Goedkoper boodschappen doen: geld besparen in de supermarkt
Een supermarkt is het westerse equivalent van het Afrikaanse nationale park Serengeti: het is een jachtterrein dat rijk is aan voedsel, dat je met enige inspanning kunt veroveren, verwerken en verorberen. De overdaad aan eten en drinken maakt het jagen op boodschappen in een supermarkt echter tot een lastige onderneming. Als je niet uitkijkt raak je maar wat snel afgeleid en verleid. Daarom zeven tips om goedkoper boodschappen te doen en geld te besparen in de supermarkt.
1. Denk in kilo’s en liters
Tegenwoordig zijn producten in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Melk kun je kopen in verpakkingen van 0,5 liter, 1 liter, 1,5 liter en 2 liter. Je kunt kiezen voor A-merken of huismerken. Voor magere, halfvolle of volle melk, gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk. Voor biologische of niet-biologische melk;. En voor havermelk, chocolademelk, fruitmelk of drinkyoghurt. En die laatste kun je dan ook weer in kleine verpakkingen verkrijgen!
Laat je door deze gedaanteverwisselingen en ingenieuze ‘hoe vermarkt ik minder voor meer’ verpakkingen niet in de luren leggen. Kijk op de informatiestickers op de schappen altijd naar de liter- of kiloprijs in plaats van naar de stukprijs. Doe dit ook met producten die in de reclame zijn, want reclameproducten zijn niet per definitie goedkoper dan niet-reclame producten.
2. Mijd het mes
Supermarkten hebben maar één oogmerk: winst maken. Elke bewerking van een product wordt dus aan jou doorberekend. Dat gaat onder andere op voor het wassen, snijden, pellen, hakken, schaven, raspen en pureren van groenten, fruit, noten en zuivel. Koop zulke producten zoveel mogelijk in hun originele staat, dat wil zeggen zo heel en onbewerkt mogelijk en hou daarmee de bewerkingskosten in eigen zak.
3. Let op de kleintjes
Imiteer Albert Heijn en verhef hun slogan tot jouw persoonlijk motto door consequent aan prijsvergelijking te doen. Dat kost je de eerste weken de nodige tijd, maar daarna ben je zo prijsbewust dat het moeiteloos besparen van stuivers, dubbeltjes en kwartjes op je aankopen vast jouw nieuwe favoriete sport wordt. De goedkoper producten liggen overigens altijd op de onhandigste plekken, dus helemaal onder of boven in een schap, of in een hoekje achteraf. Met andere woorden: hoe vaker je moet bukken of reiken, hoe groter de kans dat je geld bespaart :-)...
4. Koester de buitenste ring
Supermarkten hebben een tamelijk doorzichtige opbouw. In de buitenste ring vind je voornamelijk relatief onbewerkte producten, die tot je eerste levensbehoefte behoren. In de binnenste ring daarentegen liggen relatief bewerkte, overbodige en prijzige artikelen. Door vooral te shoppen in de buitenste ring kom je dus bijna vanzelf thuis met de goedkoopste en gezondste levensmiddelen.
5. Koop non-food in de reclame
Net als iedere andere Nederlander en Vlaming heb ook jij waarschijnlijk je favoriete shampoo, wc-papier, schoonmaakmiddelen, batterijen enzovoort. Dit zijn allemaal non-food artikelen, die lang houdbaar zijn. Sla deze daarom eens in de zoveel tijd groot in wanneer ze in de aanbieding zijn.
6. Koop vaker geconserveerde groenten en fruit
Verse groenten en fruit zijn over het algemeen duurder dan groenten en fruit uit blik of de diepvries, terwijl laatstgenoemde net zo gezond zijn. Vergelijk daarom regelmatig wat de bevroren, ingeblikt of ingemaakte variant van jouw favoriete groenten of vruchten kosten; grote kans dat je deze veel goedkoper kan bemachtigen.
7. Doe een keer per week inkopen (met een boodschappenlijst :-))
Verleidingen weerstaan is lastig. En 5 of 6 keer per week 'nee' zeggen tegen aanlokkelijke verpakkingen, overheerlijke bakgeuren en verleidelijke reclames in supermarkten is lastiger dan je 1 keer 'sterk' moeten houden. Haal daarom de weekboodschappen liefst in een keer en shop daarbij met een goede, complete boodschappenlijst. Zo maak je in 3 simpele stappen een standaard boodschappenlijst, die je voor jouw complete weekboodschappenlijst als uitgangspunt kan gebruiken. Veel succes!
P.S. Zo scoor je goede deals
Overigens kan je natuurlijk ook geld besparen door minder boodschappen te doen in de supermarkt en vaker naar de markt te gaan, vooral als je aan het einde van de marktdag gaat. Je kan dan vaak hele goede deals scoren.
Meer tips ontvangen van de HuishoudCoach?
Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ abonnees in de inbox valt.