Erger jij je ook aan de hoeveelheid plastic afval en rommel die je om je heen verzamelt? Je bent niet de enige! Steeds meer mensen verlangen naar een plasticvrij leven. Zo ook de Amersfoortse zussen Nicky en Jessie Kroon, die besloten op proef een maand zonder afval te leven. Al doende leerden ze de fijne kneepjes van het ‘zero waste’ bestaan, met al z’n voors en tegens.
In het pas verschenen boek ‘Het Zero Waste Project’ vertellen Nicky en Jessie over hun mislukkingen en successen tijdens deze zoektocht naar minder plastic én delen ze hun belangrijkste tips voor een duurzame leefstijl. Hun nieuwe inzichten en praktische suggesties hebben ze – heel handig – ingedeeld naar leefterrein, zodat je als lezer weet wat je zoal kan tegenkomen in je streven naar een verminderde plasticconsumptie.
Intussen zet ook De HuishoudCoach al een aantal maanden haar beste beentje voor om minder plastic te gebruiken. Wil jij ook alvast uit de voeten kunnen, doe dan je voordeel met onderstaande tips!
Tips voor een plasticvrij leven
Zweer wegwerpartikelen af
Ongeveer 50% van het afval dat in oceanen rondzwerft bestaat uit wegwerpartikelen: dingen die je maar 1 x gebruikt en daarna weggooit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drinkrietjes, roerstaafjes, koffiebekers, wegwerpborden, boterhamzakjes, waterflesjes, plastic boodschappentasjes, enzovoort. Door ‘Nee’ te zeggen tegen wegwerpartikelen lever je dus een directe bijdrage aan de vermindering van de afvalberg. Kan je bij dit ‘Nee’ zeggen wel een steuntje in de rug gebruiken? Doe mee aan het zogenaamde ‘Plastic dieet‘, een jaarlijks terugkerende challenge, waarbij je samen met anderen het aantal wegwerpartikelen in jouw huishouden naar nul probeert te brengen.
Koop liefst onverpakte etenswaren
Shop wat vaker buiten de supermarkt. Koop fruit, groenten en brood bijvoorbeeld op de markt, in een verpakkingsvrije winkel of bij een toko. Appels, peren, tomaten, uien, knoflook, aardappelen, broden: het zijn allemaal etenswaren die op deze plekken verkrijgbaar zijn, zonder dat ze met plastic zijn omhuld. En al het plastic dat je niet in huis haalt, hoef je ook niet weg te gooien!
Schaf zelf herbruikbaar verpakkingsmateriaal aan
Wanneer je plasticvrij gaat shoppen, wil je pas aangeschafte etenswaren natuurlijk wel makkelijk naar huis kunnen vervoeren. Schaf daarom een set van herbruikbare zakjes en tassen aan, waarin je de verschillende producten kunt meenemen. Voorbeelden hiervan zijn katoenen broodzakken, fruitnetjes, bewaarzakken en katoenen of canvas boodschappentassen. Stop deze na gebruik direct weer terug in je jaszak, fietstassen of auto, zodat je ze altijd bij je hebt als je boodschappen doet.
Koop kleding van natuurlijke materialen
Wist je dat veel kledingstukken ook plastic deeltjes bevatten? Volgens een ruwe schatting bestaat maar liefst 50% van alle kledingstukken uit plastic. En dat is een groot probleem, wanneer je je realiseert dat bij elke wasbeurt er miljoenen micro-plasticdeeltjes in het riool belanden. Die vervolgens natuurlijk in het milieu terecht komen.
Wil je ook op kledinggebied plasticvrij leven, lees dan voor het kopen het labeltje van een kledingstuk. Is dit (deels) gemaakt van nylon, acryl, polyester, PET of PVC, dan zit er plastic in en kun je het beter laten hangen. Goede alternatieven zijn kledingstukken die gemaakt zijn van katoen, wol, linnen, bamboe, hennep, zijde of rayon.
Wil jij ook plasticvrij leven?
Met het boek ‘Het Zero Waste project’ heb je een fijne gids in handen, die jou helpt de juiste keuzes te maken. En die je goede ideeën en inspiratie geeft voor de momenten dat het je allemaal wat moeilijker afgaat.
Alle info over het boek Het Zero Waste project op een rijtje
Het Zero Waste project: een leuker leven met minder plastic | Nicky en Jessie Kroon | Lev. | 2018 | 208 pp | €20,00.