Miracle morning: zo maak je elke dag een superstart!
3 min. leestijd

Miracle morning: zo maak je elke dag een superstart!

Heel soms stuit je op een boek, dat precies op het goede moment komt. Gewoon, omdat je aan een nieuwe impuls of nieuwe inzichten toe bent, die je weer een zetje in de goede richting geven. ‘Miracle morning’ van Hal Elrod is zo’n boek. In deze praktische gids beschrijft Elrod hoe iedereen in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes kan werken aan meer focus en zelfbewustzijn. En dat allemaal voor 8 uur ’s ochtends!

De inzet van de ‘miracle morning’ routine is niet om je levensomstandigheden te veranderen. Het idee is dat je jouw leven een richting op laat bewegen, die jou gelukkig(er) maakt. Volgens Hal Elrod bereik je dat alleen door elke dag tijd voor jezelf te nemen om na te denken, te ontstressen, jezelf op te peppen en nieuwe ideeën op te doen.

De gewoontes waaruit de ‘miracle morning’ (vrij vertaald: jouw superstart van de dag) bestaat, noemt Hal Elrod ‘life S.A.V.E.R.S.’ Elke letter in het woord ‘savers’ staat voor een van deze zes gewoontes:

De S van de Stilte

‘Stilte is een van de beste manieren om stress te verminderen en tegelijk je zelfbewustzijn en helderheid te vergroten, zodat je je elke dag opnieuw kunt blijven richten op je doelen, prioriteiten en op wat het belangrijkst is in je leven’, aldus Elrod. Stilte kan je bereiken door bijvoorbeeld meditatie of diep ademhalen. Het ontspant je lichaam en geest, al zal je brein de eerste keren gewoon nog door razen, maar in dit opzicht geldt: de aanhouder wint…

De A van Affirmatie (ofwel Bevestiging)

Ieder mens voert non-stop gesprekken in eigen hoofd. Vaak laten we daarbij angsten, onzekerheden en beperkingen uit het verleden steeds opnieuw de revue passeren. Dat lijkt heel onschuldig. Maar in feite overtuigen we onszelf op die manier dat we nieuwe dingen ook niet zullen durven, kunnen of mogen.

Door ‘oude’, negatieve overtuigingen (bijv. ‘Ik kan niet opruimen’) heel bewust te vervangen door nieuwe, positieve affirmaties (bijv. ‘Ik kan prima opruimen’) en deze elke dag te herhalen, breng je veranderingen in gedachten teweeg. En ga je in de loop der tijd vanzelf dingen doen, die bij deze positieve gedachtegang passen, zoals opruimen.

De V van Visualisatie

De derde gewoonte van de superstart van je ochtend bestaat uit visualisatie. Dit betekent dat je je een gewenste situatie, gedrag of uitkomst zo concreet mogelijk probeert voor te stellen. Het is eigenlijk een soort mentale repetitie van de positieve resultaten die je hoopt te bereiken. Zo kan je visualiseren dat je op de tennisbaan een volley geweldig pareert of dat je vol vertrouwen een lezing geeft. Hoe beter je visualiseert welke positieve handelingen hiervoor nodig zijn, hoe groter de kans dat je deze in de praktijk ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

De E van Exercise (Beweging)

Naast stilte, affirmatie en visualisatie, maakt ook lichaamsbeweging een belangrijk deel van de Miracle Morning uit. ‘met een paar minuten beweging ‘ s ochtends geef je jouw energieniveau een boost, verbeter je je gezondheid, verhoog je je zelfvertrouwen en emotionele welbevinden, kun je beter nadenken en je langer concentreren’, aldus Elrod. En ben je te druk voor sport? Dan laat hij zien hoe je in 60 seconden toch een mini-workout inplant!

De R van Reading (Lezen)

Lezen, gewoonte nummer vijf, is volgens Elrod de snelste weg naar verandering op elk gebied. Het is een directe methode om snel kennis, ideeën en strategieën op te doen, die je nodig kan hebben om op elk vlak van je leven een 10 te worden. Het liefst lees je dan natuurlijk iets dat jou inspireert, bijv. van iemand die nu staat waar jij graag over enkele jaren wil staan.

De S van Schrijven

Tot slot raadt Elrod je aan om als zesde gewoonte jezelf aan te wennen om aantekeningen te maken van waardevolle nieuwe inzichten, van dingen waarvoor je dankbaar bent of zaken waaraan je meer tijd wil besteden.

Vroeger opstaan

Het idee is dat je voortaan vroeger dan gewoonlijk opstaat en minimaal 6 minuten besteed aan deze life S.A.V.E.R.S. ja, je leest het goed: 6 minuten… dat betekent dat je minimaal 1 minuut aan elke nieuwe gewoonte besteedt. Maar langer mag natuurlijk ook!

Van ondraaglijk naar onstuitbaar

Nu sta je waarschijnlijk niet direct te springen om ‘s ochtends eerder uit bed te gaan. Zelfs al gaat het maar om 6 minuten. Elrod geeft ook eerlijk toe dat de eerste fase van het aanwennen van de ‘Miracle morning’ moeilijk is. Ondraaglijk zelfs, is het woord hij gebruikt ! Maar binnen 10 dagen beweeg je naar de tweede fase van ‘Ongemakkelijk’ om uiteindelijk in de fase van ‘Onstuitbaar’ terecht te komen. Hij belooft dat je in deze laatste fase niet meer te houden bent en op allerlei vlakken de positieve effecten van de superstart gaat ondervinden.

Superenthousiast

Op internet zijn allerlei video’s te vinden van superenthousiaste mensen die de ‘Miracle morning’ al toepassen en vertellen over de transformatie die ze hebben ondergaan. Ook in Nederland is een heuse community actief.
Bij De HuishoudCoach zitten we inmiddels op dag 11 van de superstart. Na een lastig begin (huh, waarom gaat de wekker zo vroeg?!) is het nu fijn om vóór iedereen op te staan. Nog voor de eerste kop koffie hebben we al naar de vogeltjes geluisterd, een nuttige tekst gelezen, ja, zelfs wat ‘op de plaats’ gejogd. Kortom, we gaan er zeker mee door. En misschien plaatsen we dan over een paar weken ook wel zo’n superenthousiast filmpje ;-)!

Alle info op een rijtje

Morning miracle: 6 gewoontes om je leven succesvol te maken voor 8:00 uur | Hal Elrod | Kosmos Uitgevers | 2018 | € 17,50

Bestellen bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen