Hygge: de Deense kunst van prettig leven
2 min. leestijd

Hygge: de Deense kunst van prettig leven

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Dit is vooral te danken aan ‘hygge’, de Deense kunst van het leven. Het woord ‘hygge’ verwijst naar de supergezellige momenten waarop je, meestal in het gezelschap van vrienden of familie, ongecompliceerd geniet van de eenvoudige dingen om je heen. Cocoonen 2.0 dus!

Cocoonen 1.0.

Cocoonen of cocooning kwam eind jaren ’80 van de vorige eeuw op gang kwam en werd als nieuwe trend het eerst gesignaleerd door de beroemde Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn. Het viel haar op dat steeds meer mensen de behoefte voelden om zich te beschermen tegen de harde, onvoorspelbare werkelijkheid van de wereld buitenshuis. Ze sponnen zich in als een rups in een cocon (vandaar de term ‘cocooning’) in de veilige binnenwereld van hun eigen huis. Kosten noch moeite werden daarbij gespaard om dit huis zo gezellig en comfortabel mogelijk te maken!

Hygge, ofwel…

Hygge lijkt hiervan de moderne opvolger te zijn. Een echt goede 1-op-1 Nederlandse vertaling bestaat niet voor ‘hygge’. Wanneer je ‘hygge’ intypt op Google translate geeft Google zelfs geen énkel Nederlands woord als suggestie.

Maar het betekent dus zoiets als ‘knus genieten’, meestal op momenten dat je gewoon lekker in je eentje aan het aanrommelen of samen met anderen aan het rondhangen of chillen bent. Met andere woorden: hygge vind je in de magie van het alledaagse, en daarvoor hoef je – in tegenstelling tot bij het cocoonen 1.0 – niet persé diep in de buidel te tasten.

hygge

Draadjesvlees

Schrijfster Marie Søderberg van ‘Hygge: het geheime van de Deense lifestyle’ bespreekt in haar boek alle facetten van hygge. Hoe komt het dat hygge zich juist in Denemarken heeft ontwikkeld? Wat betekent het precies? En hoe herken je hygge?

Ze laat daarbij allerlei onbekende en bekende Denen aan het woord, zodat het knusse genieten van de kleine dingen van het leven langzamerhand gestalte krijgt. Het zit in hem in lekker in je joggingbroek op je favoriete sloffen in huis scharrelen als je ziek bent. In samen bramen plukken en daarna met verse slagroom opsmikkelen in de tuin. In een ijskoud biertje dat je in de namiddagzon op een terrasje drinkt na een lange werkdag. In draadjesvlees dat suddert in de pan. En in de eerste zonnestralen na dagen van regen.

Onder vuur

Ondanks alle positieve associaties van de Denen uit Søderberg’s boek, ligt ‘hygge’ als fenomeen momenteel in Denemarken onder vuur. Sommigen vinden dat ‘hygge’ de Denen afzondert, introvert en angstig maakt voor alles wat van buiten komt. Anderen zeggen dat het hun ambitie, concentratievermogen en persoonlijke groei belemmert. En dan zijn er nog nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen, waardoor ‘hygge’ ter discussie wordt gesteld.

Marie Søderberg: ‘De gezondheidscultus onder grote delen van de bevolking keert zich af van hygge-genoegens. Zoals zelfgebakken koekjes, taart, bier en wijn. (…) Ook is het aantal uren dat we besteden aan digitale media en onze individuele ontwikkeling veranderd. Het is niet meer voldoende een goed en oppassend burger te zijn en op tijd belasting te betalen. We moeten ook carrière maken, een gezin vormen, een mooi huis bezitten, gezond leven en er goed uitzien, onszelf ontplooien. Sociale media vergen tijd. Dat gaat ten koste van het samenzijn met anderen.

Inkijkjes

Om de traditie van knus genieten toch hoog te houden, geeft Søderberg daarom de nodige recepten en ideeën om het jezelf, je gezin, familie en vrienden naar de zin te maken. En die uitnodigen om zelf lekker aan de slag te gaan.

Maar het leukste van dit boek zijn toch wel de talloze prachtige, hyggelige foto’s die op bijna alle pagina’s prijken. Het zijn onopgesmukte inkijkjes in het alledaagse leven van mensen. Mensen die het gewoon leuk hebben met elkaar. Mensen die in hun eentje genieten van de natuur, een boek, muziek of een middagslaapje. Mensen die op een onbewaakt moment van ‘klein geluk’ gekiekt zijn, zonder dat ze zich van tevoren hebben opgedoft of proberen op hun voordeligst op de foto te komen. Een verademing in een tijd waarin gefotoshopte Instagram-, Facebook- en Pinterest-foto’s de boventoon voeren!

Alle info op een rijtje

Hygge: het geheime van de Deense lifestyle | Marie Søderberg | Uitgever Boekerij | 2016 | 224 pagina’s | € 17,99.

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen