Huis opruimen moeilijk? Gebruik getallen!
1 min. leestijd

Huis opruimen moeilijk? Gebruik getallen!

Je huis opruimen is en blijft een lastige opgave. Maar deze 5 slimme manieren helpen je vast en zeker over de drempel!

1 kastje per dag idee

Wil je lekker laagdrempelig aan de slag? Dan is het ‘1 kastje per dag’ idee ideaal voor jou! Trek iedere dag 15-20 minuten uit en ruim slechts 1 kastje, laadje of plankje op. Hou je dit 365 dagen vol, dan zit je na een jaar in een prima georganiseerd huis, waarvan zelfs de onzichtbare opbergplekken aan kant zijn.

7 x 15 uitdaging

Ook de 7 x 15 uitdaging werkt heel eenvoudig: besteed een week lang elke dag 15 minuten tijd aan het opschonen van een rommelige plek in je woonkamer. Wat zeg je, wil je liever op zolder beginnen? Niet doen!  Het grote voordeel van starten in de woonkamer is namelijk dat je direct profijt hebt van je inspanningen, zodat je misschien wel zin krijgt in een tweede, derde en vierde ‘7 x 15 uitdaging’. Wij houden je in elk geval niet tegen ☺!

20% truc

Handig voor de moeilijke beslissers, die met name teveel van hetzelfde hebben. Denk hierbij aan boeken, bekers, vazen, pennen, sokken en broeken. Het principe van de 20% truc is eenvoudig. Haal 10 stuks uit de kast of lade, kies de 8 handigste, beste of mooiste uit en neem afscheid van de overige 2. Wanneer je deze truc regelmatig herhaalt, werk je jouw favoriete items vanzelf naar boven en worden je kasten een stuk leger en overzichtelijker.

27 spullen ‘flingboogie’

Onze grote favoriet is de 27 spullen ‘flingboogie’ van FlyLady! Hoe deze flingboogie werkt? Heel simpel! Pak een vuilniszak, loop door je huis en kies 27 voorwerpen uit om weg te gooien. Stop ze allemaal in de vuilniszak. Knoop deze dicht zonder er nog in te kijken en gooi de vuilniszak in de container of kliko. Neem daarna een lege verhuisdoos en vul die met 27 spullen voor de kringloop. Doe de doos dicht en zet hem alvast in de achterbak van je auto. Ziezo…

100% eruit, 1 voor 1 erin aanpak

Ook wel omgekeerd opruimen genoemd en vooral geschikt voor het opschonen van kleinere kasten en laden is de ‘100% eruit, 1 voor 1 erin’ aanpak. Kiep alles uit een lade of van een plank in een doos. Zet deze in de buurt van de bijbehorende opbergplek. Gebruik je spullen uit de doos? Geef die dan na gebruik een vaste plek in desbetreffende lade of kast. Doe na 1 maand alle resterende spullen in de doos weg. Blijkbaar waren die toch wat minder belangrijk of nuttig dan je dacht.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen