Bak je eigen Speculaashuisje

Wat is er leuker dan een echt speculaashuisje te maken voor Sinterklaas of Kerstmis?! Dit mag een lekker creatief, rommelig, overdadig versierd huisje zijn! Gebruik voor het Sinterklaasfeest speciaal Sinterklaas snoepgoed en voor Kerstmis kerstlekkers. Leef je uit!

Wat heb je nodig?

Voor een huisje voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten en hulpmiddelen nodig:

  • 750 g bloem
  • 450 g ongezouten roomboter
  • 375 g donkere basterdsuiker
  • 25 g specerijenmix voor koek & speculaas (bijvoorbeeld van Verstegen)
  • 150 ml melk
  • 1 eiwit
  • 200 g poedersuiker
  • 1 decoratiestift witte chocolade
  • 1 tl zout
  • lekkers ter versiering, zoals amandelen, mandarijnpartjes, schuddebuikjes, zure matten, Smarties of ander (sinterklaas-)snoepgoed (hartjes, muizen, kikkers, chocolademunten, strooigoed, enz.)
  • keukenmachine of mixer voor het kneden van het deeg
  • bakpapier
  • bakplaat
  • rooster

 De hele bereidingstijd neemt ongeveer 140 minuten in beslag.

Hoe ga je te werk?

1. Kneed de bloem, boter, basterdsuiker, specerijenmix, melk en het zout tot een soepel deeg. Het deeg kan 2-3 dagen in de koelkast en max. 1 maand in de diepvries worden bewaard, dus je kan het eventueel al eerder maken.

2. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast, zodat het deeg wat 'stijver' wordt.

3. Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg in 4 porties op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 3 mm. Snijd met behulp van de liniaal uit het deeg:

  • 2 lappen van 18 x 10 cm (het schuine dak)
  • 2 lappen van 18 x 11 cm (de 2 lange zijkanten van het huis) en
  • 2 lappen van 14 x 18 cm (maar snijd hiervan de bovenzijde in een punt met een lengte van 7 cm (de 2 korte zijkanten van het huis, met puntdak).
  • 1 lap van minimaal 18 x 22 cm als ondergrond om het huis straks op te bevestigen.

4. Leg het deeg op een bakplaat en bak het (eventueel in 3 porties) in de voorverwarmde oven in 10-15 min. goudbruin en gaar. Schuif daarna de speculaas met het bakpapier van de bakplaten op een rooster en laat afkoelen en hard worden.

Meng intussen met een vork het eiwit met 175 g poedersuiker. Voeg zo veel extra poedersuiker toe tot een dik glazuur ontstaat. Laat het glazuur 5 min. rusten en iets dikker worden. 

Snijd daarna de randen van de speculaas met een scherp (vlees)mes bij, zodat ze mooi recht worden. Gebruik het glazuur om de stukken speculaas tot een huis vast te plakken. Begin met de ondergrond en bouw het huis op, eindigend met het dak.

Nog wat extra tips

  • Gebruik een stapel glazen of een doosje om de gevels tegen te laten steunen tijdens het opdrogen en hard worden van het glazuur. 
  • Gebruik vooral in de hoeken veel glazuur voor extra stevigheid. Laat het glazuur goed drogen.
  • Maak met het snoepgoed dakpannen, ramen en een deur op het huis.
  • Gebruik glazuur als plaksel. Versier het huis verder met het overige snoepgoed en de decoratiestift.

Liever een kant en klaar bouwpakket?

Heb je weinig ruimte in je agenda voor deze leuke decemberactiviteit of geen tijd om alle boodschappen te halen? Hier zagen we leuke peperkoeken huisje pakketten waar alles wat je nodig hebt in zit (van duur naar goedkoop):

  • Bij het Limburgs bakwinkeltje is er een compleet cadeau-pakket voor €18,50
  • Bij Bol.com zijn er koekhuis pakketten voor iets meer dan €18,00 
  • Bij de Hema kun je een huisje van peperkoek pakket bestellen voor €5,59

Meer lezen: Bespaartips in de dure decembermaand

Lees hier meer over hoe je kunt besparen in de dure decembermaand