Organizing trends die (bijna) niks kosten

In januari verschijnen steevast artikelen in de media over nieuwe trends in het komende jaar. Jammer genoeg hangt aan deze trends meestal een flink prijskaartje. Daarom besteden we dit keer aandacht aan organizing trends, die – bijna – niks kosten en steeds meer voet aan de grond krijgen. En die jou helpen om stapje voor stapje in de richting van een georganiseerd huis te bewegen!

Gun je meubels meer levens

De doorloopsnelheid van onze meubels is de afgelopen 100 jaar enorm verhoogd. Onze grootouders deden vaak levenslang met het bed en de tafel, stoelen en kasten die ze voor hun uitzet bijeen hadden gespaard. Maar de laatste decennia wisselen we bestaande meubels steeds sneller en vaker voor nieuwe in, meestal omdat de oude niet meer helemaal passen bij onze veranderde smaak of huidige levensfase. Terwijl het voor het (re)organiseren van je huis heel handig kan zijn je meubels meer levens te gunnen, vooral wanneer het opbergmeubels betreft!

Gelukkig is het een organizing trend aan het worden om meubels niet weg te doen, maar te hergebruiken. Hoe? Gewoon, door ze op een net andere plek neer te zetten, een likje verf te geven en/of een nieuw gebruiksdoel te geven. Zo kan een secretaire in de loop van 20 jaar transformeren van studieplek naar commode naar administratieplek. Of een tafel van bureau naar eettafel naar vouwtafel naar hobbytafel. Een goedkope en praktische oplossing, waarbij je de organisatie van je huis aanpast aan jouw behoeften van het moment.

Gebruik creatieve opbergoplossingen

Een tweede manier van organizing die steeds meer aan populariteit wint is het bedenken van creatieve opbergoplossingen door het ‘oneigenlijk’ gebruik van spullen, die hun nut verloren leken te hebben. Zo kan je gestapelde schoenendozen omtoveren tot een schoenenopbergsysteem, een hoge, lege wasmiddeldoos gebruiken voor het kreukvrij bewaren van rollen inpakpapier enzovoort. Deze zogenaamde ‘lifehacks’ zijn meestal goedkoop en makkelijk te maken. Handige en grappige voorbeelden vind je bijvoorbeeld op Lifehack.org.

Laat boeken rouleren

Van boeken afscheid nemen kan lastig zijn, maar gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei gratis manieren om boeken een tweede leven te gunnen. Zo kunnen anderen er ook van genieten en wordt de drempel om en deel van je boeken deur uit te doen een stuk lager. Of je zelf dan zonder boeken komt te zitten? Nee, gelukkig niet! Want via deze kanalen kan je natuurlijk ook zélf weer aan nieuw leesvoer komen!

Zo kan je tegenwoordig in de meer dan 1500 minibiebs die Nederland rijk is, een verrassende collectie fictie- en non-frictieboeken vinden. Een minibieb is een klein kastje bij iemand in de tuin of in een gemeenteperkje, waar mensen uit de buurt leuke boeken kunnen achterlaten, lenen of ruilen. Helemaal kosteloos. Een overzicht van Nederlandse minibiebs vind je op Minibieb en  Nudge. Voor een overzicht van Vlaamse minibiebs kan je terecht op Little Free Library.

Of sluit je aan bij Bookcrossing. Via Bookcrossing kun je een boek een unieke BookCrossing ID geven en vervolgens loslaten in de wijde wereld. Daarna kan je zien welke reis jouw boek aflegt, door wie het wordt gelezen en wat zij ervan vonden. En uiteraard kan je zelf ook op boekenjacht, want bookcrossing-boeken zijn overal ‘in het wild’ te vinden!

Door boeken aan minibiebs te schenken en/of aan bookcrossing te doen, breng je lucht en leven in je boekenkast. En daarmee vanzelf meer organisatie! 🙂

Ruil kleding

Heb je kledingstukken in de kast liggen die jij en/of je huisgenoten niet meer dragen? Omdat het miskoopjes zijn, ze niet meer lekker zitten, niet meer passen of om een andere reden nooit de kledingkast meer uitkomen? Ruil ze om voor andere, ‘nieuwe’ kleren waarvan jullie wel blij worden! Via Krijgdekleertjes kan je kinderkleding ruilen en via Swopster kan je jouw eigen kleding ruilen of verkopen.

Schoon je kasten op

Maar de allerbeste manier om je huis kosteloos beter te organiseren is en blijft alle kasten opschonen. Dat wil zeggen: kritisch door je spullen heengaan en beslissen wat wel en wat niet meer bij je huidige manier van leven past. En daarna spullen die de toetssteen der kritiek niet hebben weten te doorstaan zo snel mogelijk naar een goed  kringloopadres brengen. Want minder spullen en geliefde voorwerpen laten zich nou eenmaal makkelijker organiseren dan een enorme berg ongeliefde spullen! Marla Cilley alias Flylady zei het lang geleden al: ‘You can’t organize clutter’. En dat zijn we roerend met haar eens :-)!

Ga jij ook jouw steentje bijdragen om deze organizing trends, die je (bijna) helemaal niks kosten, extra kracht bij te zetten? Kijk dan wat jij in jouw eigen huis kan doen om meubels meer levens te gunnen, materialen creatief te hergebruiken, boeken te rouleren, kleding te ruilen of kasten op te schonen. Veel succes!