Goede voornemens volhouden

Jaarlijks luiden op 1 januari talloze Nederlanders het nieuwe jaar in met goede voornemens, maar de meeste mensen geven er binnen de kortste keren weer de brui aan. Wil jij wel jouw goede voornemens volhouden? Volg dan onderstaande tips op en jij behoort straks tot de 'happy few' die hun nieuwe gewoonten het komend jaar zonder al te veel problemen doorzetten!

Goede voornemens volhouden: 5 tips

1. Beperk je tot één goed voornemen

Wilskracht kun je als mens opbrengen voor slechts één moeilijke opgave tegelijkertijd, blijkt uit recent onderzoek. Het volhouden van een lijstje met 3 goede voornemens – bijvoorbeeld vaker sporten, schulden afbetalen en een leuke geliefde vinden – is daarom bij voorbaat gedoemd te mislukken. Beperk je liever tot één goed voornemen. Stel alles in het werk om je daaraan te houden. Grote kans dat het je dan wél lukt!

2. Vang je goede voornemen in positieve termen

Een goed voornemen als ‘niet meer snoepen’ helpt je geen steek verder vanwege de negatieve formulering. Onze hersenen kunnen namelijk het woord ‘niet’ niet begrijpen. Denkend aan ‘niet snoepen’ zie je direct heerlijke snoepjes voor je geestesoog voorbijtrekken. En word je alleen maar sterker verleid om je hand fluks in de snoeptrommel te steken. Een positief geformuleerd voornemen als ‘alleen fruit of noten als tussendoortjes eten’ heeft daarom veel meer kans van slagen.

3. Schrijf je goede voornemen op en bazuin het rond

Wetenschappers weten het al decennialang. Goede voornemens volhouden gaat stukken beter als je ze opschrijft of aan de grote klok hangt. Van het opschrijven en doorvertellen van goede voornemens gaat namelijk een sterk motiverende werking uit. Wanneer het verschil tussen wat je schrijft of zegt enerzijds en wat je doet anderzijds te groot wordt, ontstaan er namelijk spanningen. Spanningen in jezelf en tussen jou en je vrienden of familie, omdat je onbetrouwbaar lijkt. En dat gevoel of die indruk wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen! Doe je voordeel met dit menselijk mechanisme en schrijf je goede voornemen op. Of – nog beter – vertel het aan iedereen die het maar wil horen. Zo vergroot je heel eenvoudig je motivatie om te starten en vol te houden.

4. Maak een noodplan

Er komt bij het ten uitvoer brengen van je goede voornemen geheid een moment dat je dreigt terug te vallen in je oude gedrag. Gewoon, omdat je een sigaret of wijntje krijgt aangeboden op een feestje. Of omdat je verkouden bent en minder puf hebt om naar de sportschool te gaan... Maak daarom een noodplan en bedenk van te voren wat je gaat doen op moeilijke momenten, waarop je goede voornemens volhouden dreigt te mislukken. ‘Als ik een drankje krijg aangeboden, vraag ik om een glas water’ of ‘Als ik verkouden ben, dan ga ik een half uur in plaats van een uur sporten’.

5. Kies voor de ‘gelofte voor één dag’ aanpak

Neem je elke ochtend bij het opstaan voor om voor slechts één dag... gezond te eten, meer te bewegen of bij het boodschappen doen op de kleintjes te letten. Voordeel van deze aanpak is niet alleen dat je veel bewuster met je goede voornemen bezig bent, maar vooral ook dat je steeds een klein, haalbaar stapje in de goede richting zet. Én dat een dag falen niet direct het einde van je goede voornemen betekent. Want lukt het je een keer niet om je goede voornemen vol te houden? Geen probleem! Maak de dag erop gewoon opnieuw de ‘gelofte voor één dag’ en ga onverdroten door op de ingeslagen weg. Zolang je er deze week beter aan toe bent dan vorige week, ben je helemaal op de goede weg :-)!