Meer dingen tegelijkertijd doen: mensen die bedreven zijn in multitasken staan zich hier meestal op voor. Toch blijkt uit onderzoek steeds opnieuw dat je beter kunt monotasken dan multitasken. Maar waarom eigenlijk? De HuishoudCoach zet de 5 belangrijkste argumenten voor je op een rijtje, in de hoop dat ook jij het monotasken zult omarmen. Wel zo relaxed!
1. Monotaskers maken minder fouten
Multitaskers maken gemiddeld veel meer blunders en fouten dan monotaskers, doordat eerstgenoemden hun zaken minder geconcentreerd afhandelen. Wen jezelf daarom aan maar een ding tegelijk te doen: een nieuwe gewoonte die zelfs levensreddend kan zijn als je gewend bent al rijdend te sms-en of telefoneren!
2. Als je monotaskt werk je efficiënter
Multitaskers doen niet zozeer meerdere dingen tegelijkertijd, maar switchen feitelijk steeds heel snel tussen de ene en de andere activiteit. Dit voortdurende omschakelen kost tijd en energie, en dat gaat ten koste van de voortgang; multitaskers zijn naar schatting 40% minder productief. Dus - ook al óóg je misschien minder druk en daadkrachtig - vat slechts één taak of klus per keer bij de horens en je bent aan het einde van de rit veel sneller klaar!
3. Monotasken is ook effectiever
Door de overvloed aan informatie die de hersenen van multitaskers in één keer moeten verwerken, hebben ze moeite te overzien welke taak wanneer het beste kan gebeuren. Daardoor kiezen multitaskers nogal eens voor klussen die eigenlijk weinig bijdragen aan hun werkresultaten, gezondheid of geluk, of blijven ze hangen in onproductief gedrag, zoals eindeloos surfen, twitteren, mailen, koffiedrinken en televisie kijken. Een singletasker daarentegen kan beter de juiste prioriteiten stellen en sorteert daardoor meer effect.
4. Als monotasker heb je minder last van stress
Multitaskers zijn voortdurend bezig meerdere ballen in de lucht te houden; daarbij laten ze nogal eens een balletje vallen, wat de nodige stress veroorzaakt. De multitasker vindt tenslotte dat hij of zij alles tegelijkertijd moet kunnen! De remedie? Kies simpelweg voor één taak en voer die in een normaal tempo uit; dat komt niet alleen het resultaat maar ook jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede!
5. Monotaskers genieten meer van hun activiteiten
Monotasken betekent focussen en volledige aandacht hebben voor de taak of activiteit waaraan je je op dat moment wijdt. Hierdoor kom je makkelijker in een soort 'flow', waarin je volop kunt genieten van datgene waarmee je bezig bent. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet? Dus... zet je mobiel uit wanneer je met je kinderen een strandwandeling maakt of sluit je mailprogramma wanneer je een stuk moet schrijven. Grote kans dat je aan beide activiteiten veel meer plezier beleeft!
Meer blogs lezen over persoonlijke effectiviteit?
Alle onze blogs en (boeken)tips over persoonlijke effectiviteit vind je op de overzichtspagina 'Persoonlijke effectiviteit'.