Loslaten van spullen: zo wordt het (iets) makkelijker
3 min. leestijd

Loslaten van spullen: zo wordt het (iets) makkelijker

Loslaten van spullen is één van de lastigste zaken, waar je bij het opruimen van je huis tegenaan loopt. Niet verwonderlijk, want:

  • Spullen hebben het vermogen herinneringen en emoties bij je op te roepen. Herinneringen en emoties die je misschien bang bent te vergeten.
  • Je hebt waarschijnlijk ooit geld in deze spullen gestoken en daardoor andere interessante bestedingskansen laten liggen. En als je net zo bent als de meeste mensen, hou je niet van gemiste kansen!
  • Je bent bang dat je eenmaal weggedane spullen in de toekomst toch goed kan gebruiken. Bijv. omdat je 20 kilo afvalt of plotseling geen geld meer hebt. Daarom is het gevoel van overvloed, dat overvolle kasten je kunnen geven, zo fijn.

Spullen zijn dus niet zomaar spullen

Je bouwt er in de loop van tijd een band mee op. Een band die troostend kan zijn, maar die ook kan gaan knellen. Zeker wanneer je een band aangaat met veel te veel spullen. Of met spullen die vooral in het verleden van waarde waren of in de toekomst hun waarde nog moeten bewijzen, zoals in de voorbeelden hierboven. Maar die je eenvoudig niet dúrft los te laten.

En hierin zit hem precies de kneep. Wil je wat luchthartiger overbodige spullen kunnen loslaten, dan zal je jouw angst voor het wegdoen van de verkeerde of teveel spullen enigszins moeten bezweren. Wat kan je hiervoor doen? Twee dingen:

Focus op het heden

Natuurlijk kun je eindeloos al je herinneringen koesteren en gemiste kansen herkauwen, maar ze horen precies daar thuis waar ze vandaan komen: in het verleden. Wanneer je focust op het heden – en geniet van het hier en nu –  kun je het verleden plus de bijbehorende spullen beetje bij beetje laten gaan.

Want als je vooral in het verleden blijft hangen, loop je kansen en mogelijkheden die zich vandaag aanbieden mis. En als je eindeloos gaat mijmeren over toekomstige scenario’s, besteed je onnodig veel tijd en energie aan zaken die misschien nooit zullen plaatsvinden. Je kan tenslotte niet in de toekomst kijken! En in 9 van de 10 gevallen pakt de toekomst heel anders uit dan jij had kunnen voorspellen. Dus tegen die tijd zie je wel. Geniet liever maximaal van het heden en koester alleen de spullen die je daarbij écht behulpzaam zijn. En de rest? De rest mag je loslaten…

Kies voor kwaliteit

Natuurlijk kan het je een goed gevoel geven om je te omringen met veel spullen en om in enorme overvloed te leven. Maar wanneer je inzet op kwaliteit in plaats van kwantiteit, dan beleef je meer plezier van datgene wat je wél hebt.

Waarom? Om de simpele reden dat je dan niet nodeloos veel tijd, energie en aandacht kwijt bent aan spullen die relatief betekenisloos voor je zijn. Want dat al die spullen jouw kostbare tijd verspillen, besef je vaak pas op het moment dat je ze de deur uitzet. Bovenstaande dame uit de nieuwe Netflix-serie ‘Consumed‘ vertolkt dit inzicht heel mooi. Bij het wegdoen van 75% van haar huisraad zegt ze: ‘Ik huil niet om die spullen, maar om alle tijdverspilling’ waar ze voor staan…

Dit besef kan je natuurlijk verdrietig stemmen. Maar het goede nieuws is dat je, wanneer je overbodige spullen alsnog loslaat, meteen wordt beloond met meer tijd en energie voor de dingen die wél jouw onverdeelde aandacht verdienen. En dat jouw schuldgevoel of het verdriet dat je voelt over al die tijdverspilling al snel wegebt…

Makkelijker loslaten

Kortom, focus op het heden en richt je op kwaliteit. Wanneer je jouw spullen met deze twee vuistregels in het achterhoofd bekijkt, zal je merken dat allerlei dingen – die ooit nuttig of betekenisvol waren of leken maar bij een andere fase van je leven horen – opeens hun aantrekkingskracht of glans beginnen te verliezen. Met als gevolg dat je ze makkelijker kan loslaten.

Om beter te kunnen focussen op het heden en kwaliteit, kun je jezelf tijdens de eerstvolgende opruimactie de volgende vragen stellen:

  • Heb ik er meer van?
  • Zo ja, welke gebruik ik liefste?
  • Hoeveel stuks heb ik er maximaal van nodig?
  • Hoort dit vooral bij mijn verleden, heden of toekomst?
  • Zou ik het opnieuw kopen als ik het niet had?
  • Zou ik het zoeken als ik het kwijt was?
  • Kon ik het me nog herinneren dat ik het had?
  • Ken ik iemand anders in wiens ‘heden’ het beter past dan in het mijne?
  • Stemt het me vrolijk of juist bedroefd?
  • Kan ik de ruimte die ik overhou als ik dit wegdoe gebruiken voor iets dat me in het hier en nu meer oplevert?

Deze en vergelijkbare vragen kunnen je behulpzaam zijn bij het doorhakken van de knoop ‘bewaren of wegdoen’? Echt eenvoudig wordt het nooit, maar…

Proberen waard

… het is wel de moeite van het proberen waard. En wanneer het je lukt, word je direct beloond met meer rust en ruimte in je huis en je hoofd.

* Dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van Leo Babauta’s blog over minimalisme.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen