Afkicken van je smartphone - Catherine Price

Afkicken van je smartphone - Catherine Price

Is je telefoon het eerste dat je oppakt als je wakker wordt? En het laatste dat je neerlegt voor het slapengaan? Dan kan enigszins afkicken van je smartphone je al snel meer tijd en focus en leukere ervaringen en hernieuwde vriendschappen opleveren, ondervond wetenschapsjournaliste Catherine Price aan den lijve. Haar inzichten deelt ze in haar boek ‘Ik maak het uit!’, dat net verschenen is.

Enthousiast over haar nieuwe ‘vriendje’

Het begon allemaal in 2010, toen Price haar eerste smartphone kocht. Aanvankelijk was ze enthousiast over haar nieuwe ‘vriendje’ en de mogelijkheden die hij haar bood om de wereld te ontdekken en met anderen in contact te komen.

Ze ontdekte echter al snel dat ze haar smartphone steeds vaker en langer ging gebruiken. Ook realiseerde Price zich dat er iets anders gebeurde.

‘Ik las minder boeken en besteedde minder tijd aan vrienden en hobby’s, waarvan ik wist dat ze me gelukkig maakten, zoals muziek maken. Mijn kortere aandachtsspanne maakte het moeilijker voor me om écht aanwezig te zijn bij die andere activiteiten, zelfs als ik ze wel ondernam. Maar het kwam niet direct bij me op dat er tussen deze dingen een verband zou kunnen bestaan.’

Verslaafd geraakt

Gaandeweg besefte Price dat ze verslaafd was geraakt aan haar smartphone. Zo checkte ze voortdurend of ze nog berichtjes had gekregen. En uiteindelijk viel ze zelfs ten prooi aan ‘phubbing’: tijdens een etentje, gesprek of andere sociaal gebeuren op je smartphone kijken in plaats van aandacht aan je gesprekspartners te besteden.

Ik had constant de neiging om mijn telefoon tevoorschijn te halen, met het idee dat ik geen belangrijke dingen wilde missen. Maar als ik eens goed bekeek wat ik aan het doen was, was ‘belangrijk’ zo ongeveer het laatste woord dat in me opkwam’, aldus Catherine Price.

Afkicken van je smartphone

Ze besloot te onderzoeken hoe je kan afkicken van je smartphone. Haar eerste stap was een ‘digitale detox’, waarin ze 24 uur lang alle apparaten uitzette, die met het Internet verbonden waren (inclusief haar smartphone). Hoe het was? Heel onwennig. In het begin had Price steeds de neiging haar telefoon of laptop te pakken en had het knagende gevoel dat ze van alles miste. Maar al snel maakte haar onrust plaats voor rust, aandacht en ruimte. Price besloot dat ze het wilde ‘uitmaken’ met haar smartphone. De reactie van haar vrienden en collega’s was unaniem: ‘Dat moet ik ook doen’!

Geen cold turkey

Price keek hoe ze de relatie met haar smartphone zo kon invullen dat ze:

  • hem alleen zou gebruiken als dat handig of leuk was
  • en niet meer meegezogen zou worden in eindeloos geklik, geswipe en gelike

En dat allemaal zonder ‘cold turkey’ te gaan; ze wilde namelijk het niet definitief ‘uitmaken’, maar de positieve kanten van haar smartphone behouden.

30 dagen programma

Op dag 1 zet je direct met een confronterende stap: download een tracking app, die registreert hoe vaak je je telefoon pakt en hoe lang je er mee bezig bent. Handige apps hiervoor zijn bijv. Moment (iOS) en Offtime (Android). Bij de meeste mensen liegen de statistieken er niet om; een gemiddelde gebruiker brengt al snel zo’n 2,5 uur op zijn telefoon door. Per dag!

Na deze reality-check werk je stukje bij beetje toe naar dag 30. In tussentijd leer je o.a. het gebruik van je telefoon af te zweren als je onderweg bent, verwijder je social media apps, zet je notificaties uit, enzovoort. En na een maand vier je jouw nieuwe onafhankelijkheid!

Wat dit alles je oplevert? Dat je telefoon voortaan een instrument is dat je dient, in plaats van een baas die je overheerst.

afkicken van je smartphoneOok afkicken van je smartphone?

In het boek ‘Ik maak het uit! Een gezonde relatie met je smartphone‘ van Catherine Price vind je bovengenoemd 30-dagen programma voor een smartphone-detox. Het boek is een uitgave van Business Contact, heeft 185 pagina’s en kost € 15,00.

Verder kijken?

Op zondag 10 juni j.l. zond de VPRO om 20.15 uur de documentaire ‘Game of Phones’ uit, waarin de invloed van de smartphone op ons alledaagse leven wordt belicht.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen