Gordijnen wassen - Boenklus 8
1 min. leestijd

Gordijnen wassen - Boenklus 8

Als de zon er lekker op schijnt, valt het je misschien pas echt op: die gordijnen en vitrages kunnen ook wel eens een wasbeurt gebruiken! Nu staat gordijnen wassen waarschijnlijk niet bepaald hoog op je huishoudelijke verlanglijstje. Maar wanneer je deze klus eenmaal klaart, blijkt dat het een fluitje van een cent is en dat je kamer er een heuse boost van krijgt. Dus, doe mee met de boenklus van de maand juli en onderwerp je gordijnen en vitrage aan een goede wasbeurt.

De uitdaging

Actie:          Gordijnen wassen of vitrages reinigen
Tijdsduur: 2 uur
Nodig:        Wasmachine, fijnwasmiddel, 1 kussensloop per gordijn of vitrage, postelastiek(en) en zonnig weer

Aan de slag met gordijnen wassen

1. Haal op een warme dag de gordijnen en vitrages van de gordijnrails

Klop ze buiten voorzichtig uit om ze van het ergste stof te ontdoen.

2. Check de labels in de gordijnen en vitrages voor het juiste reinigingsprogramma

Gordijnen of vitrages waar een A, P of F op het label staat vermeld mogen alleen chemisch gereinigd worden; vouw deze op, doe ze in een grote plastic tas of vuilniszak en breng ze naar de stomerij. De overige gordijnen en vitrages kun je thuis wassen. Hoe? Dat lees je in stap 3 t/m 5.

3. Vouw per gordijn of vitrage de bovenrand met haken bij elkaar

Doe hier een kussensloop omheen en bindt deze stevig dicht met een postelastiek. Zo kun je de gordijnen of vitrages wassen zonder de haken eraf te hoeven halen en voorkom je tegelijkertijd dat de haken de stof beschadigen.

4. Stop een of meer gordijnen of vitrages in de wasmachine

Was deze in een niet te volle trommel op een lage temperatuur met relatief weinig fijnwasmiddel. Stel de centrifuge op de laagste stand in.

5. Haal na de wasbeurt de kussensloop van je gordijnen of vitrage

Sla ze enigszins uit en hang ze nat weer op de rails, terwijl je ramen en deuren lekker open zet. Zo kunnen je gordijnen of vitrages makkelijk en snel drogen en trekken de meeste kreukels er helemaal vanzelf uit. Succes!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen