Spullen met emotionele waarde: hoe kun je ze loslaten?

Het is een van de lastige dingen bij het opruimen van je huis: wat doe je met je herinneringen? Spullen met emotionele waarde, zoals de eerste schoentjes van je kind, het souvenirtje van die reis toen je zo verliefd was of het kopje waaruit je oma altijd haar thee dronk? Er zijn gelukkig manieren om het opruimen van deze spullen wat gemakkelijker te maken.

1. Marie Kondo

De basisgedachte van Marie Kondo is dat je alleen spullen bewaart die jou een goed gevoel geven. Vraag jezelf daarom bij elk item af: 'Does it spark joy?' ofwel 'Word ik er blij van?'. Dat geldt ook voor spullen, die voor jou emotionele waarde hebben. Spullen die je maar niet weg kan doen omdat er emoties aan kleven. Maar zijn dat altijd fijne emoties? Word je er wel blij van, elke keer dat je weer met dat schoolschrift geconfronteerd wordt als je het op de basisschool eigenlijk niet zo fijn vond? En hoe zit het met de jurk die je zo vaak droeg toen je relatie floreerde: is het nog wel fijn om die te bewaren nu het uit is en je met hartzeer rondloopt? Kijk eens met de 'Spark joy" blik naar je spullen en bewaar - net als Marie Kondo - alleen de items waar je wél positieve emoties bij hebt. Doe deze allemaal bij elkaar in een doos en haal die tevoorschijn als je wilt mijmeren over het verleden. Of geef ze juist een mooi , zichtbaar plekje ergens in huis, zodat je er elke dag van kunt genieten en het verleden elke dag een beetje kunt koesteren.

2. Kastje per dag

Heel anders, maar niet minder inspirerend, is de methode van ' Kastje per dag'. Kastje per dag is een 365-dagen durend opruimproject. De basisgedachte is: pak elke dag een kleine opruimklus aan, bijvoorbeeld een laatje of kastje, en je zult versteld staan van wat je na een jaar hebt bereikt. 

Het grote voordeel van deze aanpak is dat je dankzij de kleine stapjes veel gemakkelijker aan een opruimklus begint en deze snel kan afmaken. Daardoor voelt het niet als een enorme opgave om met je huis, zolder of schuur aan de slag te gaan. En het maakt ook het opruimen van je spullen met emotionele waarde een stuk overzichtelijker en gemakkelijker. Je hoeft daarover immers elke dag maar een beperkt aantal beslissingen te nemen, waarmee het behapbaar blijft en je stukje bij beetje nostalgische items kan loslaten.  Kortom, plan een hele kleine opruimactie, maak deze af, vier je succes, en herhaal dit 365 keer. Aan het einde van het jaar heb je gegarandeerd een opgeruimd huis.

3. Minimalisme

Het idee achter minimalisme is: door je te ontdoen van alle overtollige zaken in huis, kan je je focussen op datgene wat écht belangrijk is in je leven. En dat levert je, als het goed is, meer rust en een gevoel van vrijheid op. 

Volgens het minimalisme denken we vaak dat de emotionele waarde in onze spullen zit, en daarom willen we ze allemaal bewaren. Maar de herinneringen zitten natuurlijk niet in de dingen, ze zitten in onszelf. In je herinneringen en in je hart...

Vind je het toch lastig om een aantal van je spullen met emotionele waarde weg te doen, probeer dan eens deze methode. Maak elke dag een foto van zo’n item en sla deze op onder een herkenbare naam in een apart online album, dat je bijvoorbeeld ‘emotionele waarde’, ‘herinneringen’ of ‘nostalgie’ doopt. Pak de spullen in kwestie goed in en zet ze tijdelijk op zolder. Maak van de foto's in je album een mooie collage en hang deze aan de muur in je woonkamer. Zo krijgen spullen als de vaas van je grootmoeder, de pop waar jij als kind mee speelde of dat plakboek met kindertekeningen weer de aandacht die ze verdienen. En de spullen in kwestie zelf? Deze kan je mettertijd echt loslaten en doorgeven aan anderen, die ze daadwerkelijk nog graag willen gebruiken.

Foto: Terri Cnudde