Waterkoker ontkalken en schoonmaken - Boenklus 14
1 min. leestijd

Waterkoker ontkalken en schoonmaken - Boenklus 14

Een waterkoker is een handig apparaat dat de moeite van het onderhouden waard is, want een waterkoker vol kalkaanslag werkt minder snel en goed. De boenklus van deze maand staat daarom in het teken van je waterkoker ontkalken, zodat je weer een paar weken zorgeloos van lekkere kopjes thee kunt genieten!

De uitdaging

Actie:          Waterkoker ontkalken Tijdsduur: 15 minuten (exclusief inweektijd) Nodig:        Water, afwasborstel, microvezeldoekje of vaatdoekje en schoonmaakazijn, 1 citroen of ontkalker voor huishoudelijke apparaten

Aan de slag met je waterkoker ontkalken

1. Giet de waterkoker leeg en vul hem tot net boven de kalkaanslag met schoon water

Een laag van ongeveer 3 cm water is voldoende. Voeg vervolgens het sap van 1 citroen, een flinke scheut azijn of een scheut ontkalker toe (NB Meng deze schoonmaakmiddelen niet door elkaar!). Weet je niet welke van deze middelen je het beste kan kiezen? Bedenk dan dat ontkalker het snelste werkt, maar dat citroen en azijn een stuk goedkoper en milieuvriendelijker zijn en bovendien je gezondheid niet schaden.
  • Heb je gekozen voor citroensap? Laat het water met citroensap een paar uur inweken, zodat het zuur de kalk in de waterkoker kan afbreken.
  • Heb je gekozen voor azijn? Zet een raam open, breng het mengsel aan de kook en laat het daarna nog een half uurtje in de waterkoker staan voor het beste resultaat.
  • Heb je gekozen voor ontkalker? Laat het water-ontkalker mengsel 10-15 minuten inweken. De ontkalker zorgt ervoor dat de kalkaanslag in de waterkoker snel oplost.

2. Borstel hierna de waterkoker extra goed schoon met de afwasborstel

Doe dit terwijl het mengsel nog in de waterkoker zit, zodat je ook de laatste zichtbare kalkrestjes wegpoetst. Gelukt? Mooi! Leeg de waterkoker en ga door naar stap 3.

3. Maak de waterkoker aan de buitenkant schoon

Gebruik hiervoor een vochtige microvezeldoek of vaatdoek. Het oog wil tenslotte ook wat en als je toch bezig bent... :-).

4. Spoel de binnenkant van de waterkoker goed om met water

Doe dit totdat je zeker weet dat de laatste resten schoonmaakmiddel door het afvoerputje zijn verdwenen, met name wanneer je azijn of ontkalker hebt gebruikt. Zo voorkom je dat je thee straks naar de grote voorjaarsschoonmaak smaakt!

5. Klaar? Droog tot slot de waterkoker af en zet hem op zijn plaats

Ruim de afwasborstel, fles azijn, lege citroenschillen of ontkalker en het vaatdoekje op. En ga daarna lekker even een kwartiertje met de voetjes omhoog relaxen. Dat heb je wel verdiend! O ja, wil je in de toekomst minder vaak je waterkoker ontkalken? Stop er een zogenaamd anti kalk sponsje in, dat bij diverse warenhuizen verkrijgbaar is. Dit anti kalk sponsje bindt een deel van de kalk uit het water aan zich en zorgt ervoor dat je waterontkalker langer kalkvrij blijft!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen