Baking soda - 7 geweldige toepassingen in huis
2 min. leestijd

Baking soda - 7 geweldige toepassingen in huis

Baking soda: Amerikaanse huishoudens zweren erbij en ook in Nederland is 'baksoda' aan een opmars bezig. Maar wat is baksoda eigenlijk, waarin verschilt het van bakpoeder, waarvoor kun je het gebruiken en waar kan je het kopen? We geven graag antwoord op al deze vragen!

Wat is baking soda?

Baking soda wordt ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd. De officiële naam is natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat is een natuurlijke stof, die uit steenzout wordt gewonnen. Het heeft drie handige eigenschappen, die maken dat het zo goed bruikbaar is in je huishouden - ontvetten, absorberen en ontzuren - en een heleboel dure, milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen kan vervangen!Baking soda wordt verkocht in een oranje, kartonnen doos en zier er ongeveer hetzelfde uit als basterdsuiker: wit en korrelig. Het bekendste en meest gevoerde merk in Nederland is Arm & Hammer.

En bakpoeder dan?

Veel mensen denken dat baking soda en bakpoeder verschillende benamingen voor hetzelfde product zijn, maar dat is niet het geval. Bakpoeder is een mengsel dat uit baking soda, wijnsteenzuur en/of citroenzuur en een stabilisator bestaat; je kan het gebruiken als rijsmiddel voor bijvoorbeeld taarten en cakes.

Waarvoor kun je baking soda gebruiken?

Dankzij de ontvettende, absorberende en ontzurende eigenschappen zijn de toepassingen van bakingsoda bijna eindeloos. We hebben de 7 beste huishoudelijke toepassingen voor je op een rijtje gezet!

Matras opfrissen

Haal je bed helemaal af en bestrooi je matras met een dunne laag baksoda. Laat het een aantal uur rusten en zuig het baksoda daarna met een stofzuiger op. De kristallen zorgen ervoor dat vocht en geurtjes worden geabsorbeerd en je matras weer als nieuw ruikt en aanvoelt. Deze truc werkt ook goed bij minder fris ruikende schoenen, muffe vloerbedekking en niet-wasbare knuffels  :-).

Groenten en fruit wassen

Eet je graag ongekookte groenten of ongeschild fruit, maar wil je zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen krijgen? Voeg wat baking soda aan het water toe, waarmee je ze wast en spoel de groenten of het fruit daarna goed af. Eet smakelijk!

Kleding wassen*

Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.

Sanitair en RVS schoonmaken*

Glanzende wastafels, badkamertegels, baden, douchecabines en roestvrijstalen pannen realiseer je in een handomdraai door ze te poetsen met een mengsel van baking soda, vloeibare zeep en eventueel wat glycerine. Gebruik voor dit geweldige schoonmaakmiddel dat bijna niets kost en je veel werk uit handen neemt dit simpele recept.

Magnetron en oven schoonmaken

Wrijf de binnenkant van je magnetron of oven met cirkelbewegingen schoon met een natte vaatdoek of sponsje, waarop je wat baking soda hebt gestrooid. Laat het zonodig even intrekken en neem de wanden daarna af met een schone, goed uitgespoelde vaatdoek of spons. Dankzij de sterk ontvettende werking van baksoda, verdwijnt al het vuil en vet als sneeuw voor de zon.

Baksels verluchtigen

Baking soda - het woord zegt het al ;-) - kun je net als bakpoeder natuurlijk ook gebruiken als rijsmiddel in je baksels. Je moet daarbij echter op twee dingen letten: baksoda is een factor 3 sterker dan bakpoeder (reken een recept dus zo nog om) en heeft altijd een zuur nodig om zijn rijzende werking te kunnen hebben. Check daarom altijd of het recept een zuur ingrediënt zoals karnemelk, wijnsteenzuur of citroenzuur bevat.

Toilet en afvoer schoonmaken

Strooi 1 kop baking soda in het toilet of de afvoer en giet er daarna 1 kopje azijn overheen. Laat het 10 minuten inwerken en maak daarna het toilet of je afvoer schoon zoals je gewend bent.

*Is er ook iets waarvoor je baking soda niet kan gebruiken?

Jazeker! Doordat baksoda zo goed ontvet en ontzuurt is het niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten. Ook tere stoffen zoals zijde en viscose reageren niet goed op baking soda, dus check altijd even van tevoren de wasetiketten!

Waar kun je baking soda kopen en wat kost het?

Baking soda is spotgoedkoop: je koopt al een pak van 450 gram voor maar € 1,70. Het is op verschillende plaatsen verkrijgbaar:
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen