In de media

De HuishoudCoach in woord, beeld en geluid

Zelf een organizer of trainer van De HuishoudCoach interviewen?

De organizers en trainers van De HuishoudCoach komen regelmatig in het nieuws. Maak jij als journalist een artikel, radio-uitzending of tv-programma over bijvoorbeeld de kunst van het opruimen, administreren, plannen en huishouden of over gerelateerde onderwerpen als budgetcoaching, de taakverdeling in huis en schoonmaken? En wil je hiervoor De HuishoudCoach interviewen? Dat kan! Neem contact met ons op, we horen graag welke vragen je beantwoord zou willen hebben.

Volkskrant - 'Opgeruimd het nieuwe jaar in'

Doe als de Japanners en ga opgeruimd het nieuwe jaar in. De beste verhalen met tips van o.a. De HuishoudCoch voor een schoon en georganiseerd huis én een opgeruimde geest.

Lees het artikel

AD - '8 tips om voordelig je kerstboodschappen te doen'

Met de feestdagen voor de deur breken miljoenen Nederlanders zich weer het hoofd over Het Kerstdiner. Chaotische taferelen in de supermarkten zijn logischerwijs het gevolg. Maar met de tips van experts Silvia Draaijer van De HuishoudCoach, Paul Moers en Leroy van de Ree worden de kerstboodschappen een fluitje van een cent.

Lees het artikel

Volkskrant - 'Je huis opruimen én opgeruimd houden'

Opeens vliegt de rommel je aan: het huis moet netjes en wel nú. Dus begin je lukraak met opruimen, om vervolgens halverwege ontmoedigd te raken. Kan het ook anders? Acht tips voor een structureel netter huis van Els Jacobs van De HuishoudCoach en Marianne Winter van The Organizing Company.

Lees het artikel

Women's Health - 'Weg met die rommel'

Shop till you drop: we zijn er een beetje té goed in geworden. Met als gevolg vaak een overvol huis, dat we echt wel willen opruimen, maar… waar te beginnen? Niet op zolder in elk geval, waarschuwt opruimcoach Els Jacobs. Kim Veldman interviewde haar en tekende de nodige handige tips op, waarmee je thuis een gat kan slaan in jouw voorraad overbodige spullen.

Lees het artikel

Blik op Kruiswerk - 'Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd'

Vraag jij je soms af hoe je eigenlijk aan al die spullen in je huis komt? Wáárom heb je al die spullen en vooral: waar moet je ze laten? Veel mensen denken bij opruimen aan: ordenen, weggooien, netjes maken en opbergen. “Maar bij opruimen draait het eigenlijk om iets anders, namelijk: beslissingen nemen. Beslissingen nemen over spullen die op één of andere manier een plek in jouw huis hebben,” vertelt Els Jacobs van De Huishoudcoach.

Lees het artikel (pagina 12 en 13)

AD - 'De keuken goed onder handen nemen: 'Geen verzamelplek voor voorraden'

In je keuken wil je  zo efficiënt mogelijk kunnen koken, afwassen en opruimen. Met een beetje logica houd je overzicht in de spil van ieder huishouden: de keuken. Els van De HuishoudCoach vertelt hier meer over in de bijlage 'Wonen' van het AD>

Lees het artikel

Vrouw - 'Rommel is eigenlijk uitgestelde beslissingen'

'Sociaal wetenschapper Els Jacobs (57) is oprichter van De HuishoudCoach, professional organizer én ze leidt anderen daartoe op. In haar boek Organiseer je leven legt ze uit hoe we onze troep, op alle vlakken, de baas kunnen worden.’ Bron: Vrouw, bijlage Telegraaf, 4 februari 2023

Lees het artikel

GezondNU - 'Voorkom zooikoorts'

Onze welvaartseconomie. Voor elk probleem is er een apparaat, tool of oplossing. Heerlijk. Maar helaas kent consumeren ook een keerzijde. Onze kasten en zolders ontploffen! Hoe kun je van je zooikoorts afkomen?.

Lees het artikel

Volkskrant - 'Zo ga je om met de schoonmaker'

Hoe gedraag je je tegenover de schoonmaker? Dat vragen veel mensen zich af. ‘Er is ongemak over het in huis halen van een vreemde om het vieze werk op te knappen.’

Lees het artikel

Nu.nl - 'Rigoureus of kastje voor kastje? Hoe ontspul jij  jouw keuken?'

Ontspullen is populair. Mensen worden er blij van en het geeft rust. Maar hoe ontdoe je de keuken van overbodige spullen? Er zijn grofweg twee manieren, bewijzen twee opruimcoaches: op basis op gevoel en op basis van verstand.

Lees het artikel

Nu.nl - 'Rommelige vriezer? Met deze tips ga je de chaos te lijf'

Doosjes en zakjes met onbekende inhoud of een vriesvak dat zo volzit, dat je nauwelijks kunt zien wat je allemaal hebt: heel irritant. Het kan slimmer. Hoe je de chaos in jouw vriezer tegengaat, leggen Ramon Beuk (chef-kok, ondernemer en kookboekenauteur) en Els Jacobs (professional organizer en opruimboekenauteur) uit.

Lees het artikel

Vereniging Eigen Huis - 'Ontspullen doe je zo!'

Ontspullen is het weghalen van overbodige dingen in huis. Professional organizer Els Jacobs vertelt in het maandblad van Vereniging Eigen Huis hoe je een opruim-expert wordt. ‘Spullen mogen niet tot last worden.’

Lees het artikel

Coop - 'Met frisse moed'

We zijn dol op vers, maar kunnen niet zonder voorraadkast. Hoe hou je hem fris, geordend en bruikbaar? Coop schoof aan bij De HuishoudCoach en vroeg haar om handige tips.

Lees het artikel.

Volkskrant - 'Taakverdeling in huis in tijden van Corona: zo kan het eerlijker'

De hoop was dat de Coronacrisis de aloude rolpatronen in huis overhoop zou gooien, waarbij mannen wat meer huishoudelijke taken zouden overnemen. De realiteit blijkt weerbarstiger. In dit artikel verkent Volkskrant-journaliste Yasmine Esser de oorzaken en gaat ze onder meer bij De HuishoudCoach te rade hoe je eigenlijk het makkelijkst tot een goede verdeling van huishoudelijke taken komt. 

Lees het artikel

Nu.nl - 'Van vleeswaren tot zuivel: wat bewaar je waar in de koelkast?'

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar een goed ingedeelde koelkast voorkomt dat je eten moet weggooien. Dat brengt ons op de vraag: welke plek in de koelkast is het meest geschikt voor je producten? Nu.nl vroeg het Els Jacobs van De HuishoudCoach en Wilma Hazeleger van de Wageningen Universiteit.

Lees het artikel.

Algemeen Dagblad- 'Experts loodsen je door de to-do lijst'

Het planten van de bloembollen, belastingaangifte doen of dat ene kapotte lampje vervangen. De hele dag door poppen taken op in ons hoofd. Met deze tips en trucs van Els Jacobs van De HuishoudCoach en collega-organizer Martine Vecht krijg je ze echt gedaan.

Lees het artikel

Telegraaf - 'Verslaggeefster doet 31-dagen opruimchallenge; succes of niet?'

Petra Messelink begon vorig jaar aan een 31-dagen-opruimchallenge. Het concept is simpel: gooi elke dag zoveel artikelen weg als het cijfer van de dag aangeeft. Dus doe op 1 januari 1 ding weg en op 31 januari 31 voorwerpen. In totaal raak je dan een kleine 500 spullen kwijt. In dit artikel blikt ze terug en discussieert met De HuishoudCoach over haar bevindingen.

Lees het artikel

Nu.nl - 'Hoe verwijder je wijnvlekken uit kleding, bank of tapijt?'

Wie weleens een rood wijntje drinkt, kent het gevaar. Morsen betekent dieprode of paarse vlekken op je kleding, bank of tapijt. Hoe krijg je die weer uit? Nu.nl vroeg het De HuishoudCoach.

Lees het artikel.

Volkskrant ' Weekendwijsheid: de zolder opruimen'

Opdat we leren van andermans ervaringen, plaatst de Volkskrant elke week een levensveranderend inzichtje van een bekendere Nederlander. Deze keer werd hiervoor Els Jacobs (53) van De HuishoudCoach geïnterviewd.

Lees het artikel

Nu.nl - 'De keukenkastjes praktisch indelen'

Hoe groot je keuken ook is, het is net alsof je nooit genoeg ruimte hebt. Toch is het vaak een kwestie van organiseren, of je wel of niet toekomt met de kubieke meters, die je tot je beschikking hebt.Els Jacobs geeft tips om je hierbij te helpen.

Lees het artikel

Seniorenmagazine KBO-PCOB - 'Tijd om op te ruimen'

Hoeveel spullen kan een mens verzamelen in zijn leven? Veel, heel veel. En het wegdoen van een deel van die spullen kan heel lastig zijn. Zie jij ook zo op tegen deze klus? Lees de ervaringen van drie 'ontspullers' en doe je voordeel met 6 tips van De HuishoudCoach.

Lees het artikel

Het Kontakt - 'Je huis aan kant met Els Jacobs'

"Lang voordat Marie Kondo met haar 'Spark joy' methode de harten van huishoudend Nederland sneller deed kloppen, was daar Els Jacobs. In haar boek 'Vrolijk huishouden van 2010 - jawel 2010 - schreef ze al: 'Duld alleen spullen in je huis die je blij maken en verban de rest naar de kringloopwinkel in de buurt."

Lees het artikel

Elle - 'Je kledingkast opruimen like a pro'

Hoe hou je jouw kledingkast opgeruimd? Els Jacobs van De HuishoudCoach ontwikkelde haar eigen 'Opgeruimd leven' methode. Renee Prenger van Elle legde Els enkele netelige kledingkastkwesties voor.

April 2019.

AD - 'Deze keukenspullen berg ook jij vast verkeerd op'

‘Heb je weinig ruimte in je keuken? Worden je keukenmessen snel bot of komen er krassen in pannen zonder dat je echt weet waar die vandaan komen? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met hoe je keukenitems opbergt! In dit artikel vind je tips om je keukenspullen zo op te bergen, dat alles heel blijft en je meer ruimte overhoudt.

Lees het artikel.

Volkskrant - 'De grote puzzel die voorraadkast heet'

Hoe voorkom je dat de voorraadkast dichtslibt met blikjes die je toch nooit gebruikt? Journaliste Pay-Uun, bekend van de Volkskeuken van de Volkskrant, laat zien welke producten iedereen in de basisvoorraad moet hebben en Els Jacobs van De HuishoudCoach geeft tips om de ideale voorraadkast in te richten.

Lees het artikel.

NU.nl - 'Bende in huis? Zo los je dat op'

Niets fijner dan thuiskomen in een opgeruimd huis. Maar in de praktijk is dat voor velen een uitdaging. Hoe houd je je huis netjes en voorkom je troep? O.a. Els Jacobs van De HuishoudCoach geeft handige tips.

Lees het artikel.

RTL Nieuws - 'Waarom sommige mensen altijd hun sleutels kwijt zijn'

Opvallend verhaal gisteren: de Amsterdamse politie stuitte op een busje dat urenlang stilstond langs de snelweg omdat de eigenaar zijn sleutels was kwijtgeraakt nadat hij even was gestopt. Hoe komt het toch dat sommige mensen voortdurend van alles kwijt zijn, terwijl anderen daar veel minder last van hebben? Els Jacobs van De HuishoudCoach legt uit.

Lees het artikel.

RTL Weekend Magazine - 'Wat laat je kinderen doen in het huishouden?'

Je kinderen laten meehelpen in het huishouden: de een vindt het vanzelfsprekend, de ander peinst er niet over. Dat bleek wel uit de reacties die de redactie van RTL Nieuws op Facebook kreeg toen ze ernaar vroeg. Waarom is het belangrijk om kinderen te betrekken bij het huishouden, en hoe pak je dat aan? Els Jacobs van De HuishoudCoach vertelt wat de voordelen zijn van een huishoudelijke opvoeding, vooral voor je kinderen, en wat kinderen op welke leeftijd al kunnen doen.

Lees het artikel.

Margriet Dossier - 'Ontrommel je leven'

Heb je heel veel spullen in huis? Dan ben je niet de enige! Helaas blijkt het optrommelen van je leven best moeilijk. Want waar begin je? Hoe bepaal je wat wel mag blijven en wat niet? En wat levert opruimen eigenlijk op? Iris Vandemoortele ging op onderzoek uit en interviewde auteur Fumio Sasaki van Vaarwel spullen en Els Jacobs, eigenaar van De HuishoudCoach en auteur van o.a. Aan de slag met De HuishoudCoach en Grip op de chaos.

Lees het artikel.

RTL Weekend Magazine - 'In het heetst van de huishoudstrijd'

‘De taakverdeling in het huishouden, het blijft een ding. Afgelopen week nog ging een tirade van een Australische moeder viral. Ze had er schoon genoeg van dat ze altijd alles in huis moet doen, schreef haar frustraties van zich af en kreeg bijval van honderdduizenden mensen van over de hele wereld. We vroegen op Facebook wie zich in haar klachten herkent. Steve (30) en Felicia (29) weten er alles van; in het RTL Weekend Magazine vertellen ze openhartig over hun ‘huishoudstrijd’ en geeft De HuishoudCoach tips om de huishoudelijke strijdbijl te begraven!

Lees het artikel.

Libelle - 'Listful thinking'

‘Tijd, we hebben er nooit genoeg van lijkt wel. Thuis, met de kinderen, in ons sociale leven, op het werk of ergens anders proberen we elke dag van alles voor elkaar te boksen. Het is een terugkerende uitdaging om alles af te krijgen en wat tijd over te houden om een beetje te kunnen relaxen. Aan het einde van de rit ploffen we toch vaak uitgeteld, gestrest, overbelast en ontevreden op de bank, omdat we weer niet al les hebben kunnen doen. “Door alle drukte kan je hoofd overvol raken”, zegt Els Jacobs, professional organizer en oprichter van De HuishoudCoach. “Daardoor raak je gestrest en ga je dingen vergeten.”‘ Fleur Baxmeier interviewde Els daarom over de zin en onzin van lijstjes.

Lees het artikel.

Veronica Magazine - 'Opruimen is hartstikke gezond'

‘Een opgeruimd huis ziet er leuker uit én zorgt voor rust in je hoofd. Tijd dus om de mouwen op te stropen. Maar waar moet je in vredesnaam beginnen?’ Els Jacobs van De HuishoudCoach vertelt in het Veronica Magazine hoe jij deze herfst lekker aan de slag kan gaan en effect sorteert!

Lees deel 1 en lees deel 2.

Libelle Schoon - 'Vlekkenkampioen!'

‘Het is niet zo dat Els, Zamarra en Diet de hele dag met de poetsdoek in de hand lopen, maar verstand van schoonmaken hebben ze wel. Els blogt, Zamarra geeft workshops en Diet schreef er een boek over.’

In de Libelle Special ‘Schoon’ vertellen Els Jacobs van de HuishoudCoach, Zamarra Kok en Diet Groothuis over hun haat-liefde verhouding met schoonmaken.

Lees deel 1, deel 2 en deel 3.

iCare - 'Weg met die troep'

‘Wie wat bewaart, die heeft wat, wordt wel qezeqd. Maar wat als je te veel bewaart en je huis langzaam dichtslibt met spullen die je eigenlijk nooit gebruikt? En hoe komt het toch dat we zo moeilijk afscheid kunnen nemen van onze spullen?’ Els Jacobs van De HuishoudCoach geeft in het ledenblad van iCare en Evean antwoord op deze en andere vragen.

Lees deel 1 en lees deel 2.

ADHD Vrouw - 'ADHD en huishouden'

Veel vrouwen met ADHD ervaren stress en teleurstelling omdat het huishouden niet op de rit is. Vergeetachtigheid, moeite met taken beginnen, het huishouden saai vinden en algehele chaos in het huis zorgen voor een onoverkomelijke berg met poetsklussen en puin ruimen.

Hoe pak je dat beter aan? Huishoudcoach Els Jacobs van De Huishoudcoach geeft tips om je huishouden weer op de rit te brengen.

Lees het artikel.

AD - 'Dat extra shirt heb je echt niet nodig'

Wie het goedkoop wil, neemt tijdens een vlucht alleen (gratis) handbagage mee. Maar hoe krijg je alles in zo’n kabouterkoffer gepropt? Verschillende experts, waaronder Els Jacobs van De HuishoudCoach, geven je – zo vlak voor het paasweekend en de meivakantie – een aantal slimme tips.

Bekijk het filmpje en lees de 10 inpaktips.

Trouw - 'Moeten de buurtkinderen meehelpen opruimen?'

‘Heel gezellig, zo’n bups jonge kinderen in huis, maar speelgoed opruimen, ho maar. Hoe spreek je ze hier op aan?’ De opvoedvraag van de week in Trouw wordt dit keer beantwoord door Els Jacobs van De HuishoudCoach, die ook regelmatig veel kinderen uit de buurt over de vloer heeft!

Lees het artikel.

Quest - 'Opgeruimd staat netjes'

Begin maar vast aan de grote voorjaarsschoonmaak, want van opruimen word je gelukkig, zo schijnt het. Maar is dit wel echt zo? Quest-journaliste Anne Vegterlo ging op onderzoek uit: ze spitte wetenschappelijke artikelen door, interviewde Els Jacobs van De HuishoudCoach, las de bestseller van Marie Kondo en deed zo enkele interessante ontdekkingen. April 2017.

ND - 'Je leven in een notitieboek: bullet journal'

De Nederlandse dichter Bergman (1921-2009) schreef het al: ‘Wie de chaos beschrijft, stelt orde op zaken.’ Dat is precies wat je doet met een bullet journal, een van oorsprong Amerikaanse manier om je leven te ordenen met een pen en een simpel notitieboek. Het laatste jaar krijgt de bullet journal-beweging steeds meer aanhangers in Nederland. Op Instagram worden de mooiste foto’s gedeeld van creatieve agenda’s. Tijd voor een interview met bullet journal enthousiasteling Natascha Kranenburg uit Enschede en Els Jacobs van De HuishoudCoach over deze nieuwe hype!

Lees het artikel.

VPRO - 'De prijsvechter'

De prijsvechter is een documentaireserie van de VPRO, waarin Roland Duong en Marijn Frank op zoek gaan naar oorzaken en gevolgen van onze ongebreidelde goedkooplust. Er is namelijk zoveel te koop voor zo weinig geld, dat de verleiding van spulletjes verzamelen moeilijk is te weerstaan.

De verschillende prijsvechters doen behoorlijk goede zaken. Maar hoe komen al die artikelen zo goedkoop in onze winkels? Wat zijn eigenlijk de grootste gevolgen van deze superkleine prijzen? En hoe kom je weer van die spullen af als je eraan ten onder dreigt te gaan? Dan lees je bijv. Aan de slag met De HuishoudCoach van Els Jacobs!

Bekijk de documentaire.

Libelle Daily - 'Ik ruimde een week lang elke dag een uur op: mét resultaat!'

‘Het huis van Libelle’s Linda is op het eerste gezicht geen bende, maar zodra je een kastje of een la opentrekt komt de rommel je tegemoet. Een grote opruimactie is dus hoognodig, maar vind daar maar eens tijd voor met een baby, een baan en een druk sociaal leven. Voor Libelle ging ze de uitdaging aan om elke dag minimaal een uur op te ruimen.’ Wat het resultaat was, lees je hier!

Lees het artikel.

RTL Nieuws - 'Maak die back-up nou eens'

Op 31 maart is de jaarlijkse Wereld Back-up Dag, de dag dat iedereen wordt opgeroepen om een back-up te maken. Dat doen we namelijk erg weinig: 29 procent van de mensen maakt zelfs nooit een back-up. En dat terwijl onze harde schijven tegenwoordig vol staan met digitale foto’s, die we helemaal niet kwijt willen.

Hoe komt het dat we zo slordig zijn met back-ups maken? En wat is de makkelijkste manier om het toch te doen? Organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach geeft antwoord.

Lees het artikel.

Omroep West - 'Ontspullen met De HuishoudCoach'

Els Jacobs van De HuishoudCoach te gast bij Omroep West, waar Debby Roukens en Manuel Venderbos haar interviewden over het pas verschenen boek ‘Ontspullen’ van James Wallman.

Waarom krijgen mensen juist in het voorjaar zin in opruimen? Hoeveel spullen heeft een gemiddeld huishouden eigenlijk? Welke aanpak adviseert James Wallman om grip te krijgen op spullen? En hoe verhouden zijn adviezen zich tot die van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo? Els Jacobs geeft antwoord.

Bekijk het interview.

RTL Nieuws - 'Je huis en hoofd een bende? Zo ruim je op!'

In het kader van de Landelijke Loslaatdag interviewde RTL Nieuws opruimcoach Els Jacobs van De HuishoudCoach over de aantrekkingskracht van oude spullen en nieuwe projecten.

Hoe komt het dat we zoveel verzamelen? Wat doe je met voorwerpen die veel herinneringen oproepen? Hoe ga je om met spullen die je eigenlijk niet meer zelf wil bewaren? En hoe kom je in actie, wanneer je verlamd bent door een overvolle agenda? Els Jacobs voorziet je van antwoorden en tips.

Lees het artikel.

Vrouw - 'Weg met al die spullen'

De lente staat voor de deur. Hét moment om de bezem flink door het huis te halen. Goed idee, want te veel spullen maken ongelukkig, zegt trendwatcher James Wallman in zijn boek Ontspullen. Rineke Zandvoort, opruimcoach in het team van De HuishoudCoach en organizer via Jouw Opruimcoach, geeft tips hoe jij zelf kunt ontspullen.

Lees het artikel.

AD Magazine - 'Lang leve de lijstjes'

Je kunt het zo gek niet bedenken, of mensen maken er lijstjes van. Vanzelfsprekend, want lijstjes maken je leven zoveel makkelijker, leuker en overzichtelijker. Journalist Matthijs Meeuwsen las het boek ‘Alles op een rijtje’ van Paula Rizzo (2016) en interviewde Els Jacobs van De HuishoudCoach, en verzamelde al doende 17 redenen om nooit meer zonder lijstjes te doen!

Lees het artikel.

Margriet - 'Relaxed de kerst door'

In de decembermaanden stapelen de klusjes zich vaak in hetzelfde tempo op als de stress in je lijf. Maar dat is onnodig! Journaliste Fleur Baxmeier sprak met Els Jacobs van De HuishoudCoach en Kaat Mossel van Korte Metten en verzamelde allerlei handige tips & trucs, waarmee je relaxed de kerst doorkomt!

Lees het artikel.

Eigen huis en interieur - 'Help, personal organizer gezocht'

De Japanse opruimspecialist Marie Kondo is momenteel razend populair, maar heeft helaas een enorme wachtlijst en woont in Tokio! Dus bij wie kan je terecht wanneer je graag orde op zaken wil stellen?

Eigen huis & interieur stelde een top 10 samen van personal organizers, die je o.a. kunnen helpen bij opruimen, verhuizen en de administratie, waaronder De HuishoudCoach!

Lees het artikel.

Wendy - 'Dat ruimt op'

Al die spullen die je niet meer gebruikt, wat doe je ermee? Af en toe eens lekker opruimen is wel zo fijn!

In de Wendy kun je lezen hoe je ruimte in huis en hoofd kan maken, en natuurlijk mogen daarin suggesties van Els Jacobs van De HuishoudCoach niet ontbreken!

Lees het artikel.

Margriet - 'Ontspannen op vakantie'

Voorpret of voorstress? In het Margriet Dossier van deze maand staat alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze aanloop naar de beste tijd van het jaar: vakantie!

Els Jacobs van De HuishoudCoach vertelt hoe je je relaxed voorbereidt op vakantie en Jeroen Altema, psycholoog die al jaren vakantiestress-spreekuur houdt in de zomermaanden, geeft tips hoe je vakantiestress kunt voorkomen.

Lees deel 1 en lees deel 2.

Vereniging Eigen Huis - 'De kunst van het weggooien'

Waarom is het toch zo moeilijk om oude rommel weg te doen? En hoe kun je het beste schoon schip maken, wanneer je besluit dat het tijd is voor een grote voorjaarsschoonmaak?

Journaliste Gonnie van Oussoren, senior redacteur van Vereniging Eigen Huis, ging op onderzoek uit en interviewde Els Jacobs van De HuishoudCoach: ‘Bewaren zit in onze genen, omdat we honderden jaren in schaarste hebben geleefd.’

Lees het artikel.

Flair - 'Plan Spic & Span'

De van nature niet zo opgeruimde journaliste Tamara Klopper van Flair accepteert een heuse Schoonmaak Challenge aan. Ze gaat in de leer bij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo en laat zich inspireren door het nieuwe opruimboek van Els Jacobs van De HuishoudCoach, Grip op de chaos. 

Zal het Tamara lukken schoon schip te maken?

Lees deel 1 en lees deel 2.

Leidsch Dagblad - 'Orde in de chaos'

Orde in de chaos scheppen: in het voorjaar krijgen we daar opeens allemaal zin in! Maar waarom eigenlijk? En hoe doe je dat, orde in de chaos scheppen?

Journaliste Mirjam van Twisk ging langs bij Els Jacobs van De HuishoudCoach en doet verslag in de bijlage ‘Vrij’ van de regionale dagbladen.

Lees het artikel.

Libelle - 'Grip op de chaos'

Heb je de neiging om spullen die weg kunnen eerst te willen verkopen op Marktplaats? Bewaar je allerhande meubeltjes en huisgerei om later aan je kinderen mee te geven, wanneer ze op kamers gaan wonen? En weiger je dingen weg te doen die veel hebben gekost, ook al staan ze al jaren stof te happen in een hoekje van de zolder? Grote kans dat je niet zo georganiseerd geboren bent!

Journaliste Jiska Fischer van Libelle, die zelf chaotische trekjes heeft, sprak met Els Jacobs van De HuishoudCoach over ‘chaos en orde’ en destilleerde uit het gesprek 3 tips om van een ‘Ma Flodder’ een ‘Mien Dobbelsteen’ te worden.

Lees het artikel.

J/M Ouders - 'Genieten van een opgeruimd huis'

José Witte woont met manlief en twee zoons in de gezinsvriendelijke woonwijk Leidsche Rijn. Zo op het oog ziet haar huis er net zo uit als alle omringende huizen, maar niets is minder waar. ‘Er is geen enkele plek in het huis vrij van rondslingerende spullen,’ liet José J/M Ouders weten.

José was een van de vele J/M Ouders lezers die gehoor gaven aan de oproep of ze behoefte hadden aan tips voor een opgeruimd huis en huishouden, en werd verrast met een bezoek van Els Jacobs van De HuishoudCoach. In het artikel ‘Genieten van een opgeruimd huis’ doet journaliste Anne Elzinga verslag van dit bezoek.

Lees het artikel.

Opzij - 'Controleer de chaos'

Journaliste Daphne Paassen bestrijdt haar strijd tegen de chaos in huis. ‘Rommel in huis: een op de drie mensen ergert zich eraan. Zij denken dat ze gelukkiger zouden zijn in een strakker geregeld huishouden. Daar zouden ze best weleens gelijk in kunnen hebben, maar waar te beginnen?

We staan met de fiets in de hand om naar school te gaan als ik me realiseer dat ik de vorige dag mijn andere fiets op het station bij mijn werk niet van het slot kreeg. Er zat geen beweging in. Het sleuteltje leek iets verbogen, maar het zou ook aan het slot zelf kunnen liggen. Ik ren weer naar binnen (‘Ik kom eraan! Even wachten!’), open de smalle meterkast die volgens de sticker van…’

Lees het artikel op Blendle.

Dagblad van het Noorden - 'Opgeruimd het nieuwe jaar in'

“Gek genoeg zijn het vaak juist de perfectionisten die ten prooi vallen aan een ongeorganiseerd huishouden”, weet Els Jacobs van De HuishoudCoach. “Ze vinden dat ze er echt goed werk van moeten maken, maar dat moment komt niet. Of het resultaat van een poets- of opruimactie voldoet niet aan de te hoge verwachtingen – of aan de mooie foto’s in het woontijdschrift – en teleurstelling ligt op de loer.”

Renske Schriemer licht in de Wonen en Co bijlage van Dagblad van het Noorden toe waarom ze graag opgeruimd wil leven, waar ze tegenaan loopt, welke andere groepen mensen er – buiten bovengenoemde perfectionisten – ook onopgeruimd door het leven gaan en wat je er tegen kunt doen.

Lees het artikel.

Linda - 'Wanhoop niet, ik kom eraan!'

‘Groeit je huis dicht of ben je een ongeorganiseerd geboren? Bel iemand die ervoor heeft doorgeleerd en de redding is nabij.’ Magazine Linda besteedt deze maand uitgebreid aandacht aan wanorde in huis, opruimen, en opruimgoeroes.

Een van de 6 opruimcoaches die in Linda wordt geportretteerd is Els Jacobs van De HuishoudCoach, die speciaal voor de gelegenheid helemaal in de krul werd gezet en in een jaren ’50 truitje werd gehesen!

Lees het artikel.

Flow - 'Ooit was één fotorolletje genoeg'

Maak jij ook meer foto’s dan je afdrukt en inplakt? En vergeet je soms van mooie momenten te genieten omdat je pogingen doet ze zo voordelig mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen?

Zucht, hoe eenvoudig was het leven vroeger! Je nam je fototoestel en 1 of 2 fotorolletjes mee, knipte alleen af op absolute hoogtepunten en zag pas na terugkeer of je foto’s gelukt waren….

Digitale camera: vloek of zegen voor de vakantie vierende mens? Professional organizer Els Jacobs en mindfulness trainer Wibo Koole filosoferen in het Flow-vakantieboek over de zin en onzin van foto’s maken, organiseren en inplakken.

Lees het artikel.

RTL4 - 'Een dubbeltje op zijn kant'

Vandaag biedt Els Jacobs van De HuishoudCoach in het RTL4 tv-programma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ de alleenstaande moeder Roeline de helpende hand met het opschonen en ordenen van haar administratie.

In Een Dubbeltje Op Zijn Kant staan gezinnen met schulden centraal. Ze zitten al een tijd lang in de financiële problemen en zien geen uitweg meer. Ze weten zelf niet meer wat ze kunnen doen om hun schulden in te lossen en iedere maand lijken ze dieper in de problemen te komen.

Met de hulp van John Williams en Annemarie van Gaal zetten zij de eerste stappen naar een schuldenvrij leven. En dit keer krijgen ze daarbij ondersteuning van professional organizer en huishoudcoach Els Jacobs.

Deze aflevering is helaas niet meer beschikbaar.

Omroep Max - 'Rommel? Opruimcoach weet raad'

Last van rommel? Huishoudcoach Els Jacobs weet raad met opgestapelde boeken, dozen en zolders vol met troep! In het praatprogramma Tijd voor Max interviewen Martine van Os en Sybrand Niessen een ‘rommelmaker’ en opruimcoach Els Jacobs over spullen bewaren en wegdoen.

Bekijk het fragment (vanaf minuut 13.00).

AVRO - 'De 10 slechtste redenen om spullen te bewaren'

In de ‘Wonen’ special van de AVRO-bode, NCRV-gids en KRO-gids kun je lezen wat volgens De HuishoudCoach de 10 slechtste redenen zijn om spullen te bewaren.

‘Overtuigd? Mooi! Of toch niet? Scheur deze pagina’s dan uit en hang ze boven je bed!’.

Lees het artikel.

Viva - 'Sloddervos of poetsfanaat?'

De Viva-redacteuren Jessica en Patricia onthullen hun dilemma’s als sloddervos en poetsfanaat. En ze vragen Els Jacobs van De HuishoudCoach om raad: ‘Het gaat om het vinden van de juiste balans’.

“In de jaren zestig was het nog doodnormaal: trouwen = fulltime poetsen. Viva-collega’s Patricia en Jessica zouden daar héél goed en héél slecht in zijn. Hoe komt dat, en wat zegt dat over ons?’

Lees het artikel.

Metro - 'Poetsen zonder pruilen'

De eerste lentezonnestralen zorgen heus niet alleen voor een mooie lichtinval in huis.

Vlekken die zich tijdens de donkere winter verschansten, tonen zich opeens in vol ornaat, duizenden stofjes vliegen overal in het rond en ongrijpbare kruimels staren je grijnzend aan.

Zucht, het is weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Maar geen nood: met deze handleiding wordt poetsen een stuk minder erg!

Lees het artikel.

Parool - 'Schoonmaken begint met opruimen'

In de PS woonbijlage besteedt journaliste Annemiek Verbeek aandacht aan de boeken ‘Aan de slag met De HuishoudCoach’ en ‘Vrolijk huishouden’ van De HuishoudCoach.

“Dit weekend begint de lente. Heerlijk, ware het niet dat die eerste echte zonnestralen genadeloos de vetvlekken op de tegels achter het fornuis blootleggen. De vingers op de ramen, de opgedroogde vlekken op het parket, de kattenharen op de bank. Je kunt er écht niet meer omheen. Tijd dus voor een grote, allesomvattende voorjaarsschoonmaak. Vol enthousiasme stort je je op de eerste vrije zaterdag op de opgehoopte bende… Stop! Niet doen! “Denk eerst na voordat je begint,” zegt Els Jacobs (1965), huishoudcoach en schrijfster van drie verschillende boeken over ‘vrolijk huishouden’.” 

Lees het artikel.

Omroep Max - 'Hulp is super als je door de bomen het bos niet meer ziet' 

Loretta Schrijver interviewt Els Jacobs van De HuishoudCoach, die Catriona O’Daly helpt om thuis orde op zaken te stellen. 

Bekijk het fragment vanaf minuut 4.15.

Ben jij journalist en op zoek naar input voor jouw artikel, blog of programma?