Capsule garderobe: perfect mixen en matchen van kleding
Heb je een overvolle kast, maar nooit iets leuks om aan te trekken? Stel een capsule garderobe samen! Het Amerikaanse begrip capsule garderobe stamt al uit de jaren ’40. In de jaren ’70 werd het nieuw leven ingeblazen door de Londense boetiekhouder Susie Faux. Zij stelde een essentiële garderobe van 36 items samen, zoals broeken, jurken, rokken, t-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. En ze ontdekte dat je hiermee maar liefst 75+ verschillende outfits kunt samenstellen, waarmee je goed voor de dag komt.
Een capsule garderobe is dus niets meer of minder dan de selectie van leukste en nuttigste kledingstukken uit jouw kledingkast, die je makkelijk met elkaar kunt mixen en matchen. Maar de vraag is natuurlijk: hoe kies je de juiste kledingstukken voor jouw eigen capsule garderobe? Stylist Leoni Huisman schreef hier een praktisch boek over.
Minder-beter-goed
1. Minder
In ‘Minder’ bespreekt Huisman hoeveel items je ongeveer nodig hebt en waarom je vier collecties maakt. Ook gaat ze in op de vraag hoe je ontdekt wat je vaak draagt en op welke manier je selecteert welke kledingstukken een plekje in jouw capsule verdienen.
Heel verfrissend is dat ze daarbij aangeeft dat je niets hoeft weg te doen. Huisman: ‘Wat moet je wegdoen? Niets… Ja, je leest het goed. En dat is fijn, want nu houdt niets je meer tegen om met je eerste capsule te beginnen. Geen stress over wat je weg ‘moet’ doen. En later geen spijt van wat je hebt weggedaan. Al je kleding die je niet selecteert voor je seizoenscapsule, bewaar je. Je mág natuurlijk wel wat wegdoen, maar ik adviseer je om dat pas te doen als je wat verder bent. (…) Het leren dragen van een capsulecollectie is een proces. Leren wat je niet of bijna nooit draagt is dat ook.’
Voor het maken van een goede selectie gebruikt de ‘schijf van 7’, waarbij elke schijf bestaat uit 1 bottom (bijvoorbeeld een broek of rok) en 2 tops in een bepaalde kleurstelling. Door hier na afloop nog 7 ‘blijmakers’ toe te voegen heb je uiteindelijk een basiscollectie van 28 stuks, waarmee je eindeloos kan combineren.
Overigens tellen kledingstukken als onderbroeken, BH’s en pyjama’s daarbij gelukkig niet mee, dus ook al klinkt 28 stuks heel weinig, in de praktijk valt het reuze mee!
2. Beter
Heb je jouw seizoenscapsules eenmaal samengesteld, dan leer je hoe je een outfit kiest die aan de twee C’s voldoet: Comfort omdat alles lekker zit en Confidence omdat jouw outfit je zelfvertrouwen geeft. Hoe bereik je dat? Door goed te letten op kleur, materiaal en vorm en deze af te stemmen op jouw lichaamstype. Ook hiervoor geeft Huisman veel nuttige, laagdrempelige tips, waarbij ze de lat opnieuw lekker laag legt. Heel fijn als je je nooit eerder in dit soort zaken hebt verdiept!
3. Goed
Het derde en laatste deel van het boek is meer toekomstgericht. Hoe kun je jouw zorgvuldig geselecteerde capsule garderobe netjes onderhouden? Wat zijn goede investeringen als je op zoek bent naar een extra item om aan je capsule toe te voegen? En hoe ga je om met nieuwe trends en oude kleding, die je toch nog heel af en toe draagt? En die je dus hebt mogen bewaren :-)? Op al deze vragen krijg je antwoord, zodat uiteindelijk de cirkel rond is.
Fijne leidraad
Kortom, heb jij een kast vol kleren, maar niets om aan te trekken? Weet je niet welke kledingstukken je goed met elkaar kan combineren? Koop je vaak kledingstukken die je uiteindelijk toch niet draagt? En wil je jouw spaarzame geld alleen nog maar uitgeven aan kleding die goed bij je past? Met Huisens boek als fijne leidraad stel je stap voor stap jouw persoonlijke capsule garderobe samen. Zo grijp je nooit meer mis en zie je er voortaan altijd leuk uit!
Alle gegevens op een rijtje
De capsule garderobe | Leoni Huisman | Boekerij | 2020 | €20,00 | 224 pagina’s