Er zijn verschillende manieren waarop je verkleurd zilver kunt schoonmaken. Over wat de beste wijze is, lopen de meningen uiteen. De HuishoudCoach heeft de 4 handigste methoden plus bijbehorende voor- en nadelen voor zilver schoonmaken je op een rijtje gezet. Zo kan je zelf kiezen welke jij het meest geschikt vindt. Poets daarmee komende maand jouw zilveren sieraden en bestek op en je kunt straks stralend ten tonele verschijnen of aan een feestelijk gedekte tafel plaatsnemen!
De uitdaging
Actie: Maak je zilveren sieraden en/of bestek schoon
Tijdsduur: 1/2 uur
Nodig: Dit is afhankelijk van de methode die je kiest, zie onder voor meer info
Aan de slag met zilver schoonmaken
1. Zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie
Het zwart worden van zilveren sieraden wordt veroorzaakt doordat zilver een reactie aangaat met zwavelwaterstof. Deze reactie kun je terugdraaien door het zilver als volgt te ‘baden’. Leg een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven op de bodem van een plastic kom. Giet er 1 liter heet water op, waarin je 1 eetlepel soda hebt opgelost. Leg je zilveren sieraden erin en keer ze om zodra de zichtbare zijde schoon is. Haal ze eruit zodra ze rondom helemaal gereinigd zijn. Spoel ze af onder lauw, stromend water en droog ze daarna met een zachte doek.
Voordeel van deze methode is dat hij simpel, snel en goedkoop is. Nadeel van deze manier van zilver schoonmaken is, dat hij niet geschikt is voor verzilverde voorwerpen. Ook is hij ongeschikt voor bewerkte zilveren sieraden met verzonken, donkere delen erin, die donker moeten blijven of voor sieraden die bezet zijn met (edel)stenen. Discussie is er over de vraag in hoeverre je sieraden onder dit ‘aluminium-met-soda’ badje lijden. Gebruik deze methode daarom alleen voor alledaags zilver en niet voor het zilveren pronkjuweel dat je van je overgrootmoeder hebt geërfd!
2. Zilver poetsen met krijt
Een mildere manier van zilver schoonmaken is je sieraden schoonmaken met behulp van zogenaamd geprecipiteerd krijt of champagne krijt. Dit is verkrijgbaar bij de betere drogist. Maak een dun papje van water, krijt en een paar druppels vloeibare zeep. Doop hierin een zachte doek (bijvoorbeeld een oude theedoek of t-shirt) en wrijf je zilveren sieraden blinkend schoon. Spoel ze na afloop af onder lauw, stromend water. Droog ze na met droge doek.
Nadeel van deze methode is dat hij meer tijd en geduld vergt. Voordeel is dat poetsen met krijt je zilver minder doet slijten, al moet je met edelstenen blijven oppassen!
3. Zilver schoonmaken met as
Behoor je tot het rokende deel der natie? Spaar een paar dagen de as van je sigaretten op. Doe wat van deze as op een zachte, droge doek en poets daarmee je sieraden schoon. Wel goed naspoelen met lauw, stromend water en daarna droogwrijven natuurlijk, anders blijven je sieraden naar een asbakje ruiken :-)!
Voordeel van deze methode is dat het lekker goedkoop is. Nadeel is dat je aardig moet doorwrijven willen je sieraden echt gaan blinken. Maar de aanhouder wint!
4. Zilver schoonmaken met chemische middelen
Buiten bovengenoemde huis-, tuin- en keukenmiddelen om zilveren sieraden schoon te maken, kun je je natuurlijk ook verlaten op de zilverpoetsmiddelen. Deze kan je bij de drogisterij, juwelier of bouwmarkt kopen. Voordeel van deze middelen is dat ze over het algemeen uitstekend werken en makkelijk in het gebruik zijn.
Nadeel is echter dat deze middelen relatief duur zijn en schade aan het milieu kunnen toebrengen. Ook kunnen ze op den duur je kettingen, ringen, oorbellen en armbanden doen slijten vanwege de polijstende of bijtende werking. Daarnaast zijn ze vaak niet geschikt voor sieraden, waarin (edel)stenen zijn verwerkt. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik voor je eigen veiligheid altijd keukenhandschoenen.
Tot slot… Twijfel je wat voor jouw kostbare, zilveren sieraad de beste methode is?
Aarzel dan niet en ga ermee langs de juwelier voor vakkundig advies. Zo kan de juwelier je precies vertellen hoe je zilveren sieraden met edelstenen het beste reinigt. Ook beschikt hij of zij vaak over een ultrasoon apparaat, waarmee met diamanten, robijnen of saffieren ingezette sieraden schoongemaakt kunnen worden. Wel zo veilig.