Koelkast indelen: producten handig en efficiënt organiseren

Bijna elk Nederlands en Belgisch huishouden heeft een koelkast met vriesvak in de keuken staan. Toch zijn er maar weinig mensen die precies weten hoe je een koelkast het beste kan indelen. Want horen producten als vleeswaren nu onderin, middenin of bovenin? Op welke plank kun je de melkproducten het beste bewaren? En waar laat je eigenlijk de kliekjes en geopende conserven?

Checklist koelkast indelen

Via deze checklist ‘koelkast indelen’ van De HuishoudCoach ontdek je hoe je jouw onmisbare stuk witgoed het beste kunt organiseren. Zo blijven je aankopen zo lang mogelijk vers en – ook heel belangrijk 🙂 – lekker op smaak.

Vriesvak

¤ Diepvriesmaaltijden en/of -producten
¤ Etenswaren die je wilt invriezen
¤ IJs
¤ IJsklontjes

Groentelade

¤ Gesneden groenten en fruit
¤ Verse, gesneden tuinkruiden
¤ Paddenstoelen

Onderste plank

¤ Vlees
¤ Vis
¤ Gevogelte
¤ Vleeswaren
¤ Kliekjes
¤ Soep

Middelste plank

¤ Gesloten pakken of flessen yoghurt, melk, vla en kwark
¤ Dichte flessen frisdrank die je wil koelen
¤ Sauzen, zoals mayonaise en ketchup
¤ Geklopte slagroom
¤ Gebak

Bovenste plank

¤ Margarine
¤ Kaas en kaasproducten
¤ Creme fraîche, zure room en ongeklopte slagroom

Koelkastdeur

¤ Eieren
¤ Bakboter
¤ Geopende flessen zuivel, frisdranken, sappen en conserven
¤ Limonadesiroop

Jouw eigen koelkast indelen

Ruim je koelkast uit, maak hem lekker schoon (hoe je dit doet lees je in ons blog ‘ Koelkast schoonmaken) en deel hem aan de hand van deze checklist opnieuw in. Dat kost je misschien een uurtje tijd, maar dan heb je ook wat: een optimaal ingedeelde koelkast, die je voortaan geld, tijd en energie bespaart.

Let op: deze koelkast indeling gaat alleen op voor koelkasten, waar het vriesvak onderin zit. Heb jij een koelkast waar het vriesvak zich bovenin bevindt? Draai het aanbevolen gebruik van de bovenste en onderste plank dan om.

Heb je trouwens veel kleine potjes en pakjes? In dat geval is het handig om bakjes te gebruiken, waarin je deze gecategoriseerd kan opbergen. Hiermee bereik je dat je producten makkelijker kan terugvinden en terugzetten. Bovendien blijft je koelkast er dan lekker opgeruimd en georganiseerd uitzien.

‘Alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is’

De optimale temperatuur voor een koelkast is 4°C. De vraag is of jouw koelkast ook de juiste temperatuur heeft. Dit kun je checken door een speciale koelkastthermometer een nacht in een bakje water in het midden van de koelkast te zetten. Mocht de temperatuur te hoog of te laag zijn, dan kun je de temperatuur aanpassen door de koelstand van je koelkast te verlagen of verhogen.

Ongegeneerd afkijken

Weet je niet of bepaalde groenten, fruit of dranken al dan niet in de koelkast bewaard moeten worden? Bedenk dan hoe ze in de supermarkt of bij de groenteboer worden opgeslagen: in de koeling, vriezer, opengewerkte kratten of in de schappen? Negen tegen tien dat die bewaarwijze de beste is.

Licht in de duisternis

Wanneer een koelkast ouder wordt, wil de beschermende stootrand rondom de deur nogal eens aan kwaliteit inboeten. Hierdoor sluit de koelkast niet langer luchtdicht af, waardoor er onnodig koudeverlies optreedt en jouw energierekening stijgt. Om te controleren of de stootrand van jouw koelkast nog goed is, kun je ‘s avonds een sterke zaklamp in je dichte koelkast leggen, alle lampen in de keuken doven en kijken of jouw koelkast licht ‘lekt’. Zo ja, dan is het tijd om een nieuwe rubberen stootrand aan te schaffen.

Vriezer ontdooien en organiseren

Maak er een gewoonte van ingevroren producten in de koelkast te ontdooien. Dat voorkomt dat je producten bederven en drukt de energiekosten. En eet geregeld je vriezer helemaal leeg, zodat je hem makkelijk kunt ontdooien en je zeker weet dat alles wat je koopt ook daadwerkelijk in je maag belandt.

Tips voor een goed georganiseerde vriezer vind je trouwens in dit leuke artikel op Nu.nl, waarvoor chefkok Ramon Beuk en ik begin deze maand werden geïnterviewd.

Maandelijks onze handige tips ontvangen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ trouwe lezers in de inbox valt.