Flylady: de chaos de baas zonder in de stress te schieten
2 min. leestijd

Flylady: de chaos de baas zonder in de stress te schieten

Last van chaos? FlyLady weet raad!

Al meer dan 15 jaar is de Amerikaanse opruimgoeroe Marla Cilley – alias Flylady – superpopulair vanwege haar laagdrempelige aanpak bij het opruimen en organiseren van je huis.

Via dagelijkse mails, Facebookposts en tweets motiveert FlyLady haar ruim 500.000 fans om thuis de handen uit de mouwen te steken. En zo een einde te maken aan de CHAOS ofwel het ‘Can’t Have Anyone Over Syndrome’ (‘Ik kan niemand over de vloer krijgen syndroom’).

5 beste opruimprincipes van FlyLady

Flylady’s inzet is om je te helpen de chaos de baas te worden zónder in de stress te schieten. Aan alle tips en trucs die FlyLady deelt, liggen steeds terugkerende simpele principes ten grondslag.

Misschien kunnen deze ook jou inspireren tot het uitvoeren van behapbare opruimacties, zónder dat je steeds in de vijfde versnelling schiet! Dus, daar komen ze!

‘Kleed je van top tot teen aan’ ofwel ‘Dress to the shoes’

In bijna al haar mails en blogs herinnert Flylady je eraan hoe belangrijk het is om je ’s ochtends van top tot teen aan te kleden. Vooral je schoenen aandoen is daarbij cruciaal: ‘Schoenen hebben het vermogen je energie te geven; schoenen vertellen je hoofd dat het tijd is om iets te doen. En jij en je omgeving zullen daarop vanzelf positief reageren: laten we in actie komen!’

Dus wil je met succes starten met opruimen? Kleed je ’s ochtends meteen van top tot teen aan en zet daarna een eerste (geschoeide 🙂 ) stap in de goede richting. Wacht even, een stap? Nee, stapje, volgens FlyLady.

‘Neem kleine stapjes’ ofwel ‘Babysteps, babysteps’

Als je gaat opruimen, moet je vooral ‘niet te snel te willen gaan’, aldus FlyLady. Wanneer je namelijk in te korte tijd teveel opruimwerk wil verzetten, loop je het risico ‘alles af te raffelen’ en ‘zelf af te branden’. En dat zou jammer zijn, want bij het opruimen van je huis is ‘het de moeite waard om extra langzaam te gaan bij het aanleren van een nieuwe routine: je geeft zo namelijk definitief vorm aan het leven dat jij graag wil leiden.’

En sla je eens een dag over bij het bestrijden van je chaos? Geen probleem: ‘Ga gewoon weer in het zadel zitten en zet het eerstvolgende kleine stapje’. De aanhouder wint!

‘Begin gewoon waar je bent’ ofwel ‘Jump in where you are’

Bij het opruimen van je huis is het vooral van belang om ‘gewoon te beginnen waar je bent’. Weersta de verleiding om alle minuten, uren of dagen die je in het verleden eigenlijk had moeten besteden aan het op orde brengen van je spullen en administratie zo snel mogelijk in te halen.

Je hoeft niets goed te maken en mag simpelweg starten op het punt waar je je nu bevindt. En van daaruit de ‘babystappen’ in de goede richting zetten!

‘Stop met zeuren’ ofwel ‘Stop whining’

Het feit dat je je serieus inspant om orde op zaken te stellen, is volgens FlyLady geen reden om vervolgens tegen anderen te gaan zeuren, zelfs al maken ze rotzooi. Klagen over en kwaad worden op je partner en/of kinderen heeft geen enkele zin. ‘Degene op wie je eigenlijk boos bent, ben je namelijk zelf, en niet je huisgenoten, maar je probeert hen wel stiekem de schuld te in de schoenen te schuiven.’

Stop dus je als een slachtoffer te gedragen, zweer het zeuren af, en gebruik de energie die daarmee vrijkomt om de controle over je huis en huishouden te hervinden. En ‘voor je het weet gaan je partner en kinderen met je meedoen, want goed voorbeeld doet goed volgen’, aldus FlyLady.

Neem regelmatig pauzes

Niemand is gebouwd om eindeloos achter elkaar door te buffelen en ‘opruimen hoeft geen marathon te zijn. Dus neem een kwartier pauze nadat je een opruimactie hebt gehouden. Geef je hoofd wat rust, kalmeer jezelf en plan dan je eerstvolgende actie’. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan!

FlyLady in woord en beeld

Benieuwd naar deze super-Amerikaanse dame, die al heel veel mensen op weg geholpen heeft naar een opgeruimd leven?

Bekijk dit filmpje waarin ze uitlegt hoe je ervoor zorgt dat je ’s ochtends goed beslagen te ijs komt door … jawel… je van top tot teen aan te kleden. Inclusief schoenen met veters ;-), zodat je ze niet snel kunt uitschoppen!

Of lees haar boek ‘Sink reflections‘, dat je op een humoristische manier mentaal klaarstoomt om nu echt de handen uit de mouwen te gaan steken!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen