Hoe maak je je camper veilig schoon?
2 min. leestijd

Hoe maak je je camper veilig schoon?

Je bent blij en voorzichtig met je camper, want het is je thuis op vakantie. Dus hoe maak je jouw camper zo goed mogelijk schoon? Tenslotte wil je nog jaren genieten van je mobiele trots.

Voor het schoonmaken zijn er specifieke eisen: je wilt effectief reinigen, maar zonder schade aan te brengen aan delicate oppervlakken, kunststof kozijnen, rubbers, zonnepanelen of afvoersystemen. Hieronder een overzicht van aanbevolen schoonmaakmiddelen per onderdeel van de camper, met oog voor zowel effectiviteit als materiaalveiligheid:

1. Buitenkant van de camper (carrosserie)

Gebruik milde autoshampoo of camper-shampoo speciaal voor gelakte oppervlakken en polyester. Vermijd agressieve middelen zoals allesreinigers of vaatwasmiddel, want die tasten de waxlaag aan. Aanrader: Mer Camper Shampoo

Insectenresten blijven plakken op de ruiten en op de lak. Ze kunnen schade aan de lak veroorzaken en je ruitenwissers kunnen verstopt raken.  Wil je een speciale insectenverwijderaar gebruiken voor voorruit en neuspartij, gebruik dan: Dr. KeddoInsectenverwijderaar of Turtle Wax Bug & Tar Remover, maar je kunt net zo goed zelf een lauwwarm sopje maken met wat witte azijn. Een doekje met een beetje babyolie werkt ook goed. Laat het even inwerken en daarna met een zachte droge doek goed afnemen.

2. Ramen en kunststof kozijnen

Voor de ramen van je camper en de kunststof kozijnen pas je een zachte glasreiniger toe zonder ammoniak, want dat is veiliger voor plexiglas of acrylramen. Gebruik een Microvezeldoek of zachte spons. Geen schuurspons gebruiken om krassen te voorkomen.

3. Binnenkant (kasten, aanrecht, wanden)

Voor de binnenkant gebruik je - net als thuis - een sopje met scheutje natuurlijke allesreiniger of verdunde groene zeepDit is veilig voor laminaten, kunststof en houtfineer. Allemaal materialen die veel voor de binnenkant van de camper worden gebruikt. Voor het schoonmaken van kranen en een tegelwandje maak je een sopje met een scheutje schoonmaakazijn tegen kalkaanslag.

Ook handig is alcoholspray of ecologische desinfectiespray voor hygiënisch reinigen van aanrechten en tafelbladen. Aanrader: Ecover Spray, Method, of zelfgemaakt met 70% alcohol + etherische olie

4. Toiletruimte & cassette

De toiletpot komt wat meer precies dan thuis. Let op voor schade aan de rubberen afdichtingen. Niet te hard schrobben en gebruik een cassette-toiletreiniger (biologisch afbreekbaar!).
Aanrader: Thetford Aqua Kem Green (biologisch)

Gebruik een toiletpotreiniger zonder chloor,  want chloor tast kunststof aan en verstoort het afvalwatersysteem. Aanrader: Thetford Toilet Bowl Cleaner

5. Zonnepanelen en dakluiken

Zonnepanelen en dakluiken op je camper maak je schoon met een zachte borstel, lauw water en een milde autoshampoo (zie hiervoor onder tip 1), Gebruik geen hogedrukspuit of schurende middelen, want dat beschadigd het oppervlak. En altijd goed naspoelen om zeepresten te verwijderen. Droog na met een zachte doek.

6. Watertank en leidingen

Om de watertank en leidingen te reinigen gebruik je een watertankreiniger of maak eenvoudig zelf een sopje van soda en een druppeltje citroenzuur. Jaarlijkse reiniging voorkomt biofilm en bacteriegroei. Zo kun je water uit de kraan drinken als je op vakantie bent.
Aanrader: Certisil Combina, Elsan Tank Clean of zelfmengsel soda/citroenzuur

Vermijd bij een camper:

  • Schuurmiddelen (zoals Cif)
  • Chloor of bleekmiddel
  • Ammoniak in afgesloten ruimtes
  • Hogedrukreinigers op naden, ramen en stickers
  • Afwasmiddel (ontvet te sterk, tast waxlagen aan)

Veel plezier op reis in je thuis op wielen!

PS. Op zoek naar een lang én kort praktisch paklijstje van wat mee te nemen? Kijk dan op deze blog.


Over de schrijver
Marcel Baatsen is ondernemerscoach, automatiseringsexpert en uitgever van psychologische boeken. Binnen De HuishoudCoach en De KantoorCoach helpt hij startende organizers met een soepele overgang van werknemer naar ondernemer, biedt ondersteuning bij alle digitale aspecten van startende organizing bedrijven en traint gevorderde organizers en andere professionals in conflictoplossingstechnieken.Voorheen heeft Marcel jarenlang automatiseringsprocessen van huisartsenpraktijken, ziekenhuizen, apotheken en grote bedrijven als Boeing begeleid en was voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de grote internationale automatiseerder Infor.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen