Bedankt tekst: zo schrijf je onvergetelijke bedankkaartjes!
3 min. leestijd

Bedankt tekst: zo schrijf je onvergetelijke bedankkaartjes!

Een bedankkaart ontvangen is heel leuk, maar zélf een bedankt tekst maken is vaak moeilijk. Want wat kan je schrijven, als je mensen niet zo heel goed kent? Of als je ze juist wel van haver tot gort kent?

Bespaar je de nodige hoofdbrekens en schrijf voortaan onvergetelijke bedankkaartjes met deze 5 tips voor een goede bedankt tekst. Succes verzekerd!

Wanneer verstuur je bedankkaartjes?

Schrijf iemand een bedankkaart wanneer hij of zij iets bijzonders voor je heeft gedaan. Bijvoorbeeld, wanneer een vriend, vriendin, collega, kennis of familielid:

  • een lekker etentje voor je heeft verzorgd
  • jou een leuke rondleiding heeft gegeven
  • een logeerplek voor je heeft geregeld
  • op je kinderen heeft gepast toen er een noodsituatie was
  • je een cadeau heeft gegeven
  • je heeft getrakteerd op een bezoek aan de dierentuin

Verstuur je bedankkaartje zo snel mogelijk, liefst binnen twee weken, want dan liggen jullie herinneringen nog vers in het geheugen.

Hoe verstuur je bedankkaartjes?

Verstuur je bedankkaart niet via de email, maar gewoon per ouderwetse post. Hiermee laat je de ontvanger zien dat je moeite hebt gedaan voor je bedankje. Wanneer je dan ook nog een échte kaart gebruikt, die je zelf in de winkel hebt uitgezocht (in plaats van een digitaal aangemaakte en per post verstuurde kaart), dan maak je helemaal een goede beurt :-)!

Natuurlijk heb je geen zin om steeds voor één enkele kaart naar de winkel te moeten. Leg daarom een kleine voorraad aan van mooie kaarten zonder tekst. Zo heb je voor verschillende gelegenheden altijd een geschikte kaart in huis. O ja, en koop er meteen wat postzegels bij.

Wat schrijf je als bedankje? 5 tips voor een goede bedankt tekst!

1. Begin met een simpel ‘dank je wel’

Val meteen met de deur in huis. Begin je bedankkaart met een gepaste aanhef (‘Beste‘, ‘Lieve‘, ‘Geachte‘) en schrijf meteen ‘Hartelijk dank voor…‘ of ‘Dank je voor …‘. Laat dit volgen door datgene waarvoor je bedankt: ‘… het mooie cadeau‘, ‘…de leuke logeerpartij‘, ‘… het geslaagde bezoek aan de dierentuin‘.

2. Noem een bijzonder detail

Geef aan wat je het leukst vond aan het cadeau, het dinertje, de logeerpartij of het uitstapje. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Vooral het bezoek aan het nachtdierenverblijf was erg leuk, ik geloof niet dat ik ooit zo dicht bij een luiaard met jong ben geweest.’

Door het noemen van een detail zorg je ervoor dat je bedankt tekst direct uitstijgt boven het niveau van plichtmatige bedankkaartjes. En dat degene die jouw kaartje krijgt, zich écht gezien en gewaardeerd voelt.

3. Vertel eventueel een nieuwtje over je eigen leven

Schrijf je de bedankkaart aan iemand die je maar zelden ziet, dan kun je de gelegenheid meteen te baat nemen om één of meer nieuwtjes over jezelf of je leven te vertellen. Daarmee haal je de banden met de ontvanger even aan. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Hier gaat alles prima. Marianne gaat binnenkort op voor haar eindexamen, we hebben goede hoop dat ze in één keer slaagt. En Robert woont sinds september op kamers in Amsterdam.‘ Zie je iemand heel vaak, dan kun je deze stap uiteraard overslaan.

4. Sluit af met een verwijzing naar het verleden en de toekomst.

Zeg bijvoorbeeld: ‘Het was leuk je met Kerst te zien, hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer!’ Ook hiermee geef je aan dat je graag met geadresseerde in contact blijft.

5. Onderteken je bedankkaartje

Herhaal je bedankje en sluit af. Schrijf iets in de trant van ‘Nogmaals dank voor het heerlijke etentje‘ en eindig met een groet, die past bij de relatie die je met de ontvanger van het kaartje hebt, bijvoorbeeld: ‘Liefs‘, ‘Vriendelijke groet‘, ‘Hartelijke groeten‘, ‘Groetjes‘, ‘Hoogachtend‘, enzovoort.

Het resultaat

Wanneer je deze 5 simpele stappen volgt, is het schrijven van een bedankt tekst een fluitje van een cent, en ziet je bedankkaart er uiteindelijk ongeveer zo uit:

“Lieve Christine, 

Dank voor het supergezellige feestje. Wat had je lekker gekookt, vooral het toetje was heerlijk! Het was leuk je te spreken zaterdag; ik ga komend weekend je recept eens uitproberen, dus mocht je in de buurt zijn: kom dan vooral even langs om te proeven. 

Nogmaals dank en liefs van Anne.”

Schrijf meteen een bedankt tekst voor iemand die jij graag wil verrassen

Ken jij iemand die je met zo’n bedankkaartje héél blij zou kunnen maken? Schrijf dan nu meteen een leuke kaart. Het kost je slechts 5 minuten om een leuke bedankt tekst te maken en je doet een ander er een groot plezier mee. Veel succes!

Bron: dit artikel is een vrije vertaling en bewerking van Patrick Allan’s vlog over ‘Thank you notes’ op Lifehacker.com.

Nooit meer onze handige tips missen?

Abonneer je net als 20.000+ anderen gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief. Dan zorgen wij ervoor dat je 10 x per jaar onze leukste en handigste tips in je inbox ontvangt.

PS Wil je alvast een voorproefje van onze tips?

Bekijk welke artikelen we recent hebben geschreven over opruimen, de administratie doen, koken, besparen, schoonmaken, plannen en nog veel meer.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen