Afzuigkap schoonmaken - Boenklus 21
2 min. leestijd

Afzuigkap schoonmaken - Boenklus 21

De afzuigkap schoonmaken is één van de huishoudelijke klussen, die de meeste mensen het liefst uitstellen. Niet verwonderlijk, want vettige, plakkerige filters reinigen is nou niet echt een gedroomde manier om een vrij half uurtje door te brengen!

Toch is het verstandig de klus ‘afzuigkap schoonmaken’ af en toe op je huishoudelijke to-do lijstje te zetten. Maar waarom eigenlijk?

Ten eerste is de vetlaag, die zich op het filter in de afzuigkap afzet, uiterst brandbaar. Slaat per ongeluk de vlam in de pan, dan vliegt dit vet direct in brand, waardoor de vlammen zich vervolgens razendsnel door de keuken kunnen verspreiden.

Ten tweede blijkt uit recent onderzoek dat bij koken zoveel fijnstof vrijkomt, waardoor koken ongezonder is dan roken. De beste remedie hiertegen is een goed functionerende afzuigkap, die regelmatig wordt gereinigd, dus… daar gaan we!

De uitdaging

Actie:          Afzuigkap schoonmaken
Tijdsduur: 30 minuten
Nodig:        Warm water, microvezeldoekje of oude theedoek, afwasborstel, baking soda, groene zeep, evt. nieuw koolstoffilter (zie stap 1) en huishoudhandschoenen

Aan de slag met de afzuigkap schoonmaken

1.  Maak de afzuigkap open en haal het vetfilter eruit

Je afzuigkap kan een metalen vetfilter of een vervangbare koolstoffilter bevatten. Een koolstoffilter kan je helaas niet schoonmaken; deze moet je 1 x per 2 à 3 maanden vervangen door een nieuw, zodat het filter alle kookdampen en -geurtjes goed blijft opnemen. Zorg dat je een reserve-filter in huis hebt; de meeste koolstoffilters zijn universeel en kunnen eenvoudig op maat geknipt worden, zodat hij precies in jouw afzuigkap past.

Een metalen vetfilter kan je gelukkig wel eenvoudig reinigen. Vul de spoelbak van je aanrecht met heet water. Voeg hieraan een paar eetlepels baking soda toe. Zet of leg het vetfilter erin en laat deze een kwartiertje weken; draai hem zonodig halverwege even om, zodat alle delen kunnen weken. Borstel hem daarna goed schoon (draag hierbij eventueel huishoudhandschoenen). Spoel hem na met schoon, heet water en leg hem te drogen op een oude theedoek.

2. Reinig de buitenkant en binnenzijde van de afzuigkap

Terwijl het filter ligt te drogen, kan je de kast van de afzuigkap schoonmaken, want ook die wordt na verloop van tijd behoorlijk vies en vettig. Is je afzuigkap van roestvrij staal, boen deze dan blinkend schoon met dit super goedwerkende RVS schoonmaakmiddel, dat je in een handomdraai zelf maakt van groene zeep en baking soda. Is je afzuigkap van ander materiaal gemaakt? Reinig hem dan met heet water, waaraan je een beetje groene zeep of afwasmiddel hebt toegevoegd; goed afnemen met een microvezeldoekje voor extra snel resultaat en alle vettigheid verdwijnt al sneeuw voor de zon.

3. Neem de buitenkant van de afzuigkap met warm, schoon water af

Is de kast van de afzuigkap zowel van binnen als van buiten schoongemaakt? Neem hem dan af met een microvezeldoekje dat je goed hebt uitgespoeld in heet water. Wrijf hem daarna droog met de oude theedoek.

4. Plaats het schone metaalfilter of koolstoffilter in de afzuigkap

Zijn het filter en de kast van de afzuigkap allebei weer helemaal schoon en droog? Plaats het filter terug in de afzuigkap en je kan weer 8-10 weken profijt hebben van een goed functionerende afzuigkap!

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen