De kunst van goed leven - Rolf Dobelli

De kunst van goed leven - Rolf Dobelli

Al wekenlang wordt de top 10 van bestverkochte boeken in Duitsland gedomineerd door ‘De kunst van goed leven’ van Rolf Dobelli. Deze zelfhulpboeken-auteur presenteert hierin 52 simpele technieken voor meer levensgeluk.

Eén van de leukste technieken vinden wij het 5-seconden-nee principe. Met deze techniek wil Dobelli een tegenwicht bieden aan de ‘kleine pleziertjes’ valkuil. Je kent het wel. Een collega, vriend of familielid vraagt je om een kleine gunst. En voor je het weet zeg je: ‘Ja, natuurlijk!’, om er pas daarna achter te komen dat die kleine gunst behoorlijk wat tijd en energie kost…

Voor wat, hoort wat…

Maar waarom zijn we zo bereidwillig om op kleine verzoeken ‘Ja’ te zeggen? Volgens Cialdini, schrijver van het het boek ‘Invloed’ komt dit door het wederkerigheidsprincipe, waarbij mensen over en weer gunsten uitwisselen en zo stabiele relaties opbouwen.

Maar er schuilen twee gevaren in ‘voor wat, hoort wat’. Ten eerste word je manipuleerbaar, want als jij eenmaal bij een ander in het krijt staat, wordt ‘nee’ zeggen erg moeilijk. En ten tweede begint elke uitwisseling van gunsten met een eerste, ogenschijnlijk onschuldig, spontaan ja-tje, maar raak je – voor je het weet – verstrikt in een verstikkende keten van plichtmatige gunsten over en weer.

Hoed je voor de eerste, spontane ‘Ja’!

Dobelli adviseert daarom vooral voor die allereerste, kleine spontane ‘Ja’ te waken: “Sinds het me duidelijk is geworden dat dit spontane ‘Ja’ een diepliggende biologische reflex is, heb ik me als tegentactiek het 5-seconden-nee eigen gemaakt.

Als iemand me vraagt of ik hem een plezier wil doen, schenk ik de eis precies vijf seconden, daarna beslis ik. En meestal zeg ik dan nee. Ik sla liever systematisch te veel verzoeken af en neem het risico op de koop toe dat ik niet bij iedereen geliefd ben dan omgekeerd. Doe dat ook. Maar heel weinig vragers zullen je daarom meteen een onmens vinden. Integendeel, in het geheim zullen ze je bewonderen omdat je zo consequent bent.”

Stukje geluk

Naast het 5-seconden-nee principe bevat ‘De kunst van goed leven’ nog 51 andere nuttige technieken. Het boek is lekker luchtig leesvoer en brengt je op leuke, uitvoerbare ideeën om meer tijd, aandacht en energie over te houden voor datgene dat jij écht belangrijk vindt.

Overigens vindt Dobelli wel dat je geluk of welzijn maar ten dele kan afdwingen: “Wie en wat je bent, heb je aan je genen te danken. Je intelligentie is overwegend genetisch verankerd. Ook of je introvert, betrouwbaar of nonchalant bent, zit in je DNA. Wie denkt dat zijn succes het gevolg is van hard werken en ambitie, heeft gelijk. Maar wilskracht en doorzettingsvermogen zijn ingebakken.”

Kortom, verwacht geen wonderen van je inspanningen, maar wees bescheiden in je doelen en verwachtingen. Geniet vooral van elk stukje geluk dat je ten deel valt. En met Dobelli’s 52 technieken, kan je het lot zeker een handje helpen!

Alle info over ‘De kunst van goed leven’ op een rijtje

De kunst van goed leven | Rolf Dobelli | Uitgeverij Spectrum | 384 pagina’s | 2018 | € 21,00.

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen