Babykleertjes bewaren: waarschijnlijk kun je zonder moeite de nodige redenen noemen om zoveel mogelijk rompertjes, pakjes en slabbetjes van jouw kindje te behouden. Bijvoorbeeld omdat je ze voor je volgende spruitjes wil gebruiken of omdat de kleertjes zo leuk stonden! Helaas is de kans groot dat de babyuitzet, die jij zorgvuldig op zolder hebt opgeborgen, nooit meer het daglicht zal zien. Daarom geven we graag het woord aan opruimgoeroe FlyLady, die 7 redenen geeft waarom je babykleertjes vaak beter kan weggeven.
1. Maat
Je hebt geen garantie dat je volgende baby dezelfde maat zal hebben als jouw huidige kindje. Ja, baby’s doorlopen op bepaalde leeftijden natuurlijk opeenvolgende maten, maar ze zijn vaak ook heel anders gebouwd. Is je ene kind klein en stevig, blijkt je volgende baby zomaar lang en dun te zijn. En dan heb je opeens niks meer aan die kleertjes met extra grote beenopeningen en relatief korte mouwen.
2. Sekse
Ook kan je tweede kind een andere sekse hebben dan jouw eerste baby. Steeds meer kleertjes zijn weliswaar uniseks, maar hoogstwaarschijnlijk zal je toch zwichten voor die leuke meisjesachtige of juist jongensachtige outfits. En als jij ze al niet koopt, dan doen je overenthousiaste familieleden en vrienden dat wel…
3. Seizoensgebondenheid
De kans is klein dat jouw kinderen dezelfde maat zullen dragen in precies hetzelfde jaargetijde, zodat die leuke kerstkleertjes gewoon ongebruikt in de kast blijven hangen. En flanellen of ribfluwelen hemdjes of broekjes zijn vreselijk om te dragen in de zomer, terwijl dunne jurkjes en lichte katoenen shirtjes weer niet geschikt zijn voor de winter. Kortom, heb je een winterbaby en zomerbaby, dan kunnen ze waarschijnlijk weinig van elkaar aan.
4. Vlekken
Ook al wist je zeker dat de babykleertjes vlekvrij waren toen je ze keurig opborg, als je ze weer uitpakt blijken er opeens mysterieuze gele vlekken in te zitten! Zelfs als je babykleding altijd goed wast, blijven er in de vezels restanten achter. Normaal gesproken krijgen deze restanten dankzij nieuwe wasbeurten niet de kans om zich tot vlekken te ontwikkelen, maar wél als je de babykleding langere tijd opslaat. Zorg er daarom voor dat kinderkleertjes in gebruik blijven. Geef ze weg voordat het vlekkenmonster toeslaat.
5. Schattigheidsfactor
Zijn er kleertjes waarin je jouw baby graag ziet? Zorg ervoor dat je hiervan leuke foto’s als aandenken maakt. En bewaar verder maar twee of drie outfits voor de kinderen van je kinderen. Beschouw de ruimte die je hiervoor in de kast opoffert als ‘huurprijs’ die je betaalt om jouw toekomstige kleinkinderen één keertje in dat schattige babypakje van hun vader of moeder te fotograferen. En de overige babykleertjes? Doneer die aan anderen, zodat zij op hun beurt hun baby weer leuk kunnen aankleden. En daarvan foto’s kunnen maken natuurlijk ;-).
6. Wanorde
Helaas hanteren merken en kledingzaken geen uniforme maten. Wat bij het ene merk voor een maat 56 doorgaat, is bij een ander merk maat 62 of 68. Het is een onmogelijke opgave om alle kleertjes met dezelfde ‘echte’ maat bij elkaar te houden. En dus zal je steeds door alle bewaarde kleding heen moeten om te bepalen of iets wel of niet zal passen. Maak het jezelf makkelijk: geef ze door zodra je kind er uitgegroeid is en je bent meteen van dit gedoe verlost.
7. Ruimte
Heb je afscheid genomen van al die extra babykleertjes, dan hou je lekker veel ruimte over. Ruimte waarin je de kleertjes die jouw baby nu draagt makkelijk kan opbergen en terugvinden. Hoe je aan die kleertjes komt? Je kan ze zelf kopen of cadeau krijgen, maar je kan natuurlijk ook bij andere jonge ouders aangeven dat jouw deur openstaat voor tweedehands babykleertjes, waar jouw baby op dit moment inpast. En zijn deze op een zeker moment ook weer te klein? Dan kan je ze hup weer doorgeven!
Dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van een artikel op de website van Flylady over het doorgeven van babykleertjes.