Vroeg of laat is het zover. Je ontdekt zilvervisjes in huis! Op de momenten dat je er het minst op bedacht bent, lopen ze ineens door je vooraadkast, kruipen ze langs de plinten of piepen ze tevoorschijn tussen een stapel kranten.
Gelukkig kun je zilvervisjes met een aantal simpele ingrepen weer kwijt raken. Het enige dat je er voor nodig hebt is een flinke portie geduld!
Wat zijn zilvervisjes? En hoe onderscheid je ze van papiervisjes?
Veel mensen denken dat zilver- en papiervisjes dezelfde insecten zijn, maar in feite zijn het verschillende ondersoorten van de zogenaamde ‘franjepotigen’.
Zilvervisjes zijn zilvergrijs van kleur, hebben korte achtervoelsprieten, zijn erg schuw en watervlug. Ze worden ongeveer 2 cm lang en zijn vooral ’s nachts te zien, wanneer je het licht aandoet in een donkere ruimte.
Papiervisjes zijn donkergrijs of bruin van kleur, hebben lichte beharing op het lijf en hun achtervoelsprieten zijn net zo lang als de papiervisjes zelf.
Zijn zilvervisjes schadelijk?
Nee, gelukkig zijn zilvervisjes niet schadelijk voor de gezondheid van jou, je gezinsleden of huisdieren. Ze bijten niet en brengen geen ziekten over. In grote getale kunnen deze supersnelle insecten echter wel schade toebrengen aan behang, papier, boeken, kleding en synthetische materialen.
Eigenlijk zijn de beestjes zelf niet zozeer het probleem – al kun je het behoorlijk onhygiënisch vinden dat ze tussen je spulletjes en voedselvoorraden scharrelen – maar wijzen ze jou op een ander, groter probleem: wanneer je regelmatig zilvervisjes in huis tegenkomt, is dat eigenlijk een teken dat je woning te vochtig is en dat je beter moet ventileren. Zilvervisjes zijn eigenlijk een soort gratis, natuurlijke vochtmeter dus :-)!
Hoe komen ze in je huis?
Zilvervisjes houden van een donkere, beschutte, warme en vooral vochtige leefomgeving. Ze voeden zich het liefst met papier, meel, granen, lijm of stijfsel. Je kan ze dus vooral makkelijk tegenkomen in je voorraadkast, badkamer, achter plinten, in bed en in de garage, op zolder of in je schuur. En hoe ze er komen? Ze wandelen gewoon van de buren of de straat naar jouw huis toe, wanneer het bij jou fijn toeven is!
Hoe kun je zilvervisjes bestrijden of verwijderen?
Nu je weet in welke omgeving zilvervisjes het beste gedijen, begin je waarschijnlijk al te vermoeden wat je kunt doen om ze effectief te bestrijden of verwijderen. De 5 belangrijkste tips zijn:
1. Ventileer elke dag
Met stip op 1: ventileer elke dag. Zet ’s ochtends én ’s avonds ramen en deuren 10 minuten open, zodat vocht de kans krijgt je huis te verlaten en ruimte maakt voor frissere, drogere lucht. Zilvervisjes hebben namelijk een hekel aan huizen waar de luchtvochtigheidsgraad onder de 50% duikt. Dus hoe vaker en langer jij je woonkamer, slaapkamers, badkamer en opbergruimten ventileert, hoe beter!
2. Dicht naden en kieren af
Alle insecten hebben graag plekken bij de hand waar ze zich veilig kunnen verstoppen; voor zilvervisjes zijn dit naden van het behang en kieren tussen plinten en muren. Maak deze zoveel mogelijk dicht, zodat deze kleine indringers zich een stuk minder op hun gemak voelen in jouw huis.
3. Zet de verwarming in huis op maximaal 18 C
Zilvervisjes zijn gek op warmte. Hoe warmer het in jouw huis is, hoe beter ze floreren en hoe makkelijker zilvervisjes zich kunnen voortplanten. Door de verwarming in huis op maximaal 18C te zetten, maak je zilvervisjes het leven flink zuur, en zullen ze hun heil elders gaan zoeken.
Wanneer je gewend bent de thermostaat op 19-21 C te zetten, kan dit betekenen dat je een extra laagje kleding zal moeten dragen om het zelf toch lekker warm te houden. Maar het is de makkelijkste én goedkoopste manier om van zilvervisjes af te komen. Sterker nog, je bespaart er zelfs geld mee, want je energierekening zal ook lager uitvallen :-)!
4. Bewaar voedselvoorraden in plastic containers of glazen potten
Niemand kan van de lucht leven, zelfs zilvervisjes niet. Ze voeden zich vooral graag met meel, granen en pastawaren. Wanneer je deze etenswaren in voorraadbussen, plastic containers of glazen (weck)potten bewaart, snijd je de voedseltoevoer van zilvervisjes af en kunnen ze moeilijk overleven.
5. Gebruik eventueel lokdoosjes, lijmvallen of plintvallen
Ben je niet zo teerhartig aangelegd en wil je sneller resultaat boeken, dan kun je ook overwegen lokdoojes, lijmvallen of plintvallen te plaatsen, waarmee je zilvervisjes kunt vangen. Wel oppassen met huisdieren en kleine kinderen!
De aanhouder wint…
Maar het aller-aller-belangrijkste bij het bestrijden van zilvervisjes is dat je bovenstaande maatregelen lang genoeg volhoudt. Ze kunnen namelijk maar liefst een jaar zonder voedsel! In tussentijd leggen ze natuurlijk eitjes en zorgen daarmee onverminderd enthousiast voor nageslacht…
Laat je echter niet uit het veld slaan door een horde nieuwe, piepkleine zilvervisjes. Zorg gewoon dat ze niets te eten vinden in jouw huis. En weet – dat als je deze en ander genoemde maatregelen – 1 jaar lang stug volhoudt, jij uiteindelijk als winnaar uit de bus komt!
En wat doe je bij een heuse plaag?
Is je huis echt helemaal vergeven van deze zilverachtige insecten, dan volstaan bovenstaande de huis-, tuin en keukenmiddelen niet meer. In dat geval zul je met grover geschut moeten komen om de plaag onder controle te krijgen en een professionele insectenbestrijder moeten inhuren. Maar ook hier geldt: wie het laatst lacht, lacht het best 🙂!