Goede voornemens omzetten in vol te houden routines?

Waarom wil het vaak maar niet lukken om je goede voornemens vol te houden? Het maakt eigenlijk niet uit om welk voornemen het gaat. Een nieuwe routine implementeren vergt volharding. Hoe kan dit makkelijker en hoe voorkomen we dat we - ondanks onze sterke wens - toch snel weer terugvallen in onze oude gewoontes? De HuishoudCoach heeft de vijf belangrijkste basisingrediënten voor het aanpassen van je routines om je voornemen vol te houden voor je op een rijtje gezet… 

Om een voornemen vol te houden – en er dus een gewoonte van te maken – zul je er zo weinig mogelijk weerstand voor moeten voelen. Dat lukt wanneer jij weet wat je moet doen en het gevoel hebt dat dit haalbaar (realistisch) en acceptabel is.

1. Stel jezelf authentieke, haalbare doelen 

Inspiratie voor goede voornemens komen vaak voort uit de verwachtingen van onze omgeving, meer dan van binnenuit.
 Wie wil er niet zo’n huis zoals in de magazines wordt getoond? En vergeet je steeds dat dit ‘gestaged’ is en niet hoe het er in het dagdagelijks uit ziet. Misschien wil je een mooie ‘capsule-wardrobe’ , maar trek je in de praktijk toch steeds weer hetzelfde aan. Laat lijstjes van anderen voor wat ze zijn. Inventariseer wat jou het meeste stress oplevert, als je pijn wil vermijden, of kies een doel dat dicht bij je ligt, als je plezier gemotiveerd bent.

2. Schrijf je voornemen positief en in specifieke taken opgesplitst op 

Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het opschrijven van je voornemens de kans aanzienlijk vergroot dat je die ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. Zeker als je ze ook deelt met anderen (zo gebruik je de eerder bedoelde groepsdruk om jezelf te helpen 😉).

Schrijf je voornemen op in positieve bewoordingen. Dus niet als afvallen, maar als gezonder leven. En vervolgens specifieker: kleinere porties eten, meer water drinken, meer bewegen. Hoe specifieker, hoe beter. 

Dus niet ‘geen rommel meer in huis’, maar:

Onze wens is een elke dag een opgeruimde en schone keuken, door:
 - de gebruikte kopjes, borden, pannen, e.d. in de vaatwasmachine te zetten (of direct af te wassen en op te bergen);
 - met een doekje alles af te nemen;
 - de vloer even aan te vegen.

Plak dit lijstje met klussen op een goed zichtbare plek in je keuken.
Misschien heb je wel een krijtbord of iets dergelijks om het op te schrijven.

Betrek ook anderen erbij, bijvoorbeeld het hele gezin. Zo wordt het gemakkelijker en kun je elkaar helpen het vol te houden.

3. Kies 3 acceptabele taken uit om toe te voegen aan je routine

In je enthousiasme stel je naar aanleiding van je inventarisatie misschien een lijst met 10 of meer klusjes op, die je voortaan in de ochtend nog ‘even’ voor je werk uit of ’s avonds nog ‘even’ voor het slapen kan doen. In de praktijk zal dat ‘even’ echter waarschijnlijk vies tegen vallen, omdat je nog geen handigheid en snelheid hebt ontwikkeld in het uitvoeren van deze taken. Met als gevolg dat je het bijltje er al snel bij neergooit.

Kies er daarom liever voor om je eerst te richten op de 3 belangrijkste en acceptabele taken, die het doel een stuk gemakkelijker binnen bereik brengen. Oefen daarna eerst een paar dagen in de vlugge afhandeling ervan. Lukt dat? Voeg er dan 1 nieuwe gewoonte aan toe, totdat je ook die gedachteloos kunt uitvoeren. Op die manier vraagt het tot stand komen van je nieuwe routine wel wat meer tijd, maar is succes verzekerd!

 

4. Volg een vaste volgorde

Doelen bereiken we door focus te houden en vaste routines aan te wenden. Oefening baart Kunst! Als je geen vaste volgorde aanhoudt, bereik je nooit of te nimmer het stadium van de ‘automatische piloot’, waarin je handen als vanzelf het werk doen. Dit stadium is dé reden waarom je het gaat lukken om het vol te houden. 

Voer je nieuwe routine elke dag op precies dezelfde manier en in dezelfde volgorde uit. En voor je het weet roep jij tegen een diep zuchtende vriendin: ‘Een goede routine oliet de raderen van je huishouden; ik snap niet hoe jij zonder kunt?! 🙂

5. Meten is weten

 Op het moment dat een doel bereikt is, is het geen doel meer. Om bewust te zijn en te blijven van het feit dat het doel behaald is en de voldoening daarvan te blijven ervaren, is het belangrijk dit regelmatig te vieren. Bewust blijven doe je door regelmatig te meten. Hoe staat het ervoor? Wat is er gelukt? Credit geven aan elkaar voor wat er goed is gegaan. Dit houdt het plezier en de motivatie erin. 

Meer lezen?

Lees hier een goude oude van Els over het invoeren van een avondroutine . Wil je meer houvast bij het uitvoeren van schoonmaakklusjes, maak gebruik van de door De HuishoudCoach goedgekeurde Schoonmaakkalender beschreven in de blog Een schema om het hele jaar door je huis schoon te houden