Alles op een rijtje - Paula Rizzo
2 min. leestijd

Alles op een rijtje - Paula Rizzo

Alles op een rijtje hebben: dat klinkt je vast als muziek in de oren, zeker wanneer je hoofd overloopt van taken, klussen en verplichtingen.

Zojuist is het gelijknamige boek van super-lijstjesmaker Paula Rizzo van Listproducer verschenen: ‘Alles op een rijtje. Je hoofd en je leven op orde door slim lijstjes maken’. Rizzo vertelt daarin wat de kracht van lijstjes maken is, hoe je meer structuur in je to-do lijstjes aanbrengt en wat je kunt doen om de zaken die erop staan daadwerkelijk af te handelen.

Lijstjes… wat is het nut?

Lijstjes zijn in velerlei opzichten erg handig. Julie Morgenstern, professional organizer en bestseller-auteur van o.a. ‘Organiseren van binnen naar buiten‘ somt in het voorwoord op Rizzo’s boek de voordelen nog even op:

  • lijstjes zorgen ervoor dat je niets vergeet
  • lijstjes helpen je om je te focussen op doen in plaats van op onthouden
  • lijstjes stellen je in staat om prioriteiten te stellen
  • lijstjes helpen je om te delegeren
  • lijstjes geven je een gevoel van voldoening wanneer je dingen kunt afstrepen
  • lijstjes maken het mogelijk om bepaalde taken te automatiseren

Kort samengevat, lijstjes maken je leven makkelijker, mits je ze natuurlijk op een handige manier opstelt!

Hoe maak je handige lijstjes?

De vraag is dan: hoe maak je lijstjes die handig in het gebruik zijn? Daarvoor geeft Paula Rizzo verschillende tips.

Allereerst suggereert Rizzo om thematische lijsten te maken, die je op verschillende fronten in je leven kunnen helpen. Zelf gebruikt Rizzo onder andere voor- en tegenlijstjes bij het nemen van moeilijke beslissingen, een paklijst, onderzoekslijstjes (hoe kom ik aan… een goede kapster, meer geld, enzovoort), cataloguslijstjes (met nog te lezen boeken, uit te proberen musea, te bekijken films enz), bucketlist (lijst met dingen die je perse gedaan wilt hebben in je leven) en een dankbaarheidslijst (zaken om blij mee te zijn in je leven).

Ten tweede geeft ze aan welke 5 stappen je moet zetten om tot een goed lijstje te komen (opschrijven, ordenen, prioriteren, herschijven en herhalen), waarbij ze vooral hamert op het belang van ordening: ‘verdeel je lijst in categorieën: werk, thuis, kinderen, activiteiten, enzovoort.’ Dat helpt om je ‘hoofd in vakjes in te delen’, waardoor je ‘efficienter en productiever wordt’.

En hoe kom je weer van al die lijstjes af :-)?

alles-op-een-rijtje-2Wanneer je Rizzo’s tips volgt, krijg je wel een enorme waslijst aan lijstjes. Vervelend, want lijstjes zijn natuurlijk geen doel op zich, maar een middel om je taken gedaan te krijgen. Gelukkig geeft Rizzo ook adviezen om de klussen op je lijst zo snel mogelijk af te kunnen vinken.

De leukste daarvan vinden we eigenlijk de meest simpele: zeg vaker ‘Nee’ tegen zaken op je lijstjes. Rizzo: ‘het feit dat je iets kúnt doen, hoeft nog niet te betekenen dat je het móet doen.’ En zo is het!

Geïnspireerd door Rizzo’s lijstjespassie? Pas al Rizzo’s tips toe en word net al zij een ware glazomaniak: een lijstjesliefhebber pur sang. Happy crossing off!

Alle info over ‘Alles op een rijtje’ van Paula Rizzo

‘Alles op een rijtje. Het geheim van slimme lijstjes’ | Paula Rizzo | 2016 | Uitgeverij Lev | €10,99

Bestel bij Bol.com

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen