Recepten organiseren: knipsels bewaren en ordenen
in Koken
1 min. leestijd

Recepten organiseren: knipsels bewaren en ordenen

Als ware keukenprins(es) heb je waarschijnlijk laden en kookboeken vol met losse knipsels van recepten van allerlei lekkernijen, die je ooit nog wilt bereiden. Leuk, alleen jammer dat het vaak zo’n onoverzichtelijke en dus weinig uitnodigende bende wordt. Hoe kan je deze recepten organiseren? Met de volgende simpele stappen schep je orde in de knipselchaos en vind je de recepten die je nodigt hebt in een handomdraai terug…

Recepten organiseren: 5 tips

1. Bewaar recepten eerst in kleine hangmappen

Stop recepten die je uit tijdschriften knipt of van het internet haalt, eerst in kleine hangmappen of in een kaartenbak met voor jou logische opschriften. Bijvoorbeeld voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht, nagerecht en lekkernijen. Stop voortaan elk nieuw recept dat je uitknipt, print of overschrijft achterin de hangmap of kaartenbak-categorie waar het thuishoort.

2. Kijk voor inspiratie in je systeem

Zoek je een recept om iets lekkers te koken of bakken? Kijk in de juiste categorie van je hangmapjes of kaartenbak en haal het voorste recept eruit. Geen zin of puf om juist dit recept te maken? Zet er een kruisje op, stop het achterin de hangmap en bekijk het recept dat nu vooraan zit. Ook niet geschikt? Herhaal voornoemde zet en ga door totdat je het gerecht hebt gevonden, dat je daadwerkelijk wil klaarmaken. Stuit je al zoekende op een recept met 3 kruisjes en besluit je wederom dat je dat ‘nu’ niet gaat bereiden, gooi dit recept dan lekker weg. Opgeruimd staat netjes!

3. Noteer tijdens het kokkerellen welke veranderingen je in het recept aanbrengt

Schrijf deze op een post-it. Stop het recept na gebruik met post-it en al terug in de goede hangmap of categorie van je kaartenbakje. Waar? Je raadt het al: helemaal achterin! 🙂

4. Hevel recepten die je vaak met plezier maakt over naar ‘Mijn kookboek’

Maak een digitaal bestand, online kookboek of papieren opschrijfboek, waarin je uitsluitend jouw beproefde recepten opneemt. Voorzie dit kookboek van een inhoudsopgave. Je hebt dan een pasklare, inspirerende lijst van geslaagde gerechten, waaruit je kunt putten als je even niet meer weet wat je vandaag wil eten.

5. Geef kinderen die uit huis gaan een kopie

Gaat een van je kinderen op kamers? Geef ze een kopie van ‘Mijn kookboek’, zodat ze op kamers kunnen genieten van al jouw heerlijke gerechten. En vertel erbij hoe ze hiervan mettertijd weer hun eigen ‘Mijn kookboek’ kunnen maken. Een persoonlijker en lekkerder cadeau bestaat bijna niet voor je verhuizende kind!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen