5 simpele, zomerse opruimacties
1 min. leestijd

5 simpele, zomerse opruimacties

Heb jij ook de neiging tot verzamelen, opstapelen en eindeloos bewaren van persoonlijke parafernalia en handige hebbedingetjes? En groeit de hoeveelheid spullen in huis je letterlijk en figuurlijk boven het hoofd? Voer 2 x per week één van de volgende vijf opruimacties uit om een beetje schoon schip te maken. Maar wees gewaarschuwd: elke actie doet smaken naar meer rust en ruimte in je huis en hoofd, dus voor je het weet ben je opruimverslaafde! :-)

1. Maak een afspraak met vrienden voor wie je iets apart hebt gelegd

Maak een lijstje van alle spullen, die je voor een ander apart hebt gelegd om door te geven. Zet de namen van de beoogde nieuwe eigenaren erachter en hang dit lijstje op de koelkast. Maak met twee van hen een afspraak om de desbetreffende spulletjes tussen nu en 2 weken op te halen. Kunnen of komen ze niet? Jammer, dan zijn jouw gulle giften blijkbaar niet zo welkom als je dacht en kun je de spullen in kwestie zonder pardon naar de kringloopwinkel brengen. Enne... nee, je hoeft ze niet voor een andere vriend of vriendin te bewaren!

2. Kies 5 boeken uit en zet die te koop via Bol.com

Of leg ze als verrassing neer in een mini-bieb of voor toevallige voorbijgangers op stations of in wachtkamers. Zo maak je niet alleen jezelf, maar ook anderen blij!

3. Pak een doos en stop er lukraak 21 voorwerpen of tijdschriften in

Neem een verhuisdoos, loop door je huis en stop hier 21 dingen in, waarmee je al jaren niets hebt gedaan en waaraan je toch niet gehecht bent. Breng deze exit-doos na afloop meteen naar de kringloopwinkel. Mooi, alle kleine beetjes helpen...

4. Bereid een maaltijd met ingrediënten uit je voorraadkast

Kijk in je voorraadkast en zet vanavond een maaltijd op tafel, die uitsluitend is bereid met producten, die de weg naar jouw maag al maanden eerder hadden moeten vinden. Goed voor je portemonnee, goed voor je overvolle voorraadkast!

5. Trek vandaag alleen maar kledingstukken aan, die langer dan 1 jaar niet hebt gedragen

Als je het volhoudt ze de hele dag aan te houden en je blij wordt van je spiegelbeeld, mogen ze blijven. Maar verwissel je één of meer kledingstukken gedurende de dag voor een eleganter exemplaar, dan zijn ze rijp voor de kledingcontainer.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen