Impulsaankopen voorkomen doe je zo!
2 min. leestijd

Impulsaankopen voorkomen doe je zo!

Je kent het wel… je gaat naar de stad om een nieuwe broek te kopen en komt thuis met een tas vol leuke hebbedingen, waarvan je je een paar dagen later afvraagt waarom je ze ooit hebt aangeschaft! Natuurlijk is er niets op tegen om jezelf af en toe in de watten te leggen en een impulsaankoop te doen. Als door jouw kooplust je huis echter dichtslibt en je portemonnee leegraakt, is het tijd voor een pas op de plaats. Hoe kan je impulsaankopen voorkomen? De volgende 3 vragen kunnen je helpen weerstand te bieden tegen al die leuke aanbiedingen en aantrekkelijke accessoires.

Vraag 1. Ga je het gebruiken?

Vraag jezelf eerst af hoe vaak en wanneer je het felbegeerde voorwerp denkt te gaan gebruiken. Vier keer per jaar of minder? Nu of over 6 maanden? Overweeg in de laatste gevallen het voorwerp te lenen of huren of pas over een tijdje aan te schaffen: een gebruiksvoorwerp is er tenslotte om gebruikt te worden! Laat dus maar staan dat afgeprijsde gourmetstel; je mag vast die ongebruikte set van je buren wel een avondje lenen ;-)! Beperk je liever tot spullen die je NU écht nodig hebt. Zo heb je meteen een goed excuus om straks weer te winkelen. En geloof me, ook dan zijn er weer interessante aanbiedingen!

Vraag 2. Heb je zin om het te onderhouden?

Alle spullen die je aanschaft vreten tijd, energie en aandacht. En niet van zomaar iemand: nee, van jou! Als ze kwijt zijn moet je ze zoeken, als ze stuk zijn moet je ze repareren en als ze vies zijn moet je ze schoonmaken, zelfs al staan ze gewoon in de kast. Overweeg bij elke aankoop daarom goed of je het voorwerp de aandacht en zorg kan geven die het verdient. Dus heb je geen zin om die zijden blouse of wollen trui elke keer op de hand te wassen? Laat hem lekker liggen of hangen. Met dit criterium in het achterhoofd kan je veel impulsaankopen voorkomen.

Vraag 3. Heb je er plek voor?

De laatste en misschien wel belangrijkste vraag is waar je jouw nieuwe aanschaf denkt te gaan neerzetten of ophangen? Je kan helemaal weg zijn van dat mooie tafeltje of die leuke theepot, maar als je er geen goede plek voor kan vinden, zal het tot in lengte der dagen in de weg staan. Kijk dus of je je zonder problemen kan voorstellen waar je het thuis kan opbergen. Lukt dat niet 1, 2, 3? Hou je hand dan op de knip en daag je zelf uit thuis eerst een even lekker op te ruimen. Verkoop spullen waarvan je afscheid wil nemen (tips voor verkopen op Marktplaats vind je hier) en besteed de opbrengst aan iets waarvoor je nu wel plek hebt en blij wordt!

Impulsaankopen voorkomen doe je dus door…

te denken in termen van:

  • Nut: ga je het echt gebruiken?
  • Onderhoud: heb je zin om het te onderhouden?
  • Plek: heb je er plek voor?

Is het antwoord op 1 of meer van deze vragen ‘Nee’, laat je potentiële impulsaankoop dan vooral lekker in de winkel liggen en geef er geen cent aan uit. NOP dus. Het woord zegt het al…

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen