Zonder stress aan het Kerstdiner

Het is je vast al vaker overkomen: het is eerste (of tweede) kerstdag. Je familie is zojuist gearriveerd. Je hebt echter geen tijd om ze te spreken, want je hebt nog bergen werk te verzetten voor jullie daadwerkelijk aan tafel kunnen. Heel leuk, kokkerellen, maar het liefst zit je samen met je gasten aan tafel, in plaats van steeds in de keuken te staan om alles klaar te maken. Hoe kunnen we dit combineren?

“Plannen”, luidt het antwoord. Hoe simpel het ook klinkt: een goede planning kan het verschil maken tussen stressen en ultiem genieten. Natuurlijk is het nodig de gerechten op het laatste moment af te maken, te garneren en te serveren, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Uiteraard kun je ook je gasten aan het werk zetten door af te spreken dat ze ieder een deel van het menu voor zijn of haar rekening neemt. Maar wil je echt weer eens ouderwets gastvrij zijn, dan vind je hier de tips om het werkbaar te houden:

De 5 tips voor een stressvrij en goed gepland Kerstdiner:

1) Maak vooraf ruimte in je keuken. Kijk eens goed wat je nog hebt liggen in je voorraadkast. Gooi weg wat over datum is. Misschien heb je nog wel spulletjes uit een Kerstpakket van vorig jaar, die net niet je smaak waren en daarom nog onaangebroken bewaard zijn gebleven. Bedenk wie je hier wel gelukkig mee kan maken. Heb je nog iets liggen dat je wel zelf wilt en kunt gebruiken voor het kerstdiner? Dan is dat een goed begin voor het bedenken van je Kerstmenu.

2) Kies voor vooraf voor te bereiden gerechten, die je kunt invriezen of afbakken. Naast wat je nog hebt liggen, kun je als leidraad nemen gerechten die je vooraf kunt klaarmaken en invriezen. Af te bakken broodjes met kaasplankje als starter of borrelhap is makkelijk klaar te zetten en staat geweldig. Soep als starter doet het ook goed. Kies voor een pompoensoep of mosterdsoep voor een net niet te alledaags gevoel. 

Lasagne en pastaschotels als hoofdgerecht zijn eenvoudig vooraf te maken. Je kunt het ook vegetarisch houden. Kies je voor vleesgerechten, dan is stoofpot of goulash een prima keus. Dit zijn prima hoofdmaaltijden die je ruim van tevoren kunt klaarmaken en goed kunt invriezen. 

Als dessert kun je kiezen voor een taart zoals cheesecake, appeltaart of pecantaart. Je kunt het ook simpel houden met frozen yoghurt en ijs. Wil je niet invriezen, maar wel vooraf het dessert klaar maken? Maak bijvoorbeeld begin december (Sinterklaas) zelf een speculaashuisje en eet het pas op met Kerst.

3) Houd de versiering van de Kersttafel eenvoudig. In plaats van een tafelkleed dat je na gebruik weer moet wassen, kies je voor placemats. Je kunt voor je kersttafel ook kiezen voor een tafelloper die je tussen de borden neerlegt. Het optische effect van een tafelloper is bijzonder: het zorgt er namelijk voor dat de tafel langer lijkt. Perfect wanneer je een kleine eettafel of kleinere eetkamer hebt! Het kerstgevoel voeg je toe door een mooi Kerststuk op tafel te zetten. Heb je een kleine tafel, leg dan een paar takken dennengroen neer in plaats van een groot stuk. Door voor een bepaald kleurthema te kiezen, houd je het rustig en sfeervol.

4) Geef ieder van je gezinsleden een duidelijke taak. Laat iedereen een steentje bijdragen. Verdeel de taken voor het opwarmen, afbakken, garneren en serveren per gerecht over je gezinsleden, zodat iedereen vooraf weet wat te doen. Hierdoor ben jij niet steeds aan het rondlopen en kun je ook gezellig tafelen.

Laatste tip:
5) Zet de wekker voor het ontdooien. Heb je geen magnetron, dan moet je de al voorbereide gerechten wel op tijd ontdooien: zet daarvoor een alert in je telefoon. Zo denk je eraan alles wat je nodig hebt de dag ervoor al te ontdooien.
 

Zo wordt het versieren van de tafel, het bereiden van de maaltijden en het uitserveren op de dag zelf een fluitje van een cent en heb je minder stress. Door deze tips toe te passen, kun je een gezellig en intiem Kersdiner beleven, Je kunt je focussen op wat echt belangrijk is - herinneringen maken en genieten van de feestdagen.

Tijd over? Maak een speculaashuisje!

Heb je ergens nog twee uur over? Kijk hier hoe je een speculaashuisje bakt en versiert.