Avondroutine: waarom je avondroutine vaak mislukt!

Iedereen zegt het: je oma, moeder, oude buurman en beste vriend(in)… ‘Een goede avondroutine oliet de raderen van je huishouden; ik snap niet hoe jij zonder kunt?!’ Tja, denk je dan: ‘Da’s makkelijker gezegd dan gedaan. Ik begin vaak wel met het instellen van een nieuwe avondroutine. Maar na een paar halfslachtige pogingen tot het beteren van mijn leven haak ik alweer af!’

Waarom wil het vaak maar niet lukken om je avondroutine succesvol in je huishouden te introduceren? En waarom hol je elke ochtend gewoontegetrouw weer volkomen achter de feiten aan? De HuishoudCoach heeft de vier belangrijkste redenen voor het mislukken van je avondroutine voor je op een rijtje gezet…

Vier redenen waarom je avondroutine mislukt

1. Je doet de verkeerde dingen tijdens je avondroutine

Inspiratie voor hun avondroutine zoeken mensen vaak op het internet. Ze kiezen dan prompt voor het steevast uitvoeren van taken die niet perse hun eigen leven, maar het leven anderen makkelijker maken.

Laat lijstjes van anderen daarom voor wat ze zijn. Inventariseer liever welke taken jóu ’s ochtends het meeste stress opleveren. En bekijk welke van deze klusjes je alvast de avond tevoren zou kunnen en willen doen: lunches klaarmaken, koffiezetapparaat bijvullen, weerbericht bekijken, agenda checken, kleding klaarleggen of de tafel dekken? Zo ontwikkel je een avondroutine die precies bij jou en jouw huishouden past.

2. Je gebruikt avondroutine als een verkapte geheugentest

Ok, braaf bedenk je welke avondroutine jou persoonlijk ’s ochtends het meest vooruit zouden helpen en de avonden erop breng je deze taken zo nauwgezet mogelijk in praktijk. Uit het hoofd natuurlijk, want waarom zou je ze opschrijven?

Nou, hierom! Ten eerste zul je merken dat je – wanneer je alles uit het hoofd doet – geregeld een taak of klusje vergeet; gevolg is dat je ’s ochtends een nog grotere achterstand dan anders hebt, want je bent er praktisch of psychologisch al op ingesteld dat je die taak wel had gedaan! Ten tweede heeft psychologisch onderzoek uitgewezen dat het opschrijven van klusjes de kans aanzienlijk vergroot dat je die klusjes ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Kortom, gebruik je avondroutine niet als een veredelde geheugentest, maar schrijf hem op een lijstje. Plak dit lijstje met klussen op een goed zichtbare plek in je keuken.

3. Je breidt je avondroutine te snel uit

In je enthousiasme stel je naar aanleiding van je inventarisatie misschien een lijst met 10 of meer klusjes op, die je voortaan ’s avonds nog ‘even’ voor het slapen kan doen. In de praktijk zal dat ‘even’ echter waarschijnlijk vies tegen vallen, omdat je nog geen handigheid en snelheid hebt ontwikkeld in het uitvoeren van deze taken. Met als gevolg dat je het bijltje er al snel bij neergooit.

Kies er daarom liever voor om je eerst te richten op de 3 belangrijkste taken, die het begin van elke nieuwe dag een stuk vergemakkelijken. Oefen daarna eerst een paar dagen in de vlugge afhandeling ervan. Lukt dat? Voeg er dan 1 nieuwe gewoonte aan toe, totdat je ook die gedachteloos kunt uitvoeren. Op die manier vraagt het tot stand komen van je avondroutine wel wat meer tijd, maar is succes verzekerd!

4. Je voert je avondroutine steeds in een andere volgorde uit

Als je geen vaste volgorde aanhoudt voor je avondroutine, bereik je nooit of te nimmer het stadium van de ‘automatische piloot’, waarin je handen als vanzelf het werk doen. Dit stadium is dé reden waarom je oma, moeder, buurman en vriendin zo laaiend enthousiast over hun eigen avondroutine zijn!

Voer jouw avondroutine elke avond daarom op precies dezelfde manier en in dezelfde volgorde uit. En voor je het weet roep jij tegen een diep zuchtende vriendin: ‘Een goede avondroutine oliet de raderen van je huishouden; ik snap niet hoe jij zonder kunt?! 🙂…