Strijkijzer schoonmaken en ontkalken - Boenklus 18
2 min. leestijd

Strijkijzer schoonmaken en ontkalken - Boenklus 18

Een strijkijzer of stoomstrijkijzer heeft af en toe wat zorg en aandacht nodig, wil je het jarenlang met plezier kunnen gebruiken. Veel tijd en energie hoeft je dat niet te kosten. De boenklus van deze maand beschrijft hoe je dat het beste doet, jouw strijkijzer schoonmaken en ontkalken.

De uitdaging

Actie:          Strijkijzer schoonmaken en ontkalken
Tijdsduur:  1/2 uur (exclusief inwerktijd azijn)
Nodig:         Witte kaars en/of azijn, microvezeldoekje en water

Strijkijzer schoonmaken

Wanneer je een (stoom)strijkijzer regelmatig gebruikt, worden de onderkant (strijkijzerzool) en plastic behuizing ervan vaak na verloop van tijd vuil. Een vieze onderkant van je strijkijzer is meestal het gevolg van:

 • te heet strijken van synthetische stoffen
 • per ongeluk of te heet strijken van een opdruk
 • gebruik van kalkhoudend, hard water
 • gebruik van stijfsel

Zo verwijder je hardnekkige, plakkerige vlekken van de strijkijzerzool

 • Zet je het strijkijzer op stand 2 en wacht tot het warm is. Haal een witte kaars een aantal keer over de vlekken. Strijk het strijkijzer vervolgens schoon op enkele lagen keukenpapier. Herhaal deze procedure totdat de onderkant van je strijkijzer weer glimt en blinkt.
 • Zet het strijkijzer een half uurtje op een schone doek, die je in schoonmaakazijn hebt gedrenkt. Verwijder het losgeweekte vuil daarna met een vochtige doek.

Zo verwijder je vlekken die het gevolg zijn van kalk, stijfsel of het per ongeluk strijken over een printje

Zet de koude strijkbout op een doekje met schoonmaakazijn. Laat dit een halfuur inwerken. Haal er vervolgens een vochtige doek overheen. Als het vuil nog niet weg is, kun je deze stap nog een keer herhalen. Als het vuil er daarna nog niet af is, kun je het voorzichtig met een nat sponsje (zonder schuurgedeelte) proberen te verwijderen.

Is de strijkijzerzool weer helemaal spic & span? Neem dan de buitenkant van het strijkijzer af met een klamvochtig microvezeldoekje en wrijf daarmee de kunststof behuizing van het strijkijzer schoon. Even laten drogen en klaar, tenzij je je strijkijzer nog moet ontkalken natuurlijk!

Strijkijzer ontkalken

Voor strijkijzers en kalk geldt: voorkomen is beter dan genezen. Nu is het water in Nederland gelukkig op de meeste plaatsen niet erg hard. Maar woon je in gebied met een waterhardheid van 3 dH of meer, overweeg dan vooral gedestilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken voor je stoomstrijkijzer. Hierdoor vertraag je de kalkvorming in je stoomstrijkijzer en voorkom je bruinige vlekken op je schone strijkgoed.

Zo ontkalk je jouw stoomstrijkijzer

Is het kwaad eenmaal geschied, dan is ontkalken het devies. Raadpleeg voordat je je stoomstrijkijzer gaat ontkalken eerst de gebruiksaanwijzing, die je van de fabrikant bij aankoop hebt gekregen. Of die je hebt gedownload via bijvoorbeeld Gebruikershandleiding.com. Sommige stoomstrijkijzers hebben namelijk speciale onderdelen waar de kalkafzetting zich in verzamelt (zoals een bakje, stick of  cartridge) en mogen niet behandeld worden met azijn.

Voor andere strijkijzers is de makkelijkste manier van ontkalken

 • Meng 1 kopje water met 1 kopje azijn.
 • Giet dit mengsel in je stoomstrijkijzer.
 • Verwarm het stoomstrijkijzer en druk een aantal keer op de stoomknop
 • Zet het stoomstrijkijzer uit en laat het mengsel 1 uur inwerken.
 • Leeg het stoomstrijkijzer en spoel het enkele keren na met schoon water.

Ziezo, voorlopig kan je strijkijzer er weer tegenaan. Strijk ze!

P.S. Zin om nog meer met azijn schoon te maken?

Lees onze blogs over bijvoorbeeld de waterkoker ontkalken, wasmachine schoonmaken, badkamertegels poetsen of de groene aanslag van je terras verwijderen.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen