Gaspitten schoonmaken - Boenklus 20
1 min. leestijd

Gaspitten schoonmaken - Boenklus 20

Alle huishoudelijke apparaten die je gebruikt worden na verloop van tijd vies en voor je gasfornuis geldt dat eens te meer! Meestal kun je bij het reinigen van je gasfornuis volstaan door er even snel een vochtig microvezeldoekje over te halen, maar je doet er goed aan om je gasfornuis ook één keer in de zoveel tijd écht goed te reinigen. Dat komt de levensduur van je gasfornuis en jouw veiligheid ten goede! Lees alle 'ins and outs' over gaspitten schoonmaken, pannendragers reinigen, RVS poetsen en meer.

De uitdaging

Actie:          Gaspitten schoonmaken Tijdsduur: 30 minuten Nodig:        Warm water, microvezeldoekje of oude theedoek, schuurspons, huishoudhandschoenen en schoonmaakmiddelen (Brillo schuursponsjes voor aluminium gaspitten, Biotex voor gietijzeren onderdelen van je gasfornuis, afwasmiddel of RVS schoonmaakmiddel voor alle roestvrijstalen onderdelen)

Aan de slag met gaspitten schoonmaken

1.  Leg het gietijzeren beslag en emaillen branderdeksels in kokendheet water met Biotex

Weersta de verleiding om gietijzeren onderdelen van je gasfornuis in de vaatwasser te wassen. Sommige vaatwastabletten bevatten namelijk nogal agressieve ingrediënten; deze kunnen het gietijzer 'uitbijten', waardoor er witte vlekken kunnen ontstaan die je niet meer wegkrijgt. Reinig gietijzeren onderdelen van je gasfornuis (pannendragers en branderdeksels) daarom liever door ze in een simpel, warm sopje met wat Biotex onder te dompelen, 10 minuten te laten inweken en daarna goed schoon te schrobben met een schuursponsje.

2.  Maak de aluminium branderkelken van je gaspitten schoon met Brillo schuursponsjes

De aluminium branderkelken van gaspitten schoonmaken lukt het makkelijkst met Brillo schuursponsjes. Je weet wel: van die ouderwetse roze sponsjes waarmee je ook uitstekend de velgen van je fiets kunt reinigen. Neem een Brillo schuursponsje, maak dit nat met wat warm water en poets al het hardnekkige vet en vuil van de branderkelken van je gaspitten.

3. Reinig roestvrijstalen kookplaat met RVS schoonmaakmiddel

Kan de RVS kookplaat van je gasfornuis ook wel eens een opknapbeurt gebruiken? Maak de kookplaat niet simpelweg schoon met microvezeldoek en wat afwasmiddel, maar reinig hem dan met dit geweldige RVS schoonmaakmiddel, dat je in een handomdraai zelf maakt. Succes verzekerd!

4. Spoel de pannendragers en alle onderdelen van je gaspitten goed na met schoon water

Zeepresten die op de onderdelen van je gasfornuis achterblijven, kunnen de kwaliteit ervan aantasten. Spoel de gaspitten en het gietijzeren beslag daarom altijd goed na met water. Wrijf ze daarna droog met de microvezeldoek of oude theedoek.

5. Plaats de gaspitten en pannendragers terug op je gasfornuis

Alles schoon en droog? Plaats de onderdelen weer terug op je fornuis en je kunt weer naar hartelust koken!
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen