Sleutels kwijt: zo vind je ze terug en voorkom je herhaling

Sleutels kwijt… wat nu?!

Ga slim op zoek

Geen paniek, in de meeste gevallen zijn je sleutels dichterbij dan je denkt. Het is vaak een kwestie van gewoon even goed zoeken om ze terug te vinden. Slim zoeken doe je zo:

  • Check eerst of je ze buiten misschien in de voordeur of achterdeur hebt laten zitten!
  • Nee? Kijk dan op de 3 meest voor de hand liggende plekken en een straal van ongeveer 1 meter daar omheen. Gek genoeg merken de meeste mensen nl. spullen waarnaar ze op zoek zijn niet op, wanneer die nét van hun plek liggen 🙂.
  • Bedenk wanneer je (één van) de sleutels het laatst hebt gebruikt. Volg vanaf dat moment je eigen spoor door de straat, huis, je kantoor of kamer. Grote kans dat je opeens weer weet waar je jouw sleutels ‘even’ hebt neergelegd.
  • Vraag een huisgenoot of collega met je mee te speuren: twee zien meer dan één…

Niet gevonden? Verwittig zonodig derden

Zitten er aan je sleutelbos ook sleutels van je werk, vrienden en familie of een externe kluis? Verwittig dan de betrokken personen zo snel mogelijk van het feit dat je jouw sleutelbos hebt verloren, zodat zij eventueel maatregelen kunnen treffen. Denk hierbij aan ‘de knip’ op de voordeur doen, een sleutel aan de binnenkant van de voordeur of achterdeur doen zodat vreemden niet kunnen binnenkomen met de verloren sleutel, de bank bellen, enz.

Definitief kwijt? Vervang de sloten

Ben je jouw sleutels definitief kwijt? Vervang dan de bijbehorende sloten door nieuwe sloten, liefst met een PKVW keurmerk, zodat je zeker weet dat anderen zich geen toegang tot jouw eigendom (huis, garage, auto, boot, kluis, et cetera) kunnen verschaffen.

Sleutels kwijt: zo voorkom je voortaan dat ze zoekraken!

Wanneer je echt sleutels kwijt bent, dan levert je dat een hoop gedoe op. Gelukkig kun je ook enkele dingen doen om te voorkómen dat je jouw sleutels definitief verliest en/of buitengesloten raakt. We hebben de 4 handigste tips voor je op een rijtje gezet

Laat van je belangrijkste sleutels een duplicaat maken

Niks zo vervelend als voordeur van je eigen huis niet kunnen opmaken, de auto niet kunnen pakken of je fiets niet kunnen gebruiken omdat je je sleutels kwijt bent! Maak daarom een duplicaat van je belangrijkste sleutels. Geef die in bewaring aan iemand bij je in de buurt, die je kan vertrouwen. Dan kun je in elk geval uit de voeten mocht je ze tóch kwijtraken.

Geef je sleutels een vaste plek

Een inkopper natuurlijk, maar je zou de mensen de kost moeten geven wiens sleutels een zwervend bestaan leiden! Geef je sleutels een vaste, veilige en makkelijk bereikbare plek – zowel binnenshuis (bijv. in een lade, sleutelkastje of schaal) als buitenshuis (bijv. tas, jaszak of broekzak) – en wijk daar niet meer van af.

Hang een ‘tracker’ aan je sleutelbos…

Sinds enkele jaren zijn er handige gadgets op de markt, waarmee je jouw kwijtgeraakte sleutels binnen 3 tellen weer terugvindt, zoals de Tile en Trackr. Beide zijn kleine, platte ‘hangers’ ter grootte van een muntje, die je aan je sleutelbos (of andere belangrijke bezittingen) kan bevestigen. Ben je jouw sleutelbos onverhoopt kwijtgeraakt en hangt er een tracker aan? Dan zie je op je smartphone simpelweg in de bijgeleverde app waar hij is gebleven!

… of een opvallende sleutelhanger

Ook een opvallende sleutelhanger die een echte blikvanger is, kan je helpen zoekgeraakte sleutels niet kwijt te raken of sneller terug te vinden. Of nog beter: een opvallende sleutelhanger met mini-carabiner, die je aan je tas of broek kan vast clippen. Bevestig echter nooit een labels met je naam, adres, postcode en/of telefoonnummer aan je sleutelbos, want dat is vragen om ongewenst nachtelijk bezoek!