Hoe boeiend is het dat we pas sinds kort beseffen hoeveel impact al onze spullen hebben op het milieu. Om maar even een kengetal te noemen: voor het maken van één spijkerbroek is 10.000 liter water nodig (van het laten groeien van de katoen tot het verven ervan). Al onze documenten, mails en foto’s in the cloud: het kost enorm veel energie en water om die data opslagcentrales te laten werken.
In het klein in ons eigen milieu thuis hebben we allemaal spullen die we een logisch plekje moeten geven, onderhouden, er iets mee doen. We hebben volle kasten waarin je niets kan vinden én waar niets meer bij past. Heel veel van al die spullen gebruiken we doorgaans niet. Hoe belastend is dit alles voor het milieu. Zorg voor het milieu is een thema dat ons in Organizersland bezig houdt. Daarom aandacht voor de week van de Circulaire Economie.
Circulaire Economie
Deze week, 17 tot en met 24 maart is het 'De week van Circulaire Economie'. Daarin vooral aandacht voor bedrijven die circulair innoveren: hoe we slimmer om kunnen gaan met grondstoffen en afval. Een geweldig inspirerend voorbeeld hiervoor is kledingontwerpster Joline Jolink. Toekomst Textiel: Nieuwe Instituut – de Week van de Circulaire Economie
Bij De HuishoudCoach kijken we natuurlijk hoe we deze principes in ons eigen huishouden kunnen gebruiken. Een handige hulp daarbij is kijken naar je spullen met de R-ladder als uitgangspunt.
De R-Ladder voor het aanpakken van milieuproblemen
De "R-ladder" is een concept dat wordt gebruikt om de prioriteiten te definiëren bij het aanpakken van milieuproblemen, met de nadruk op het verminderen van de impact op het milieu. Het benadrukt de waarde van preventie en hergebruik boven recycling en afvalverwerking.
Het uiteindelijke doel is het verminderen van afval, het behoud van natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van de negatieve effecten van de consumptiecultuur op de planeet.
Je begint gewoon klein met de 5 R’s van de R-ladder:
Rethink (Heroverwegen).
Dit is de eerste (en beste) R van de ladder. Je loopt in de stad en ziet een leuke blouse hangen. De verleiding is dan groot om die gelijk te kopen. Beter is jezelf een bedenktijd te geven; na 24 uur is de behoefte misschien wel ‘gewoon’ verdwenen. De hele setting van een winkel (ook online) is gericht op kopen-kopen-kopen en als je er ‘uit’ die setting bent is je brein vaak sterker en bewuster.
Refuse (Weigeren):
Het aanbod van gratis spullen is enorm vanuit marketing overwegingen: puntjes verzamelen en inwisselen voor diepvriesbakjes of knuffels. Ook daar hóef je niet aan mee te doen. Het is vaak meer de hype van dat moment dan dat je ze écht nodig hebt. En daarbij vind ik dat we het (vroeger wat lollige) idee van ‘haha, ik wist niet dat ik het nodig had’ eigenlijk niet meer kan.
Reduce (Verminderen):
Uit gewoonte - maar zeker ook door allerlei marketing trucs - gebruiken we geregeld méér dan nodig is.
Dit kan natuurlijk anders. Breek een vaatwastablet door midden: met de helft is de vaat ook prima schoon. Een spijkerbroek en een blouse hoeven niet altijd na twee dagen dragen al in de was: even op een hangertje voor het open raam ophangen om op te frissen werkt ook prima. Zo stel je de wasbeurt even uit. En digitaal alles maar bewaren; de cloud voelt als oneindige opslag maar kost zoveel energie. Gooi die 45 foto’s van je familie dagje in de dierentuin weg en bewaar alleen de vier allerleukste.
Reuse (Hergebruiken):
Met een warm hart volg ik de trend om kleding vintage te kopen. Het schijnt dat er zoveel kleding in de wereld al in omloop is, dat we er nog 5 generaties mee door kunnen. Ook kledingruil opties (Swap parties en clothingloop tassen) zijn super hergebruik voorbeelden. En daarnaast natuurlijk good-old kringloop. Iets simpels als een ‘nieuwe’ waterkaraf nadat de oude gebroken was, die halen we bij de Kringloop. Zo kan jij natuurlijk ook jouw teveel aan spullen naar de Kringloop brengen. Hier lees je meer over een duurzame kledingkast aanleggen.
Repair (Repareren)
Als laatste in dit rijtje een pleidooi voor het (laten) repareren van spullen die stuk zijn. Misschien kan je het zelf? Of heb je familie of vrienden die handig zijn. Misschien is er bij jou in de buurt een Repaircafé met handige vrijwilligers die graag met jou samen kijken wat er te repareren valt . Je krijgt daarbij ook vaak goede tips om zuiniger en langer met je ‘dingen’ te doen.
Qua kleding reparatie vind ik ‘Visible Mending ‘ een grappige trend. Een gaatje in je trui niet onzichtbaar repareren, maar juist met een opvallende techniek/kleur; als een statement dat het vooral wél gerepareerd is. Als kleine bijdrage verzorg ik tegenwoordig af en toe een workshop ‘sokken stoppen’. Echt niet moeilijk en zelfs leuk om te doen.