Bramenjam maken
Bramenjam maken
In de keuken roer ik een grote pan vol met bramen uit eigen tuin. De geur brengt mooie herinneringen boven. Als kind ging ik met mijn ouders in de zomer op de fiets naar het zwembad. Op de terugweg plukten we potten vol met bramen. We kwamen thuis met rode vingers, krassen en prikken, maar als mijn moeder de bramen in de pan deed met geleisuiker erbij, dan was dat ongemak snel vergeten. Niets smaakt zo lekker als eigen gemaakte jam. Nu heb ik zelf bramenstruiken in de tuin, die ik precies zo geleid, dat ik makkelijk en zonder kleerscheuren de bramen kan plukken. Dus nu pottenvol met zelfgemaakte bramenjam.
Benodigdheden
- Pan met een dikke bodem
- Gesteriliseerde glazen potten met goed afsluitbare deksel
- Een schort
- Een stamppotstamper (in plaats van een staafmixer)
- Een soeplepel
Ingrediënten
- 1250 gram bramen
- 500 gram geleisuiker
- 1 theelepel vanille-extract of een zakje vanillesuiker
- Sap van 1 citroen of lemoen
- Keukenschort tegen de spetters
Werkwijze
Zet een pan met een dikke bodem op halfhoog vuur en vul deze met de afgespoelde bramen en citroensap. Roer de geleisuiker erdoorheen en breng het geheel langzaam aan de kook. Gebruik een keukenshort om je kleding te beschermen óf lees dit artikel over vlekken verwijderen.
Vanaf het moment dat het begint te koken (als het borrelt) laat je het 3 minuten goed doorkoken. Blijf roeren en pas op spetters. Er kan wat schuim verschijnen wat je er met een spatel voorzichtig af kunt scheppen.
Voeg het vanille-extract toe en roer er het goed doorheen.
Schenk de hete jam voorzichtig in de potten. Vul tot aan de rand en maak met een stukje keukenpapier (of wc-papier) het randje goed schoon.
Je kunt de potten op zijn kop zetten: zo verdwijnt de lucht en blijft de jam langer houdbaar.
Zomer én najaar in een potje
Je kunt ook (bij een paar potjes) wat kaneel toevoegen voor een warme nasmaak. Zo heb je niet alleen de zomer in een potje, maar meteen ook het najaar.
Voor een rijke oogst uit eigen tuin zie de oogstkalender.