Standaard boodschappenlijst maken in 3 stappen
2 min. leestijd

Standaard boodschappenlijst maken in 3 stappen

Standaard boodschappenlijst? Een aantal jaren geleden gruwelde ik van alleen al de gedachte eraan, maar inmiddels ben ik er een warm voorstander van. Dankzij mijn standaard boodschappenlijst vergeet ik niet langer juist belangrijke zaken als brood en melk, kost boodschappen doen een stuk minder tijd en grijp ik nooit meer mis in de voorraadkast.

Misschien denk je nu: 'Maar ik eet toch elke week wat anders?’ Nee. Veruit de meeste mensen zijn gewoontedieren; ze koken en nuttigen in een periode van ongeveer twee weken maar een beperkt aantal gerechten en kopen daardoor een standaard assortiment van producten in; ongeveer 200 in totaal, waarvan je er elke week 40-50 in huis haalt. Leg de kassabonnen van de komende weken maar eens naast elkaar… je zult zien dat je waarschijnlijk heel wat minder origineel kookt en eet dan je dacht.

Kortom, zet je bedenkingen overboord en maak met behulp van onderstaande simpele stappen jouw standaard boodschappenlijst voor de wekelijkse boodschappen. Dat heeft niet alleen als voordeel dat je geen impulsaankopen meer zult doen of boodschappen kunt vergeten. Het helpt ook je overvolle hoofd leeg te maken ten gunste van de nodige ontspanning of het betere denkwerk.

Standaard boodschappenlijst maken in 3 stappen

1. Verzamel 4 weken lang alle kassabonnen van gedane aankopen

Regel een lege schoenendoos en verzamel hierin gedurende één maand alle kassabonnen, die je krijgt uitgereikt door de cassière of winkelbediende van de supermarkt, groenteboer, slager, bakker en/of drogisterij. Controleer meteen of alle producten er met naam en toenaam op staan vermeld; zo niet, schrijf er even bij op welke boodschappen de kassabon betrekking had.

2. Maak met deze kassabonnen een lijst van alle producten die je regelmatig gebruikt

Neem na ongeveer vier weken pen en papier ter hand en maak een lijst van alle producten, die je op de verzamelde kassabonnen tegenkomt. Bekijk vervolgens welke van deze producten je minimaal één keer per maand gebruikt; schrap de overige producten van je lijstje.

3. Leg een definitieve, gesorteerde boodschappenlijst van deze producten aan

Deel de overgebleven producten naar winkel, gangpad en/of categorie in. Maak van deze gesorteerde boodschappenlijst een A4-exemplaar op je computer en draai er enkele kopieën van uit. Loop elke week met deze lijst de producten in jouw voorraadkast door en streep aan wat je nodig hebt. Of hang de lijst in de keuken op en vink gaandeweg de week alle producten aan die je wil aanschaffen.

Online variant

Natuurlijk kan je ook kiezen voor het maken van een online boodschappenlijst. Verschillende (online) supermarkten bieden deze service en ook zijn er diverse boodschappen-apps in omloop, zoals Bring en Listonic. Hiermee kan je op jouw mobiel meerdere lijsten maken en deze eventueel ook nog delen met jouw gezinsleden of huisgenoten.

Bijzondere (feest)dagen

Het kan zijn dat je deze lijst af en toe nog met één of twee artikelen moet bijwerken of dat je op bijzondere feestdagen een aanvullend lijstje moet maken. De overige dagen van het jaar is één blik op jouw ultieme boodschappenlijst echter voldoende om alle noodzakelijke producten in herinnering te brengen. Zo ontlast je jouw hoofd, beperk je de kans dat je belangrijke boodschappen vergeet tot een minimum en loop je minder risico impulsaankopen te doen. Dus... zoek meteen een geschikte doos en begin vandaag nog met het verzamelen van je kassabonnen. Veel succes!

Meer tips ontvangen van de HuishoudCoach?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ abonnees in de inbox valt.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen