Beter focussen: 5 tips die je direct kan toepassen

Beter focussen: 5 tips die je direct kan toepassen

Focussen is lastig. Er zijn ook zoveel afleiders, die om jouw aandacht roepen. Maar door een gebrek aan focus kunnen zelfs de allerbelangrijkste dingen compleet aan je voorbij gaan. Ook al bevinden ze zich recht onder je neus!

Zo ontdekte de 22-jarige studente Mallory Mortillaro een beeld van Napoleon in een Amerikaans gemeentehuis. En dat deze buste door niemand minder dan Auguste Rodin was gemaakt! Sinds 1942 waren er dagelijks honderden ambtenaren en bewoners aan voorbij gelopen, zonder dat ook maar één iemand had doorgehad dat het om een wel héél bijzonder kunstwerk ging…

Totdat Mallory Mortillaro dus langskwam en besloot voor haar stageproject een inventarisatie te maken van alle kunstwerken in het gemeentehuis. Door haar aandacht gericht te focussen op deze ene taak, zag ze binnen de kortste keren wat niemand vóór haar had gezien. Namelijk dat er een wereldberoemd beeld ter waarde van 4 miljoen dollar letterlijk stond te verstoffen in een hoekje van de vergaderzaal…

Haar opdrachtgever geloofde er echter niks van. Een échte buste van Rodin in hun bescheiden gemeentehuis? Dat moest een vergissing zijn! Gelukkig was Mallory vastbesloten haar taak tot een goed einde te brengen. Ze zocht contact met een expert van het Rodin-museum in Parijs, die direct naar Amerika vloog en haar vondst bevestigde.

Foto: Nos.nl

Net op tijd…

Mallory Mortillaro’s ontdekking kwam net op tijd. Het beeld kon linea recta naar het Philadelphia Museum of Art gebracht worden voor een kersverse tentoonstelling ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van Rodin.* Je goed focussen zoals Mallory Mortillaro kan dus blijkbaar heel veel opleveren!

Maar hoe zorg je ervoor dat je een betere focus krijgt? En houdt? Zodat je écht iets tot stand brengt in plaats van dat je je aan het einde van de dag vertwijfeld afvraagt waaraan je tijd in vredesnaam is opgegaan? En waarom je alle belangrijke dingen hebt laten zitten? We geven je 5 eenvoudige tips die je meteen kan toepassen om beter te focussen op datgene wat jouw onverdeelde aandacht verdient.

5 tips voor beter focussen

1. Maak een ‘Ik stop met…’ lijst

Bedenk wat voor jou de grootste afleiders of tijdslurpers zijn, bijvoorbeeld:

  • lezen van reclamefolders
  • beantwoorden van telefoontjes van onbekende bellers
  • Facebooken onder werktijd
  • e-mails lezen buiten werktijd
  • enzovoort

Schrijf deze op jouw hoogstpersoonlijke ‘Ik stop met…’ lijstje en hang dit boven je bed, naast je computer of tv, of leg dit op je (schrijf)tafel. En werp er af en toe een blik op, zodat je jezelf regelmatig herinnert aan hetgeen je nóóit meer wil doen, opdat je voortaan beter kan focussen!

2. Bombardeer je werkplek tot gadget-vrije zone

Of het nu om je bureau op kantoor, de eettafel thuis of het aanrechtblad in je keuken gaat: het zijn allemaal plekken waar regelmatig werk verzet moet worden. En gadgets als smartphones en gamedevices leiden je daarbij enorm af. Bombardeer bepaalde plekken in je huis of op kantoor daarom tot gadget-vrije zones, zodat je lekker ongestoord datgene kan doen wat je je had voorgenomen.

3. Maak een ultrakorte to-do list

Nee, géén to-do list met wel 50 taken, maar een héle, héle korte to-do list. Een to-do list waar maar 3 dingen opstaan, die je vandaag persé gedaan wil hebben. En spreek met jezelf af dat je er pas een nieuwe taak of actie op mag zetten, wanneer je een ander punt hebt afgehandeld. Zo blijft je to-do list lekker kort en jij dus super-gefocust :-

En alle overige taken dan? Die zet je op een lange to-do list, die je ergens binnen handbereik in de la legt. Gewoon, als een soort extern geheugen en inspiratiebron voor als je 3 punten van de korte to-do list zijn afgehandeld.

4. Werk op je computer in maximaal 1 venster

Misschien heb jij ook de slechte gewoonte om op je computer verschillende vensters tegelijkertijd open te hebben staan, zodat je ongemerkt voortdurend van programma naar programma en van taak naar taak switcht. Maak daar meteen een eind aan door voortaan nog maar maximaal 1 venster open te zetten; je gaat jezelf dan vanzelf op slechts 1 ding richten.

O ja, heb je op je werk echt geen keus en móet je wel in twee vensters of meer tegelijkertijd werken? Maak dan gebruik van het handige Splitscreen (Mac) of  Snap Assist (Windows), waarmee je jouw computerscherm netjes kan opdelen in 2, 3 of 4 gelijke vakken. En zet alle overige vensters uiteraard uit.

5. Haal je deadline naar voren

Ben je een ‘adrenalinejunk’ en werk je alleen maar goed door wanneer je flink onder druk staat? Haal de deadline voor dat ene belangrijke project waaraan je werkt naar voren. En vertel dit het liefst aan enkele collega’s of je leidinggevende. Daarmee creëer je jouw eigen werkdruk en ga je sneller doelgericht aan de slag.

Hoe meer van deze tips je toepast, hoe vlugger je jouw focus zal weten te vinden. En hoe eerder jij een tweede Mallory Mortillaro wordt, die een bijzondere ontdekking doet of iets moois neerzet. We horen het graag van je als het zover is!

* Het nieuwsbericht over Mallory Mortillaro’s ontdekking is te lezen op de website van de NOS.

Nooit meer onze beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ op de digitale deurmat valt. En waarin we o.a. tips delen over organiseren, plannen, mailen, opruimen en meer.

Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen