Smart photos: mooie foto's maken met je mobiel
2 min. leestijd

Smart photos: mooie foto's maken met je mobiel

Ken je dat: een smartphone vol foto's die bewogen, verkeerd belicht of saai zijn? Dat kan gelukkig echt anders! Want mooie foto's maken met je mobiel is heel eenvoudig als je een paar eenvoudige tips toepast.

Andere ogen

Janou Zoet weet alles van fotograferen met je mobiel en leert je via haar praktische boek 'Smart photos' hoe je van alledaagse shots prachtige foto's maakt. Ze geeft je tips en inspiratie om met andere ogen naar je omgeving te kijken en jouw foto's leuker en interessanter te maken.

Direct toepasbaar

Zoet geeft daarbij steeds direct toepasbare tips per onderwerp, aangevuld met handige weetjes, waardoor je ontdekt hoe je de meest bijzondere foto's maakt van o.a. kinderen, je vakantie, dieren, architectuur en microscopisch kleine planten en dieren. Graag delen we bij deze vijf tips om (klein)kinderen te fotograferen met je, zodat je thuis alvast aan de slag kan :-)...

  • Pak het moment en fotografeer je (klein)kinderen als ze even niet op je letten
  • Vergrendel de focus en gebruik de burst-functie. Daarmee vergroot je je kans op succes
  • Ga door je knieën, dat geeft een persoonlijker foto waaruit meer gevoel voor het kind spreekt.
  • Maak een foto als je (klein)kind serieus is, want naast een glimlach kan ook een serieuze blik heel mooi zijn
  • Fotografeer eens niet het hele kind, maar bijv. alleen de voetjes of handjes; die vertellen soms een heel verhaal.

Type smartphone

Alle tips van Zoet zijn trouwens bruikbaar voor elk type smartphone, zolang er maar een camera's op zitten. De beschikbare functies en instellingen verschillen natuurlijk wel per merk en type, maar door de eenvoudige uitleg heb je die meestal al snel gevonden. En anders vind je via Youtube hiervoor geduldige leermeesters en - meesteressen.

Snufjes

En wil je echt van de hoed en de rand weten, dan kan je via 'Smart Photos' ook meer te weten komen hoe je de camera-instellingen van je mobiel beïnvloedt. Denk daarbij aan de sluitertijd, de belichtingsdriehoek, het diafragma, de witbalans/lichttemperatuur, het diafragma en het soort bestand waarin je de foto's opslaat. Wanneer je één of meer van deze technische snufjes benut, kan je jouw foto's naar een nog veel hoger plan tillen. Om ze daarna via een van de vele handige apps waarop Zoet je attendeert nog verder op te poetsen en delen.

Mooie foto's maken met je mobiel'Meerling'

Overigens staat het boek zelf natuurlijk ook boordevol mooie foto's. Deze worden vaak gepresenteerd als 'meerling'.

Dat wil zeggen, in setjes van twee, drie of meer foto's, zodat je direct met eigen ogen kan zien wat het effect is van het toepassen van een bepaalde tip.

Vaak zijn deze verschillen zo groot, dat je spontaan zin krijgt om zelf ook te gaan experimenteren.

En daar gaat het uiteindelijk om!

Zelf ook mooie foto's maken met je mobiel?

Alle info over het boek vind je hier op een rijtje: 'Smart Photos. Maak en deel de mooiste foto's met je telefoon' door Janou Zoet. Uitgeverij Lannoo, 2021, €15,99.

Bestel bij Bol.com


Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen