7 kleine opruimacties die wel degelijk verschil maken
Heb jij ook de neiging tot verzamelen, opstapelen en eindeloos bewaren van persoonlijke spulletjes en handige hebbedingetjes? En groeit de hoeveelheid spullen in huis je letterlijk en figuurlijk boven het hoofd? Voer af en toe één van de volgende 7 kleine opruimacties uit om een beetje schoon schip te maken. En ervaar hoe dit na verloop van tijd echt verschil maakt. Maar pas op: elke actie doet smaken naar meer rust en ruimte in je huis en hoofd, dus voor je het weet kan je niet meer stoppen ...
1. Maak een afspraak met vrienden voor wie je iets apart hebt gelegd
Maak een lijstje van alle spullen, die je voor een ander apart hebt gelegd om door te geven. Zet de namen van de beoogde nieuwe eigenaren erachter en hang dit lijstje op de koelkast. Maak met twee van hen een afspraak om de desbetreffende spulletjes tussen nu en 2 weken op te halen. Kunnen of komen ze niet? Jammer, dan zijn jouw gulle giften blijkbaar niet zo welkom als je dacht en kun je de spullen in kwestie zonder pardon naar de kringloopwinkel brengen. Enne... nee, je hoeft ze niet voor een andere vriend of vriendin te bewaren!
2. Kies 5 boeken uit en breng deze naar een mini-bieb
Je ziet ze tegenwoordig overal en nergens: mini-bibliotheken. Ofwel kleine houten huisjes op een paal in voortuinen en plantsoenen, waar je boeken kan achterlaten die jij niet meer zal of wil lezen. Loop de bovenste drie planken van één van jouw boekenkasten na en haal er 5 boeken uit die je prima kunt missen. Breng deze naar de dichtstbijzijnde mini-bieb. Dat scheelt net weer wat ruimte en je maakt er andere lezers blij mee.
3. Pak een doos en stop er lukraak 21 voorwerpen of tijdschriften in
Neem een verhuisdoos, loop door je huis en stop hier 21 dingen in, waarmee je al jaren niets hebt gedaan en waaraan je toch niet gehecht bent. Breng deze exit-doos na afloop meteen naar de kringloopwinkel. Mooi, alle kleine beetjes helpen. En wil je nog andere getallen benutten om snel op te ruimen, kijk dan even hier.
4. Bereid een maaltijd met ingrediënten uit je voorraadkast
Kijk in je voorraadkast en zet vanavond een maaltijd op tafel, die uitsluitend is bereid met producten, die de weg naar jouw maag al maanden eerder hadden moeten vinden. Goed voor je portemonnee, goed voor je overvolle voorraadkast!
5. Trek vandaag alleen maar kledingstukken aan, die je langer dan 1 jaar niet hebt gedragen
Als je het volhoudt ze de hele dag aan te houden en je blij wordt van je spiegelbeeld, mogen ze blijven. Maar verwissel je één of meer kledingstukken gedurende de dag voor een eleganter exemplaar, dan is of zijn deze rijp voor de kledingcontainer. Leg ze in dat geval op een apart stapeltje onderin de kast en breng dit weg, zodra je toch weer naar de kringloopwinkel gaat met je '21 pullen' doos .
6. Ruim de bovenkant van een van je kasten op
Wanneer je (te) veel spullen hebt is het heel verleidelijk niet alleen een kast zelf als opbergruimte te gebruiken, maar ook de bovenkant ervan te benutten. Maar helaas geeft dit de kamer waarin deze kast staat een heel rommelig aanzicht. Geef deze spulletjes daarom liever een plek in de kast, eventueel nadat je andere spullen uit deze kast via opruimactie 3 (zie boven) hebt weggedaan. En liggen er ook spulletjes onder de kast? Pak ook deze dan een keer aan tijdens opruimactie 7 (zie hieronder).
7. Haal rondzwervende spullen van de vloer
De grootste winst kan je echter boeken door spulletjes en kledingstukken die los op de grond staan of liggen op te ruimen, omdat een lege vloer een heel opgeruimde indruk geeft. Dus heb je even tijd, neem dan een klein stuk vloer (bijvoorbeeld 1m2) onder handen en geef alle losse dingen die je daar tegenkomt een plek in een kast, lade of berging of doe ze weg als je ze toch niet meer gebruikt. Zo creëer je vanzelf kleine eilandjes leeg vloeroppervlak die uiteindelijk aan elkaar 'klikken' en je kamer een heel opgeruimd aanzicht geven.
Meer opruimtips?
Bekijk de overzichtspagina met alle blogs die we over opruimen en herinrichten hebben geschreven.