Perfectionisme loslaten: zo word je jouw perfectionisme de baas
Perfectionisme loslaten is moeilijk. Ben je net als De HuishoudCoach superperfectionistisch van karakter? En dreig je jezelf daardoor vast te draaien in eeuwigdurende opruimprojecten, waardoor je allerlei leuke zaken in het leven misloopt?
Doe dan je voordeel met onderstaande tips* waarmee je jouw perfectionisme onder controle kan krijgen. O ja, en verhef meteen de volgende slogan tot jouw persoonlijke motto: ‘Het hoeft niet perfect, tenzij je hersenchirurg bent‘ 😉
Perfectionisme loslaten: 4 tips
1. Stel je eisen bij
Nee, schrik niet: je hoeft niet minder te presteren – stel je voor, zeg :-). Maar je kan wel besluiten de lat voortaan wat lager te leggen voor wat betreft je goede voornemens. Streef je naar een perfect ingerichte woonkamer, dan is de kans groot dat de weg hiernaartoe je zoveel tijd en energie kost en frustraties oplevert, dat je halverwege het bijltje erbij neer gooit.
Streef je daarentegen naar een wat rustiger ogende, beter georganiseerde woonkamer, dan heb je dit ideaal als hardwerkende perfectionist waarschijnlijk zo bereikt. En dat geeft je moed, motivatie en zelfvertrouwen om ook andere plekken in huis aan te pakken!
2. Beoordeel je prestaties op een 10-puntsschaal, niet op een 2-puntsschaal
Denk jij door je perfectionisme ook zo lekker zwart-wit wanneer je jouw eigen inspanningen beoordeelt, zodat je (te) vaak concludeert dat je pogingen totaal zijn mislukt? Reken af met deze harteloze rekenmethode, die gebaseerd is op een 2-puntsschaal: glansrijk gelukt of totaal mislukt. Hiervan word je je alleen maar diep ongelukkig.
Werk liever met een 10-puntsschaal en geef je opruimacties een cijfer tussen de 1 en 10. Wees blij met elke 6 en hoger. Het zijn vooral de opruimacties met een score 6 of 7, die een geweldig positieve impact hebben op jouw huis(houden) en humeur!
3. Evalueer je prestaties op meerdere onderdelen
Als perfectionist heb je de neiging eindeloos in te zoomen op een minuscuul onderdeel van alle activiteiten die je dagelijks verricht om je huishouden draaiende te krijgen of houden; je focust bijvoorbeeld exclusief op het evalueren van je inspanningen om je boekenkast op te schonen en te herinrichten, en vergeet dat je daarnaast ook nog allerlei andere opruim- en huishoudtaken uitvoert.
Nadeel? Zolang die boekenkast niet perfect is orde is, voel jij je ‘mislukt’, terwijl je misschien over de hele linie hartstikke goed bezig bent! Baseer daarom je eindoordeel niet op één enkele opruimtaak, maar op alle opruiminspanningen die je pleegt. Beslis per onderdeel hoe goed – of slecht 🙂 – je hierop wil presteren. Niet alle opruimtaken zijn namelijk even belangrijk en met de Franse slag werken mág. Ja, echt!
4. Kies voor vooruitgang
Wanneer je tijdens opruimklussen ziet dat je niet langer merkbaar vooruitgang boekt, stop dan acuut. Je bent dan namelijk geheid in de fase van mooi maken aanbelandt, die meestal ten koste van het afmaken van andere belangrijke opruimtaken gaat.
Begin resoluut aan iets nieuws, waarmee je wel snel veel resultaat behaalt. En bekijk pas ná het verrichten van álle opruimtaken die je jezelf gesteld had of je op sommige plekken in huis misschien nog de puntjes op de i kunt zetten. Want je weet: het hoeft niet perfect tenzij je – precies – hersenchirurg bent!
Meer weten over perfectionisme loslaten?
Lees dan het boek ‘Ruimte voor jezelf’ van Fred Sterk & Sjoerd Swaen, op wiens inzichten deze tips zijn geïnspireerd.
Of lees onze blog over het loslaten van spullen.