20 20 regel bij opruimen: voor het geval dat spullen loslaten
1 min. leestijd

20 20 regel bij opruimen: voor het geval dat spullen loslaten

Ken jij de 20 20 regel bij opruimen al? Die regel die zo handig is als je veel spullen bewaart voor het geval dat je ze nodig zal hebben in een niet-bestaande, denkbeeldige en verre toekomst 🙂? Nee? Grote kans dat je kamers en kasten dan dichtbevolkt zijn met de meest uiteenlopende voorwerpen, die je hoopt óóit  eens te gebruiken tijdens een vakantie, groot feest of andere bijzondere gelegenheid!

Voor het geval dat spullen

Helaas doen mensen in de praktijk zelden iets met dergelijke ‘voor het geval dat-spullen’. Jammer, want ze nemen veel ruimte in beslag, staan vaak in de weg en vragen tijd en energie. Als ze stuk zijn moet je ze repareren, als ze vies zijn moet je ze schoonmaken en als ze van hun plek liggen moet je ze opruimen. Terwijl het meestal om spullen gaat, die je écht nóóit zal gebruiken en die je – wanneer je ze de deur wijst – veel leef- en kastruimte zouden opleveren!

De 20 20 regel bij opruimen

In de afgelopen jaren hebben Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists het overgrote deel van hun ‘voor het geval dat-spullen’ daarom losgelaten. Ze gebruikten hiervoor de 20/20 regel: alle ‘voor het geval dat-spullen’ die ze voor minder dan €20 in minder dan 20 minuten van hun woonplaats konden vervangen, gingen weg. Heel stoer!

Minimale verliespost

Wat waren hun bevindingen? Fields Millburn en Nicodemus hebben inmiddels honderden van dergelijke makkelijk vervangbare ‘voor het geval dat-spullen’ weggedaan en de regel bleek in maar liefst 100% van die spullen te werken! De meeste spullen hebben ze geen seconde gemist. En de 4 voorwerpen die ze bij nader inzien toch wel nodig bleken te hebben, konden ze inderdaad voor minder dan €20 binnen 20 minuten aanschaffen. Hun verliespost was dus minimaal.

Maar hoe zat het met hun winstpost? Het wegwerken van alle makkelijk te vervangen ‘voor het geval dat-spullen’ heeft hen naar eigen zeggen veel opgeleverd: rust in het hoofd en ruimte in huis. En er is een last van hun schouders gevallen!

Werkt 99%

Kortom, de handige 20 20 regel werkt waarschijnlijk 99% van de tijd voor 99% van alle ‘voor het geval dat-spullen’ bij 99% van alle mensen, jou inbegrepen :-), dus misschien kan jij er jouw voordeel mee doen! Welke spullen houd jij vast voor het geval dat? En welke items hiervan zou je kunnen loslaten, wanneer je de 20 20 regel toepast? Ik ben benieuwd!

Bron: dit blog is een vrij vertaalde en bewerkte versie van Getting rid of just-in-case items: 20 dollars, 20 minutes.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen