WC schoonmaken: stappenplan en tips
2 min. leestijd

WC schoonmaken: stappenplan en tips

De WC schoonmaken is iets dat je waarschijnlijk wel 1 à 2 keer per week met de Franse slag doet. Af en toe heeft je WC echter een grondige schoonmaakbeurt nodig! Hierbij reinig je niet alleen de toiletpot zelf goed maar pak je ook andere onhygiënische plekken in de WC-ruimte flink aan. Welk stappenplan je hiervoor kan volgen, kun je lezen in de boenklus van deze maand.

Aan de slag met de WC schoonmaken

Uitdaging: WC schoonmaken Duur: 30 minuten Nodig: Huishoudhandschoenen, wc-borstel, drie (microvezel)doekjes, droge doek, toiletreiniger, schoonmaakazijn, warm sopje met wat allesreiniger, spiritus, dweil en evt. navullingen (rollen toiletpapier, vloeibare zeep, afvalzakje pedaalemmer, maandverband en/of tampons).

1. Ruim de toiletruimte op

Gooi rondzwervende lege toiletrollen, kranten en tijdschriften in de papierbak. Leeg de pedaalemmer en doe er een nieuwe afvalzak in. Zet de toiletrolhouder, het afvalemmertje en de toiletborstelhouder buiten de toiletruimte, zodat je zo overal makkelijk bij  kunt.

2. Maak de wc-pot kalkvrij en schoon

Trek de huishoudhandschoenen aan, spuit toiletreiniger of schoonmaakazijn in de wc-pot - ja, ook onder de rand :-) - en borstel met de toiletborstel de binnenkant van de pot goed schoon. Laat de wc-borstel daarna 10 minuten in de pot staan. Zo kan het reinigingsmiddel inwerken en wordt wc-borstel zelf ook meteen lekker schoon. Neem intussen de buitenkant van de toiletpot, de toiletbril, toiletklep en het waterreservoir af met een (microvezel)doekje en het warme sopje. Droog alles na met de droge doek. Klaar? Borstel dan de binnenkant van de wc-pot met de wc-borstel goed schoon en trek de wc door. Gebruik het spoelwater direct om ook de wc borstel schoon te spoelen en zet hem daarna terug in de toiletborstelhouder.

3. Maak de wanden van de toiletruimte schoon

Neem de wanden rondom de toiletpot af met een nieuw, warm sopje met allesreiniger en de tweede (microvezel)doek en droog de tegels daarna na met de droge doek. O ja, heb je ook een raam en/of spiegel in je toiletruimte? Neem deze dan meteen even mee, door ze schoon te maken met een prop wc papier en een scheutje spiritus.

4. Reinig wastafel, kraan en zeeppompje

Maak opnieuw een warm sopje met wat allesreiniger, neem het derde (microvezel)doekje en maak hiermee de boven- en onderzijde van de wastafel, de kraan en het eventuele zeeppompje goed schoon. Droog alles na met de droge doek.

5. Reinig de vieste onderdelen van de toiletruimte

Welke dat zijn? De deurklink, lichtschakelaar en spoelknop! Wat, de WC bril is toch het allerviest? Nee hoor, uit onderzoek blijkt dat de zojuist genoemde onderdelen van het kleinste kamertje doorgaans 30 x meer bacteriën bevatten dan de WC bril. Neem de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop daarom extra onderhanden door ze met een prop wc papier en wat spiritus goed te reinigen. Laat ze daarna even aan de lucht drogen.

6. Dweil de vloer

Neem tot slot als laatste stap van de boenklus 'wc schoonmaken' de vloer nat af met een dweil. Laat de vloer daarna drogen en zet de toiletrolhouder, het afvalemmertje en de toiletborstelhouder weer terug in de toiletruimte. Spoel de dweil en de microvezeldoekjes uit. Was je handen met handschoenen en al, trek ze uit en leg of hang ze te drogen. Was daarna je handen met je lievelingszeep, spoel ze goed na en neem minstens een kwartier pauze. Goed gewerkt!

Extra tips

  • Check meteen even of het zeeppompje nog voldoende vloeibare zeep bevat en vul het zonodig bij.
  • Vul of leg ook een kleine voorraad maandverband en/of tampons aan. Je vrouwelijke gasten zullen je dankbaar zijn.
  • Vul tot slot je voorraadje wc-papier op het toilet aan.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen