Liefdesbrieven
Geef je ze een plek in je huis of in je hart?
In deze Valentijnsmaand ofwel de maand van de Liefde is de wens van velen om een attentie of Valentijnskaart te ontvangen van hun geliefde of van een anonieme aanbidder. Heb je in het verleden wel eens zo’n brief ontvangen? Grote kans dat je die hebt bewaard. Misschien heb je wel een hele stapel liefdesbrieven van je Eerst Liefde (en van die daarna… ). Zijn de brieven van je huidige partner en doen ze je denken aan jullie wittebroodsweken?
Hoe fijn te weten dat iemand de moeite heeft gedaan je te laten weten dat het fijn is dat je bestaat! Wil je de romantiek bewaren voor je nageslacht (die ze niet meer schrijft) of voor jezelf? Zeker aan oude liefdesbrieven kleeft de nodige emotionele waarde. Wat als de liefde over is? Waarom hechten we eraan? Bewaren of weggooien? Uit het oog, uit het hart? Of voor altijd in je hart je besloten?
Niet alles tegelijk
Even ter geruststelling: je hoeft niet je hele romantische geschiedenis tegelijk aan te pakken. Je kunt het jezelf makkelijker maken door te beginnen met één categorie herinneringen, bijvoorbeeld alleen de liefdesbrieven van je voorgaande partners. Maak het gezellig voor jezelf, neem er een lekkere kop warme chocomel, koffie of thee bij en je zult zien dat het prima gaat als je eenmaal het eerste stapje hebt gezet. De volgende tips kunnen je helpen op deze reis door 'memory lane'.
Hoe sorteer je liefdesbrieven van vroeger?
- Leg ze op levensfase, bijvoorbeeld lagere school, middelbare school, studententijd, jong volwassene, enzovoort.
- Leg ze daarna op jaartal. Kies een stapeltje uit, bijvoorbeeld de lager schooltijd, en leg de brieven hiervan (ongeveer) op jaartal en persoon
- Maak vervolgens een strenge selectie. Om wie heb je echt gegeven? De leukste brieven zijn namelijk die geschreven door de mensen waarvan je houdt of veel gehouden hebt.
Daarnaast kan het helpen jezelf de vraag te stellen wiens herinneringen bepaalde brieven eigenlijk herbergen: de jouwe of die van een ander? Ook kan je jezelf afvragen of bepaalde brieven leuke of slechte herinneringen oproepen, waarbij je kan besluiten laatstgenoemde brieven weg te doen. En mocht het aantal brieven na jouw strenge selectie nog steeds te groot zijn, dan kan je voor jezelf natuurlijk ook nog vaststellen hoeveel brieven je maximaal wil bewaren in jouw ‘mini-museum’ en er nog een paar weg doen, totdat je dit ideale aantal hebt bereikt. Zelfs voor liefdesbrieven geldt: less is more. - Plak de mooiste brieven ineen mooi album. Bewaar dit album het liefst in een leefruimte, want daar is het lekker schoon, warm en droog. En een grotere kans dat je er nog eens in kijkt.
Heb je nog dagboeken van vroeger, leg de brieven op de datum in het dagboek. Is er een brief van je huidige geliefde? Lijst deze in en hang de ingelijste brief op in jullie slaapkamer. Goed voor je relatie 😊
Papierbak
Gooi alle brieven die je niét langer wil bewaren meteen in de papierbak (of haal brieven door de papierversnipperaar als er privacygevoelige gegevens in staan). Breng de inhoud van de papierbak dezelfde dag nog weg, zodat je een week later niet in de verleiding komt om toch nog eens te kijken. Weg is weg!
Trip van memory lane naar het hier en nu
Ben je single en wil je wel een hengeltje uitslaan, dan kun je overwegen de liefdesbrieven van vroeger te delen met de betreffende persoon voor wie je nog romantische liefde voelt.
Een foto ervan is zo gemaakt en via de mail, social media of whatsapp zijn ze zo gedeeld. Bedenk wel goed of je het serieus meent. Je weet niet hoe de ander het oppakt 😉.