Tot rust komen in je eigen huis

Tot rust komen in je eigen huis kan een uitdaging zijn. Verlang jij soms zo ook naar een verblijf op een onbewoond eiland, waar je onvindbaar bent voor de buitenwereld en onbekommerd kunt genieten van de rust en ruimte om je heen? Mmm, heerlijk!

Onbereikbaar ideaal? Wel als je wacht tot je de hoofdprijs van de loterij hebt gewonnen. Maar niet als je je tot die tijd bezighoudt met ‘eilandje-pik’ en op het thuisfront gaandeweg een aantal ‘onbewoonde eilandjes’ voor jezelf creëert. Hierbij 5 eilanden ter inspiratie, waarmee tot rust komen in je eigen huis vanzelf binnen handbereik komt!

Tot rust komen: creëer 5 ‘onbewoonde eilanden’ in je huis!

1. De slaapkamer

Je slaapkamer is – het woord zegt het al – vooral bedoeld om te slapen, maar staat vaak vol met allerlei spullen die er helemaal niets te zoeken hebben: stapels kleren, boeken, tijdschriften, fitnessattributen, make-up spullen enzovoort.

Maak van je slaapkamer weer een rustplaats: gooi de vuile was in de wasmand, ruim je nachtkastjes op, haal de verhuisdozen onder je bed vandaan en trek ’s ochtends meteen je beddengoed recht. Zo kun je wanneer je ’s avonds in bed stapt direct écht ontspannen!

2. De buiten-oase

Als je in het gelukkige bezit van een buitenruimte bent, loont het de moeite een lekkere relax-plek in je tuin of op je balkon te maken; je weet wel, zo’n plek waar je zonder omhaal kunt neerstrijken om even ongestoord een kop koffie te drinken of de krant te lezen.

Hiertoe volstaan een lekkere stoel en klein tafeltje op een paar luttele m2 tuin, terras of balkon, waar je alle overige stoorzenders (lege bloempotten, snoeihout, plastic zandvormpjes, etc.) hebt weggehaald. En wil je echt de puntjes op de i zetten, dan kun je natuurlijk ook nog de tegels van je terras schoonmaken. Prima, laat het mooie weer maar komen…

3. Je bureau of werktafel

Werk je thuis of op kantoor veel achter een bureau, haal dan regelmatig de bezem door de spullen die zich op je bureaublad en in je bureauladen bevinden. Zo word je niet langer afgeleid door zaken die er niet toe doen en kun je alle verplichte nummers in je agenda zo snel mogelijk afhandelen.

4. De auto

Hekel aan autorijden en in de file staan? Je kunt het ook beschouwen als uitgelezen momenten om geestelijk bij te tanken, zeker wanneer je lekker alleen in de auto zit! Ontdoe je auto van alle lege blikjes, snoeppapiertjes, boterhamzakjes en andere troep, leg je favoriete muziek alvast in het handschoenenkastje, en nu maar hopen dat zich binnenkort een verkeersopstopping voordoet!

5. De badkamer

De badkamer is een plek die zich in principe uitstekend leent voor ontspanning, als hij tenminste niet is volgestouwd met bergen was en karrenvrachten drogisterijartikelen.

Maak van je badkamer een eiland van rust en ruimte door er alle overbodige troep uit te halen, en de resterende spullen zo neer te zetten, dat ze jou zo goed mogelijk van dienst zijn. Weet je niet waar je moet beginnen met sorteren, neem dan eerst het badkamerkastje onder handen. Daarna volgt de rest vanzelf en kun je voortaan ongebreideld genieten van een douche of bad en daarbij lekker tot rust komen!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen