Alle onderkanten poetsen - Boenklus 19
1 min. leestijd

Alle onderkanten poetsen - Boenklus 19

In de drukke wintermaanden heb je vaak geen puf of zin om naast je gewone schoonmaakklussen ook nog eens aandacht te besteden aan plekken in huis die minder in het oog springen. Toch loont het de moeite om juist die stoffige plekken komende tijd een keertje aan te pakken, omdat je juist in de wintermaanden vaker binnenshuis vertoeft en dus minder frisse buitenlucht opsnuift. Daarom gaan we deze maand de veronachtzaamde onderkanten poetsen van je meubels en sanitair!

De uitdaging

Actie:           Poets de onderkanten van je meubels, sanitair, wanddecoraties, enz. Tijdsduur:   1 uur Nodig:         Warm sopje, microvezeldoekje, lekker muziekje, (kook)wekker, stofzuiger

Aan de slag met alle onderkanten poetsen

1. Zet goede muziekje op

Pak de stofzuiger en stel het alarm van je kookwekker in op 30 minuten. Zet een opzetborsteltje op de stofzuigerslang, zet de stofzuiger aan en zuig alle 'onderkanten' die in je hoofd opkomen, te beginnen in je woonkamer of keuken. Kun je niets bedenken? Loop dan onderstaand lijstje eens af en leef je uit!
 • bank
 • kasten
 • stoelen
 • tafels
 • bedden
 • ligbad
 • enz.
Let er wel op dat je lekker met de Franse slag te werk gaat. Niet perfectie, maar vooruitgang is vandaag je nobele streven!Ben je klaar in woonkamer of keuken en is de wekker nog niet afgelopen? Ga dan door in de gang, de slaapkamer(s), badkamer of zolder, want hoe langer je kijkt, hoe meer onderkanten je ontdekt! Loopt de wekker na een half uurtje af? Zet de stofzuiger uit en berg hem op.

2. Maak een emmertje warm sop

Pak het microvezeldoekje erbij en stel het alarm van je (kook)wekker opnieuw in op 30 minuten. Begin wederom in je woonkamer of keuken en neem nu alles wat een onderkant heeft én nat mag worden nat af.  Voor een deel zullen die onderkanten dezelfde zijn als de onderkanten die je zojuist met de stofzuiger hebt schoongemaakt, voor een deel zullen het andere onderkanten zijn, zoals:
 • ligbad
 • wc
 • wastafel(s)
 • enz.

3. Loopt je wekker wederom af?

Stop dan meteen met schoonmaken, gooi het sopje weg, spoel het doekje uit en hang het te drogen. En beloon jezelf daarna met een half uurtje pauze: dat heb je dubbel en dwars verdiend!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen