Hoe opruimen wel lukt: 5 x een onmisbare opruim slogan
Over de kunst van het opruimen zijn inmiddels boekenkasten vol geschreven. Wat zijn nu essentiële inzichten waar je niet omheen kunt, wanneer je thuis of op kantoor aan de slag gaat met opruimen en reorganiseren? En die nuttig zijn om te volgen als je snel en blijvend resultaat wilt boeken? Hieronder vind je 5 x een onmisbare opruim slogan, waarmee jij je voordeel kan doen.
5 x een onmisbare opruim slogan
De HuishoudCoach deelt in dit blog de 5 best beproefde opruiminzichten van even zoveel gerenommeerde ‘goeroes’ met je. Allemaal zijn ze afkomstig uit het land waar organizing zo ongeveer is uitgevonden en inmiddels een populair werkwoord is geworden: Amerika. En allemaal zijn ze vervat in een korte opruim slogan, zodat je ze makkelijk kunt onthouden!
1. ‘Kopieer de kleuterschool’ – organizer Julie Morgenstern
Herinner je je de poppenhoek, zandhoek en doehoek van de kleuterschool nog? Mooi, want op precies dezelfde wijze kun je de ruimten in je huis of kantoor indelen in hoeken, zoals een relaxhoek, eethoek, administratiehoek en speelhoek.
Denkend in ‘hoeken’ wordt het eenvoudiger om te beslissen wat je waar wil bewaren, en ontstaat er vanzelf een goede basisorganisatie en -inrichting van je woning of werkplek. Kortom… ‘Copy the kindergarten!’, aldus Julie Morgenstern, auteur van onder andere Organizing from the inside out.
2. ‘Kies 1 ding’ – zen-master Leo Babauta
Hoe meer opruimklussen je te doen hebt, hoe meer je geneigd bent om op allerlei plekken tegelijkertijd aan de gang te gaan. Heel vervelend, want hoe verspreider je aandacht, hoe kleiner je slagkracht en hoe onduidelijker het resultaat van je opruiminspanningen.
Kies daarom liever één duidelijke ‘focusplek’, zodat je je tijd en energie optimaal benut en zichtbaar resultaat boekt. Met andere woorden… ‘Pick one’! aldus Leo Babauta, schrijver van o.a. het boek Focus.
3. ‘Beslis direct’ – organisatie-expert Barbara Hemphill
Stapels administratie en rondslingerende spullen zijn eigenlijk toevallige verzamelingen van uitgestelde beslissingen. Wanneer je soms niet direct weet wat je met een poststuk of voorwerp moet doen, leg je het zo lang ergens neer, waarna het een eigen leven gaat leiden. Samen met een heleboel andere papieren en spullen, want rondslingerende zaken trekken als een magneet andere rommel aan!
Wil je succesvol opruimen, dan is het volgens opruimgoeroe en organizer Barbara Hemphill, auteur van o.a. Organizing paper at home, dus zaak dat je beslissingen neemt. Niet morgen of overmorgen of volgende week, maar nu. Vraag jezelf direct, wanneer je een voorwerp of poststuk in handen krijgt: ‘Wil ik het wel of niet bewaren?’ Wanneer je jezelf aanwent meteen te beslissen, heb je 90% van de strijd tegen de rommel gewonnen, aldus Hemphill.
Vind je het nemen van beslissingen over je spullen en papieren juist zo moeilijk? Lees dan eens het gratis ebook ‘Ja maar, ik kan niets wegdoen’. Hierin vertelt organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach je wat de 10 slechtste excuses en 5 beste redenen zijn om spullen te bewaren, zodat je voortaan makkelijker knopen doorhakt.
4. ‘Behandel het als vork’ – effectiviteitstrainer Steve McClatchy
Iedereen heeft thuis een vaste plaats voor zijn vorken. Stel dat je onder de bank of in de badkamer een losse vork zou vinden, dan zou je direct weten dat die daar niet thuishoort en hem gedachteloos terugbrengen naar zijn thuishonk: de besteklade.
Gebruik dit principe als leidraad en zorg ervoor dat alles in je huis net zo’n duidelijke, vaste plek heeft als je vorken. Dat maakt het makkelijk spullen op te ruimen en terug te vinden. Want een voorwerp dat geen vaste opbergplek heeft wanneer het even niet in gebruik is, verwordt tot rommel. Dus… ‘Fork it!’, aldus effectiviteitstrainer Steve McClatchy, auteur van het boek Decide.
5. ‘Maak de cirkel rond’ – opruimgoeroe Peter Walsh
Wanneer je een deur gaat schilderen, peins je er niet over halverwege het verfwerk de kwast neer te leggen en een paar dagen later pas verder te gaan: het eindresultaat zou een slecht geverfde deur zijn, waar je je tot in lengte der dagen aan blijft ergeren.
Met allerlei andere klusjes werkt het net zo: dingen half doen leidt tot chaos. Maak daarom de cirkel steeds rond: laat een vies bord niet op het aanrecht staan, maar stop het direct in de vaatwasser. Leg binnengekomen post niet ongeopend op de koelkast of eettafel, maar maak de enveloppen direct open en berg de papieren op waar ze thuishoren.
Al deze acties kosten steeds maar een minuutje tijd. Tijd die je met rente krijgt uitgekeerd wanneer het moment aanbreekt dat je die ene rekening moet betalen of dat leuke t-shirt weer nodig hebt. Kortom… verhef de opruim slogan ‘Finish the cycle!’ tot je persoonlijke mantra, aldus opruimgoeroe Peter Walsh, schrijver van o.a. It’s all too much.