Binnenkant auto reinigen - Boenklus 13
2 min. leestijd

Binnenkant auto reinigen - Boenklus 13

Dit keer aandacht voor de veronachtzaamde binnenkant van je auto, want die kan na de vakantie vast wel een opknapbeurt gebruiken. Tenminste, in de onze troffen we bij het reinigen van het interieur niet alleen bergen zand, bladeren en koekkruimels aan. Maar ook verdwaalde haarelastiekjes, snoeppapiertjes en legoblokjes. Tijd voor een korte maar krachtige schoonmaakactie: we gaan deze week de binnenkant auto reinigen!

De uitdaging

Actie:           Binnenkant auto reinigen
Tijdsduur:  1 uur
Nodig:         Vuilniszak, 2 plastic tassen, stofzuiger  (evt. met verlengsnoer), microvezeldoek, emmer warm sop, glasreiniger, rol keukenpapier of glasdoek

Aan de slag

1. Maak de auto open en leeg

Haal één voor één alle spulletjes uit het handschoenkastje, de deuren, het asbakje, van de automatten, het dashboard, de achterbank en de kofferbak, en beslis wat ermee moet gebeuren:

  • Stop alle spullen die in je auto thuishoren en die je daadwerkelijk gebruikt in een van de lege plastic tassen.
  • Doe spullen die om duistere redenen in je auto verzeild zijn geraakt en daar absoluut niet thuishoren maar wel bewaard moeten worden, in de andere plastic tas.
  • Gooi alles wat overblijft en van nul en generlei waarde is – vieze zakdoekjes, snoeppapiertjes, lege verpakkingen, leeggedronken blikjes, incomplete speeltjes en ook die irritant slechte ruitenkrabber – zonder pardon in de vuilniszak. Ha, dat ruimt lekker op!

2. Zuig de auto schoon

Steek de stekker van de stofzuiger in het stopcontact (eventueel met tussenkomst van het verlengsnoer) en zuig je lege auto helemaal schoon! Neem het dashboard af met het droge microvezeldoekje en klop dit daarna buiten goed uit. Zo, dat ziet er al een stuk beter uit…

3. Neem alle plastic en rubber onderdelen van de binnenkant van je auto af

Doe het microvezeldoekje in het warme sop, wring het doekje goed uit en neem met dit klamvochtige doekje alle onderdelen aan de binnenkant van je auto af. Laat de boel daarna drogen aan de lucht. Oogt je dashboard grauw of ‘droog’, overweeg dan om hem met een zogenaamde cockpitglansspray te behandelen. Spuiten, even in laten trekken, nawrijven en het dashboard oogt weer als nieuw!

4. Spray glasreiniger op de binnenkant van je ramen

Wrijf deze schoon met de glasdoek of het keukenpapier. Gooi de gebruikte proppen keukenpapier in de vuilniszak.

5. Klaar? Leg de spullen die in je auto mogen blijven terug waar ze thuishoren

Gooi de vuilniszak in de kliko en breng de plastic tas met overige spullen naar huis. Spoel het microvezeldoekje uit, gooi de emmer met het sopje leeg, en berg deze samen met de stofzuiger en het verlengsnoer weer op. En verwen jezelf daarna met een halfuurtje niksen. Altijd goed!

Extra tips voor binnenkant auto reinigen

Zitten er vlekken op je stoffen autobekleding? Probeer deze eerst te verwijderen met een rulle handdoek en een beetje lauw-warm water. Lukt het niet, koop dan een vlekkenspray en probeer die voorzichtig uit op een niet goed zichtbare plek van je autobekleding. Veroorzaakt de spray geen vlekken of verkleuringen, behandel de vlek die je wilt verwijderen dan conform de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Staat de klok van de auto per ongeluk nog op zomer- of wintertijd? Pas dit meteen even aan voor de finishing touch ☺!

O ja, wil je langer van je schone auto genieten? Wen jezelf aan om niet al rijdende te eten of drinken, dat scheelt enorm veel kruimels en troep! Toch honger of dorst? Stop even op een parkeerplaats, zoek een lekker plekje in de zon en nuttig je maaltijd of drankje gewoon buiten. Meteen een mooi moment om even de benen te strekken of een frisse neus te halen!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen